Spletni arhiv

Začetni datum: nedelja, 26.5.2019

DL: Od bančnice do kmetovalke - Z veseljem vsakemu povem, da sem – kmet!
ned, 26.5.2019 (19:00) — Lokalno aktualno
Magda Mežič je pustila službo na banki in postala kmetovalka – Družina že deset let na dobrih 8 ha prideluje ekološka žita – Meljejo sproti doma – Prodajajo moko, zdrobe, kaše in kruh – Tudi za prehrano živali – Domača hišna strojnika izdelala in prilagodila vrsto strojev in opreme

Regijsko tekmovanje ekip prve pomoči v Semiču
ned, 26.5.2019 (18:30) — Vaša zgodba
V soboto, 18. maja 2019, je v Semiču potekalo regijsko tekmovanje ekip prve pomoči RK in CZ Dolenjske in Bele krajine, ki ga je organizirala Uprava RS za zaščito in reševanje, Izpostava Novo mesto in Območno združenje Rdečega križa Črnomelj v sodelovanju z Občino Semič. Na tekmovanje se je prijavilo 13 ekip, ki so tudi uspešno končale svoje delo. Tekmovalci so tekmovali na štirih deloviščih, katera so predstavljala različne situacije nesreč. Nesreča v zaprtem prostoru kjer se zruši del zgradbe, nesreča na otroškem igrišču ob hudem neurju , prometna nesreča in nesreča pri delu na polju so bile simulacije katere je pripravila vodja ocenjevalcev Gordana Petrušić ini so jih tekmovalci morali pravilno oskrbet. Zmagala je ekipa RKS OZ Novo mesto, druga pa je bila mešana ekipa PGD in RKS OZ Črnomelj, vendar po mnenju ocenjevalcev so vse ekipe pokazale zelo dobro znanje pri oskrbi poškodovanih oseb.

DL: Rajko Štefanič - Gozdove vse bolj ogrožajo živali
ned, 26.5.2019 (17:35) — Lokalno aktualno
Pred 15 leti je bilo v Dragatušu ustanovljeno Društvo lastnikov gozdov ob Kolpi in Lahinji. Bilo je drugo tovrstno društvo v državi, pred njim je bilo leto prej ustanovljeno le Društvo lastnikov gozdov v Mirnski dolini. Na ustanovnem občnem zboru je bilo 28 lastnikov, sedaj pa jih je v društvu že 320, večinoma pa so iz črnomaljske občine. Danes je v Sloveniji že 29 tovrstnih društev, ki so povezana v zvezo, v Beli krajini pa so ju ustanovili tudi v metliški in semiški občini.

Na Festivalu Vurberk 2019 tudi ansambli z našega konca
ned, 26.5.2019 (17:00) — Vaša zgodba
28. festival narodno-zabavne glasbe Slovenije »VURBERK 2019« bo v petek, 21. junija ob 19.45 na VURBERŠKEM GRADU in ga bo snemala TELEVIZIJA in RADIO VESELJAK. Ansambli bodo nastopali v živo. Še pred tem pa bo Televizija VESELJAK pripravila predstavitve vseh ansamblov v svojih programih.

Zvonko Majer 110. daroval kri
ned, 26.5.2019 (16:15) — Vaša zgodba
Na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto je naš redni krvodajalec Zvonko Majer iz KORK Dolenjske Toplice 110-ič daroval kri. Krvodajalec je že od leta 1977, ko je dopolnil 18 let, bo pa lahko daroval še 5 let, tako da mu bomo lahko čestitali še za kakšen »okrogli« odvzem.

DL: Tretja razvojna os - Na vzhodu morda že letos
ned, 26.5.2019 (14:40) — Lokalno aktualno
Če ne bo zapletov in pritožb, bi gradnja tretje osi mimo Novega mesta lahko stekla že letos – Aprila razpis za projektanta in natečaj za most v sklopu prve faze zahodne obvoznice

Uživam tradicijo: Festival šolskega cvička – 5. mednarodna Akademija cvičkovega turizma
ned, 26.5.2019 (13:30) — Vaša zgodba
Na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma je v soboto, 11. maja 2019, v okviru projekta Uživam tradicijo potekal Festival šolskega cvička - 5. Akademija cvičkovega turizma, katerega vsebina je prepletala dediščino vinogradništva in vinarstva s poudarkom na cvičku, kulinarično kulturo, šege in navade, kar je ključno za razvoj turizma. Poudarek je bil na doživetjih, ki povezujejo judi, produktih za zahtevne sodobne obiskovalce, predvsem pa na vključevanju mladih v nove priložnosti, ki jih ta področja odpirajo. V pozdravnem nagovoru so sodelovali direktor Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma Tone Hrovat, idejna vodja projekta Uživam tradicijo Helena Jurše Rogelj, podpredsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Uroš Flajs, kralj cvička Jernej Martinčič, cvičkova princesa Ana Pavlin, ambasador cvička Janez Pavlin in župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic. Prireditev je moderirala idejna vodja Akademije cvičkovega turizma dr. Lea-Marija Colarič-Jakše.

DL: Kratek odmor
ned, 26.5.2019 (12:40) — Lokalno aktualno
Rudi Mlinar in njegova soproga Ivana Vatovec redno obiskujeta brežiške kulturne dogodke. Ob tem, ko sta poslušalca in gledalca kulturne scene, tudi sama oblikujeta kulturo. On ima kot pisatelj za seboj že precej romanov, tudi njen književni opus je precej obširen, predvsem pesniški. Mogoce sta malce tudi zato, da ladita njuni pisateljski peresi, nedavno prišla na koncert Elizabete in Draga Križanica v brežiški Viteški dvorani.

Odlični uspehi mladih slovenskih naravoslovcev; medalja tudi novomeškemu gimnazijcu Jerneju Birku
ned, 26.5.2019 (11:40) — Vaša zgodba
V Almadi na Portugalskem se je s slavnostno podelitvijo sredi maja zaključila 17. evropska naravoslovna olimpijada The European Union Science Olympiad (EUSO), na kateri so slovenski dijaki zopet nastopili odlično. V konkurenci 50 ekip iz 24 držav Evropske unije in 144 tekmovalcev, starih največ 16 let, sta slovenski ekipi prejeli srebrni medalji in tako s končnima 7. in 10. mestom zopet dosegli odličen uspeh. Ekipi za evropsko naravoslovno olimpijado sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

FOTO: Zdravje za vse – dan odprtih vrat v ZD Ivančna Gorica
ned, 26.5.2019 (10:35) — Vaša zgodba
V petek 17. maja 2019, v času od 9. 00 do 17. 00 ure, so v Zdravstvenem domu Ivančna Gorica drugo leto zaporedoma odprli vrata s promocijsko podporo Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) pod nazivom EU projekt, moj projekt.

Vzgoja otrok v digitalni dobi
ned, 26.5.2019 (09:40) — Vaša zgodba
V novomeški Knjižnici Mirana Jarca so obiskovalci pred kratkim prisluhnili predavanju Dore Pal Vzgoja otrok v digitalni dobi. Starši in strokovni delavci, ki se ukvarjajo z vzgojo otrok, se v tem turbulentnem času namreč pogosto sprašujejo, kako vzgajati naše otroke, da bodo zrasli v samostojne in odgovorne posameznike. Novodobne tehnologije, hitenje, pomanjkanje časa, vrednot in velikokrat neosebni odnosi mladim namreč niso najboljša popotnica za življenje.

Žalna seja ob smrti Marka Bulca na Mirni
ned, 26.5.2019 (08:50) — Vaša zgodba
V 93. letu starosti je svojo življenjsko pot sklenil častni občan Občine Trebnje (in s tem Občine Mirna) ter ustanovni član Lovske družine Mirna Marko Bulc. Žalna seja je bila domu Partizan skupaj z Občino Trebnje in Lovsko družino Mirna, udeležili so se je tudi pokojnikovi svojci. O pokojniku je v imenu lokalnih skupnosti spregovoril župan Občine Mirna Dušan Skerbiš: