FOTO: Z modno revijo odprli brivsko-frizerski salon Kreutz

16.10.2022 | 12:30

FOTO: Z modno revijo odprli brivsko-frizerski salon Kreutz
FOTO: Z modno revijo odprli brivsko-frizerski salon Kreutz
FOTO: Z modno revijo odprli brivsko-frizerski salon Kreutz

Brivsko-frizerski salon Kreutz se je ohranil v takšni obliki, kot je bil v času delovanja. Zato velja za edinstven primer tovrstne kulturne dediščine.

Občina Sevnica je prepoznala njegovo edinstveno vrednost in ga po odkupu v letu 2020 v tesnem sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice, celjsko območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pod vodstvom restavratorke Božene Hostnik in konservatorskim podjetjem GNOM d.o.o. celovito obnovila. Predstavitev obnove za strokovno javnost je bila izvedena juniju, v petek, 7. oktobra 2022, pa je pa brivsko-frizerski salon Kreutz tudi uradno odprl svoja vrata za javnost.

Otvoritev je potekala v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine. Zbrane so pozdravili podžupan Občine Sevnica Janez Kukec, direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in konservatorska svetnica Zavoda za varstvo kulturne dediščine območne enote Celje Božena Hostnik.  

Skozi različna časovna obdobja, v katerih je deloval brivsko-frizerski salon, so obiskovalce popeljali učenke in učenci Srednje šole Sevnica, ki so s pomočjo ravnatelja Matjaža Prestorja in pod mentorstvom profesoric pripravili slikovito modno revijo s prikazom frizur posameznega časovnega obdobja. Učenke in učenci programa frizer ustvarili tipične pričeske iz časovnih obdobij od začetka prejšnjega stoletja do danes. Frizure, ki so jih predstavili srednješolci, so bile še dodatno dopolnjene z ličenjem in oblačili. Modna revija je potekala v glasbeni spremljavi hitov iz posameznega obdobja, izredno zanimiv vsebinski prispevek Srednje šole Sevnica pa je z opisi posameznih zgodovinskih obdobij dodatno popestrila moderatorka Annemarie Culetto iz KŠTM Sevnica. Pri dogodku pa so sodelovali tudi učenci programa mizar, ki so posebej za ta dogodek izdelali lesene glavnike s spominsko gravuro.

Z restavriranjem salona je Občina Sevnica ohranila dragoceno kulturno dediščino. Hkrati je staro mestno jedro Sevnice z obnovljenim muzejskim brivsko-frizerskim salonom pridobilo nove vsebine. Brivsko-frizerski salon Kreutz je v upravljanje prevzel Javni zavod za kulturo, turizem, šport in mladinske dejavnosti Sevnica. V pripravi so vodeni ogledi, ki bodo v sklopu praznovanja občinskega praznika v mesecu novembru brezplačni. Več informacij o možnostih ogleda brivsko-frizerskega salona Kreutz je dostopnih v turistično-informacijski pisarni.

Občina Sevnica

Galerija

_kreutz (1), _kreutz__1_
_kreutz (10), _kreutz__10_
_kreutz (11), _kreutz__11_
_kreutz (12), _kreutz__12_
_kreutz (13), _kreutz__13_
_kreutz (14), _kreutz__14_
_kreutz (15), _kreutz__15_
_kreutz (16), _kreutz__16_
_kreutz (17), _kreutz__17_
_kreutz (18), _kreutz__18_
_kreutz (19), _kreutz__19_
_kreutz (2), _kreutz__2_
_kreutz (20), _kreutz__20_
_kreutz (21), _kreutz__21_
_kreutz (22), _kreutz__22_
_kreutz (23), _kreutz__23_
_kreutz (24), _kreutz__24_
_kreutz (25), _kreutz__25_
_kreutz (26), _kreutz__26_
_kreutz (27), _kreutz__27_
_kreutz (28), _kreutz__28_
_kreutz (29), _kreutz__29_
_kreutz (3), _kreutz__3_
_kreutz (30), _kreutz__30_
_kreutz (31), _kreutz__31_
_kreutz (32), _kreutz__32_
_kreutz (33), _kreutz__33_
_kreutz (34), _kreutz__34_
_kreutz (4), _kreutz__4_
_kreutz (5), _kreutz__5_
_kreutz (6), _kreutz__6_
_kreutz (7), _kreutz__7_
_kreutz (8), _kreutz__8_
_kreutz (9), _kreutz__9_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava