Spletni arhiv

Začetni datum: sobota, 31.7.2021

DL: Šentjernejski sejem po koroni - Pogrešali so ga prodajalci in kupci
sob, 31.7.2021 (19:30) — clanek
Koronavirus je prizadel tudi znameniti Šentjernejski sejem, ki ima večstoletno tradicijo in vsako drugo in četrto soboto v mesecu poteka na sejmiščnem prostoru v Turopolju. Lani so namesto 24 načrtovanih sejmov izvedli le deset sejmov, povsem zaprt je bil vso lansko jesen, zdaj pa spet deluje od konca februarja – s prekinitvami, odvisno od protikoronskih ukrepov.

FOTO: Neznosno - v sončni pripeki več ur v kolonah. Vsaj vodo dobijo ...
sob, 31.7.2021 (17:40) — clanek
Že zjutraj smo poročali o večkilometrskih zastojih pred mejnimi prehodi s Hrvaško, tudi o protestih v Metliki, kjer se življenje zaradi gneče pred tamkajšnjim mednarodnim mejnim prehodom (vsaj življenje tistih, ki bi želeli (samo) čez cesto do trgovin) dobesedno ustavi. No, ja, vsaj za nekaj ur, kolikor traja, da se v kolonah prebijete do cilja ...

DL: Petra in Jože sta si vzela čas za …
sob, 31.7.2021 (15:50) — clanek
Dolenjska dopisnika RTV Slovenija televizijka Petra Držaj in radijec Jože Žura sta si na »novomeški plaži« privoščila malo oddiha in nazdravila s SUPer Krkinim osvežilnim napitkom. Obema je bil všeč, tako kot ideja, da Novo mesto končno dobi tudi svojo plažo. Sicer pa Petra prisega bolj na tiste divje, dalmatinske, s pogledom na Kornate, kamor večkrat zaide, Jože, vinogradnik po duši in srcu, pa še raje kot s koktajli nazdravi z dolenjskim posebnežem. Menda tudi trk s kozarci zveni drugače.

FOTO: PD Črnomelj - Veliki Nabojs nad Žabniško krnico ... kjer si človek res ne želi nevihte
sob, 31.7.2021 (14:00) — clanek
Leto se je obrnilo in spet je prišel čas za izlet v Zahodne Julijce. Tokrat smo si izbrali za cilj malo znano goro Veliki Nabojs (Nabois Grande, 2313 m) nad Žabniško krnico v soseščini Viševe skupine. Izlet smo morali prestaviti za en teden zaradi slabega vremena, vendar se je splačalo. Na izpostavljenem grebenu Nabojsa in na njegovem osamljenem vrhu si človek resnično ne želi nevihte.

DL: Portret tedna - Polona Bartolj
sob, 31.7.2021 (12:50) — clanek
Ob letošnjem prazniku Občine Mokronog - Trebelno je priznanje občine prejela Polona Bartolj, predana vzgojiteljica, ki veliko časa in energije posveča tudi kulturi, ljubezen do lutk in gledališča pa že dolgo časa uspešno prenaša na različne generacije ustvarjalcev.

FOTO: Po Posavju z žlico in čašo
sob, 31.7.2021 (11:40) — clanek
V četrtek, 29. julija 2021, smo na terasi Posavskega muzeja Brežice odprli novo razstavo Po Posavju z žlico in čašo. Razstavo je predstavila koordinatorka in soavtorica razstave, direktorica Alenka Černelič Krošelj, odprla pa jo je upokojena kustosinja muzeja dr. Ivanka Počkar. Po ogledu razstave smo v okviru projekta Ribe in narava izvedli tudi kulinarično delavnico Ribji okusi Posavja, na kateri smo v sodelovanju z Gostilno Kunst 1966 predstavili pomen rib v prehrani prebivalcev Posavja ter pokazali raznovrstne načine pripravljanja sladkovodnih rib.

DL: Naša naravna dediščina - Žerjavinski potok
sob, 31.7.2021 (10:30) — clanek
Žerjavinski potok je manjši pritok Krke, ki se v reko skoraj neopazno izlije na široki poplavni ravnici pod gradom Struga. Dobrih pet kilometrov dolg potoček ima povirje na dolomitnih zaplatah severnega pobočja Tolstega vrha, kje se voda zbira v več povirnih grapah. Dolina je vrezana v razgiban ravnik kvartarnih rečnih nanosov, lokalna posebnost pa so nanosi kremenovega peska in proda.

Kdaj, kje in s katerimi cepivi cepijo v sevniški občini?
sob, 31.7.2021 (09:00) — clanek
🩺 Zdravstveni dom Sevnica sporoča 🩺: Vsi, ki bi se želeli cepiti proti Covid-19, lahko to storijo brez predhodnega naročanja. V Cepilni ambulanti so na voljo cepiva različnih proizvajalcev, in sicer: