Spletni arhiv

Začetni datum: torek, 22.9.2020

DL: Prehitri policisti. ''Ko sem pa jaz vozil prehitro, sem dobil globo in kazenske točke''
tor, 22.9.2020 (14:45) — Lokalno aktualno
Lojze iz novomeške Žabje vasi je pohvalil lepo urejene cvetlične gredice v Novem mestu, sploh tiste pri kulturnem centru in Šmihelskem mostu se mu zelo dopadejo, si pa »še petkrat večjo grajo zasluži lastnik zemljišča v okolici križišča v Žabji vasi, kjer že dolgo časa ni bilo pokošeno«.

FOTO: Birma v Semiču
tor, 22.9.2020 (14:15) — Lokalno aktualno
Birma je eden od krščanskih zakramentov in pomeni potrditev v veri, ki v prejemniku še dopolni in utrdi milosti, ki jih je že prej prejel pri krstu. Podelitev zakramenta naj bi sovpadala z duhovno zrelostjo.

FOTO: Karin Volt iz Novega mesta druga spremljevalka Miss Earth – Water Slovenije 2020
tor, 22.9.2020 (13:45) — Vaša zgodba
Z virtualno finalno prireditvijo zaključen lepotni izbor za Miss EARTH Slovenije 2020 ... Kljub številnim oviram in prestavljanjem terminov zaradi Korona krize ter prilagoditvam programske sheme, je organizatorju z velikimi napori le uspelo pripeljati lepotni izbor do zaključne prireditve v Kranjski Gori. Letos je finalni večer potekal drugače kot vsa prejšnja leta, saj je zaradi znanih razmer in omejitvam zaradi Covid 19 ukrepov ter priporočil NIJZ, celoten finalni večer potekal virtualno le pred kamerami brez občinstva.

FOTO: Požar v Gorenjcih povzročil veliko škodo
tor, 22.9.2020 (13:10) — Lokalno aktualno
Včeraj ob 15.10 je v Gorenjcih pri Semiču, v ulici Pod progo (pri cerkvi), gorelo osebno vozilo. Požar se je razširil še na dve vozili, nadstrešek velikosti 10 x 6 metrov, gospodarsko poslopje – drvarnico v velikosti 6 x 4 metre, vrtno uto velikosti 3 x 3 metre ter na 50 kvadratnih metrov fasade in ostrešje stanovanjske hiše velikosti 5 x 11 metrov.

Po agori: več povezovanja in sodelovanja; tržnica za mlade, karierni sejem in skupna strategija
tor, 22.9.2020 (12:40) — Vaša zgodba
Tržnica za mlade, zaposlitveni sejem in obuditev Mladinskega sveta Bela krajine so ene od zamisli, ki so jih izpostavili udeleženci petkove druge agore v Črnomlju. Na javni razpravi, tokrat naslovljeni 'Zt bi ostal v Beli krajini!', ki jo je organiziral Regijski NVO center, se je zbralo nekaj več kot 20 Belokranjcev, v treh urah pa so za različnimi omizji iskali konkretne rešitve.

FOTO: "Naj živi živa muzika – naša – vaša novomeška!" ...
tor, 22.9.2020 (12:05) — Vaša zgodba
... je odmevalo na finalnem večeru 1. FESTIVALA NOVE NOVOMEŠKE GLASBE.

DL: Cvetoči travniki vse manj barviti
tor, 22.9.2020 (11:20) — Lokalno aktualno
Še pred nekaj desetletji so bili barviti travniki, polni metuljev in drugih žuželk, na dolenjskem podeželju nekaj samoumevnega. V zadnjem obdobju se je njihova biodiverzitetna pestrost marsikje močno zmanjšala zaradi intenzivnejše rabe. Ključen dejavnik je gnojenje, saj je z izjemo nekaterih trav večina travniških rastlin prilagojena na s hranili revna tla, zato te hitro izginejo s pognojene travne ruše. Če h gnojenju prištejemo še zgodnjo košnjo in baliranje, ki zmanjšujeta semenenje rastlin, in dosejevanje produktivnejših sort, je končni rezultat takšne rabe marsikje travniška njiva. Na njih je po oceni poznavalcev le še približno deset vrst rastlin na desetih kvadratnih metrih. Temu sledi tudi izrazit upad vrstne pestrosti žuželk, podobno usodo delijo tudi dvoživke, plazilci in še zlasti travniške vrste ptic. Tako izgubljamo neprecenljivo naravno in hkrati tudi kulturno dediščino, ki smo jo ustvarjali tisočletja s pašo in košnjo.

FOTO: V Brežicah že tretjič IBFF Svetovno prvenstvo v fitnesu in bodybuildingu
tor, 22.9.2020 (10:30) — Vaša zgodba
Pretekli konec tedna je v Brežicah že tretje leto zapored potekalo IBFF Svetovno prvenstvo v fitnesu in bodybuildingu, ki je namenjeno tako amaterjem kot tudi PRO udeležencem. Tekmovanje je zaradi regulativ Covid-19 tokrat potekalo brez obiskovalcev, v nekoliko manjši dvorani Mladinskega centra Brežice ter z manj tekmovalci kot običajno. Vseeno pa se je svetovnega prvenstva, katerega je tudi tokrat organiziral Brežičan Mitja Petan in Zveza IBFF, uspelo udeležiti 64 tekmovalcev iz 11 držav (Slovenija, Hrvaška, BiH, Avstrija, Italija, Madžarska, Poljska, Slovaška, Moldavija, Šrilanka, Izrael), večina od njih je v Slovenijo pripotovala s predhodno opravljenim testiranjem na Covid-19.

FOTO: Na stezi Raceland brez presenečenj
tor, 22.9.2020 (09:45) — Vaša zgodba
V Vrbini pri Krškem je bila na sporedu četrta dirka državnega prvenstva za voznike minimota in skuterjev, tekmeci v supermotu pa so se merili v pokalnem tekmovanju.

Avdicije za Glas mladih 2020
tor, 22.9.2020 (09:25) — Vaša zgodba
Mlade glasbenike od 10 do 30 let starosti vabimo na avdicije za Glas mladih 2020, ki je z 42-letno tradicijo verjetno najstarejši festival za mlade glasbenike v Sloveniji.

TPV Volley Novo mesto z novo okrepitvijo v novo sezono 2020/2021
tor, 22.9.2020 (09:00) — Vaša zgodba
Čas je za novo odbojkarsko sezono 2020/2021, ki se bo za ekipo mladink in starejših deklic začela že ta konec tedna. TPV Volley Novo mesto je v zadnjih letih okrepil svoj podmladek tako da v novo sezono vstopa z močno člansko in mladinsko ekipo, v kategoriji kadetinj, starejših deklic in mlajših deklic z dvema ekipama. Rezultati iz prejšnjih sezon ter izvrstno delo trenerjev in igralk nakazujejo, da se lahko prav vse ekipe uvrstijo v 1. A ligo.

Bron za Dolenjca na kadetskem DP, za naslove tudi rekreativci in veterani
tor, 22.9.2020 (08:40) — Vaša zgodba
Po uspehu Domna Zupančiča, ki je na nedavnem mladinskem DP osvojil bronasto medaljo v igri dvojic, je bil tudi ta konec tedna za mlade namizno teniške upe Športnega društva SU Novo mesto zelo uspešen. Na kadetskem DP v Lučah sta bronasto medaljo v igri dvojic osvojila Andraž Zupančič in Mark Gazvoda. ŠD SU pa je v Športnem centru Livada uspešno izpeljal DP za rekreativce in veterane.

V Galeriji Božidar Jakac razstava Mitje Konića: Amor Fati
tor, 22.9.2020 (08:20) — Vaša zgodba
V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki bomo v petek, 25. septembra 2020, ob 19. uri v razstavišču nekdanje samostanske cerkve odprli razstavo Mitja Konić: Amor Fati.