Spletni arhiv

Začetni datum: nedelja, 15.12.2019

DL: Gasilci med službo lahko na intervencijo?
ned, 15.12.2019 (20:10) — clanek
V GZS pravijo: zakonodajo imamo dobro urejeno, delodajalci morajo operativnega gasilca pustiti na intervencijo, lahko zahtevajo nadomestilo – Kako v Revozu, Krki, Kolpi? – Praksa različna, v glavnem ni težav – Nekateri vzamejo dopust – Operativni gasilec je drag(ocen) – Kaj storiti za boljši status gasilca?

DL: Kokain in konoplja - Na sodbo čakajo še zadnji trije
ned, 15.12.2019 (19:10) — clanek
Na Okrožnem sodišču v Novem mestu se je začela še zadnja etapa v sojenju 14-članski kriminalni združbi, ki je v letih 2016 in 2017 uživalce na Dolenjskem oskrbovala s kokainom in drugimi prepovedanimi drogami.

7. Salon penečin vin - Najboljši prihajata iz kleti Istenič in Kozinc
ned, 15.12.2019 (18:00) — clanek
Čeprav se še vedno piše leto 2019, so že znani zmagovalci mreže Salonov penečih vin za leto 2020. V začetku tedna je v zagrebškem hotelu Dubrovnik potekalo veliko mednarodno ocenjevanje penečih vin. V razvrstitvi Salona penečih vin Ljubljana sta prvi mesti zasedli slovenski peneči vini – v kategoriji belih penečih vin Isteničev Prestige extra brut letnika 2013, v kategoriji rosé penečih vin pa Joker Zara letnika 2016, iz kleti Kozinc. 

DL: Sklenili mirovni sporazum
ned, 15.12.2019 (17:10) — clanek
Svobodno belokranjsko ozemlje (SBO) se je v zadnjih letih kar dobro prijelo. A Belokranjci niso edini, ki so ustanovili državo v slovenski državi. Po dogodku, ki se je pred nekaj dnevi zgodil v belokranjski Radovici, je mogoče soditi, da sta v Sloveniji vsaj še dve takšni državi, kot je belokranjska. V Radovici so namreč Stanko Munda v imenu Naše Republike Prlekije, samooklicani dosmrtni predsednik SBO Toni Gašperič in Gojmir Lešnjak - Gojc v imenu Neodvisne anarhične Republike Škofi podpisali sporazum o nenapadanju in miroljubnem reševanju vseh sporov v zraku, na morju in kopnem.

Rebeka Dremelj in hčerki s posebnim adventnim koledarjem
ned, 15.12.2019 (15:50) — clanek
Praznično razpoložena Rebeka Dremelj decembrski čas rada izkoristi za aktivnosti z družino ... Pevka in mamica se noro veseli prazničnega decembra, saj takrat praznuje kar dve obletnici. Prva je rojstvo njene hčerke in druga zaroka z njenim Sandijem. »December je zame prav posebno čaroben. Najprej zato, ker sva se v tem mesecu zaročila s Sandijem, pa tudi zato, ker se je v tem mesecu rodila moja druga hči. December bo imel tako v mojem srcu do konca življenja tisto posebno čarobnost, ki jo še dodatno pričaramo z lučkami, zlato, srebrno in rdečo barvo ter z vsemi obdarovanji. December mi je všeč tudi zato, ker se mi zdi, da je pri nas to nekako najbolj nasmejan mesec. Otrokoma izdelam prav poseben adventni koledar, kjer niso v ospredju sladkarije, temveč čas za družino. Tako gremo, recimo, en dan kupit hrano za zavetišče, jo nesemo in malo pocrkljamo živalce, en dan skupaj kuhamo Šajanino najljubšo večerjo, en dan se igramo, en dan imamo družinski kino, en dan izdelujemo zahvalne kartice za ljudi, ki so za nas naredili kdaj kaj lepega, in tako naprej.«

DL: Skok v preteklost - Patent, obzeranti, krošnjarji …
ned, 15.12.2019 (14:40) — clanek
Na Dunaju prodajali kostanj, zvečer pa tudi prepovedane stvari – Trgovska žilica, ki ji menda ni bilo ravne daleč naokrog – Kostelski živelj je (bil) v marsičem poseben

Rok in Blue - Zimske razmere ju ne motijo
ned, 15.12.2019 (13:50) — clanek
Treningi vodnikov reševalnih psov K-9 Novo mesto potekajo nemoteno, kljub neugodnim zunanjim okoliščinam. In čeprav je krkaš Rok Žurga zelo zaseden z vodenjem Jutra na Krki, v katerem s sodelavcem Juretom Zupančičem vsako jutro med tednom zbujata in zabavata poslušalce na "najboljšem zame", pridno trenirata tudi energičen Rok in njegova izjemna Blue. In kako zdrži vse skupaj? "Fino se je treba obleči, pa kar gre. Sicer pa tako norimo po gozdu, da nam kmalu postane vroče," pravi nasmejani jutranjik s Krke.

Gasilska zveza Krško sklenila leto 2019
ned, 15.12.2019 (13:00) — clanek
Tudi letos je Gasilska zveza Krško v zaključnem mesecu koledarskega leta poskrbela, da so celoletno delo sklenili skupaj tisti, ki največ časa (organizacijsko, logistično in še kako) posvetijo gasilstvu v vlogi funkcionarjev v komisijah, poveljstvu, upravnem in nadzornem odboru ter tisti, ki so tlakovali pot, da zdajšnja generacija lahko uspešno nadaljuje zastavljeno – starejši gasilci.

Krški veterani kot Princ in Princesa šprinta; najuspešnejša Španova
ned, 15.12.2019 (12:15) — clanek
V soboto, 14. decembra 2019, je v organizaciji ŠD Riba na kopališču Tivoli v Ljubljani potekal plavalni miting pod naslovom »Princ in Princesa šprinta«. Za Plavalni klub »Celulozar« Krško so veteranske vrste nastopali Marjana Nunčič, Polonca Špan in Rok Kunej ter se pomerili v »šprint« disciplinah na dolžini 25 m.

Medgeneracijsko povezovanje in spodbujanje socialne vključenosti skozi šport
ned, 15.12.2019 (11:35) — clanek
V Novem mestu je pretekli konec tedna, med 6.12 in 7.12.2019, potekal drugi športni dogodek v okviru projekta ODYSSEIA v Novem mestu, pri katerem kot projektni partner sodeluje Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Dobrodelnost nas povezuje in osrečuje
ned, 15.12.2019 (10:50) — clanek
Na OŠ Velika Dolina smo se odločili, da bomo tudi letos v mesecu decembru s kvačkanimi, pletenimi in ostalimi ročnimi izdelki sejali dobro voljo med ljudmi. Prvo leto smo k akciji pristopili sami, lani smo medse povabili še starše, stare starše in krajane, letos pa smo k dobrodelnosti spodbudili še okoliške šole.

Zoja Kalin že drugič strelka leta med pionirkami
ned, 15.12.2019 (10:10) — clanek
Svoj drugi naslov najboljše pionirke leta 2019 je osvojila Radečanka Zoja Kalin, članica Strelskega društva Dušan Poženel Rečica pri Laškem. Zoja nadaljuje z osvajanjem odličij na državnih prvenstvih, saj si je po dveh posamičnih in dveh ekipnih odličjih v letu 2018, v letu 2019 nadela trojno krono in postala državna prvakinja s serijsko zračno puško, državna prvakinja s serijsko malokalibrsko puško 50m leže in serijsko malokalibrsko puško 50m v trojnem položaju.

Skavti bodo tudi letos po Sloveniji delili Luč miru iz Betlehema

ned, 15.12.2019 (09:30) — clanek
Svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema je bil v soboto, 14. decembra, na  Dunaju. Tudi letos so odpravo Luči miru iz Betlehema sestavljali člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Združenja bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov, Slovenske zamejske skavtske organizacije in Zveze tabornikov Slovenije.

Učenci OŠPP okrasili Mladinski oddelek Knjižnice Brežice
ned, 15.12.2019 (08:50) — clanek
V Knjižnici Brežice izvajamo poseben bralni program za učence OŠPP, imenovan Kekčeva bralna pot. Srečujemo se nekajkrat na leto. Učenci ob vsakem srečanju predstavijo vsebino prebrane knjige, ki so si jo izposodili ob prejšnjem obisku knjižnice. Knjižničarka Vera jih seznani z novo temo, nekaj o tem prebere in jim skupaj z učiteljicami pomaga izbrati gradivo, s katerim si bodo širili obzorje do naslednjega obiska knjižnice.