Spletni arhiv

Začetni datum: sobota, 16.11.2019

Gasilec junak je Primož Kastelic, ki je dedku rešil življenje
sob, 16.11.2019 (20:40) — Lokalno aktualno
Bralci časopisa Novice Svet24 so častni naziv gasilec junak 2019 podelili Primožu Kastelicu iz PGD Vrh pri Višnji Gori.

DL: ''Če bi ga bilo kaj v hlačah, bi se lahko predstavil!''
sob, 16.11.2019 (19:40) — Lokalno aktualno
Na naš dežurni telefon poklical Anton Plut iz Semiča ter se v imenu semiških borcev in desetih podpisnikov odzval na zapis v tej rubriki iz prejšnjega tedna glede 60. srečanja borcev domicilnih enot NOV in POS Bele krajine. Bralec iz semiške občine, ki ni želel biti imenovan, »da mu ne bi kdo kaj naredil «, je med drugim dejal, da ga je vse skupaj spominjalo na maškarado. Plut je pojasnil, da je na srečanje prišla tudi Gorjanska četa v svojih uniformah in da partizani tudi med vojno pač niso imeli novih, šivanih oblek. Dodal je, da sicer ve, kdo je ta gospod, ki ne želi biti imenovan, a če »bi ga bilo kaj v hlačah, bi se lahko predstavil!«

Kmetija: Zakaj je Danijel v resnici izgubil bitko v areni?
sob, 16.11.2019 (18:55) — Lokalno aktualno
Posavec Danijel Frigelj je izgubil bitko z Janom, areno je tako zapustil kot poraženec. A to, kar se je v resnici dogajalo z njim, je zadržal zase. Sedaj nam je zaupal, kaj se mu je zgodilo med dvobojem …

Tonijev Martinov koncert ob 25-letnici poučevanja diatonične harmonike
sob, 16.11.2019 (18:10) — Vaša zgodba
V petek zvečer, 8. novembra, je priznani in priljubljeni posavski glasbenik Toni Sotošek z družino organiziral veliki Martinov koncert z legendarnimi gosti v sklopu njegove 25-letnice poučevanja diatonične harmonike v veliki športni dvorani Srednje šole Krško.

100 najbogatejših Slovencev; kje so Dolenjci?
sob, 16.11.2019 (17:00) — Vaša zgodba
Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev v primerjavi s preteklimi leti ni doseglo novega rekorda, celo malenkost je upadlo. Znaša 5,6 milijarde evrov, kar je dva odstotka manj kot lani. Tudi prag lestvice je nižji: premoženje 100. najbogatejšega Slovenca znaša letos 22,2 milijona evrov (lani 24,2 milijona evrov). Vzrok za upad ocene premoženja gre pripisati predvsem slabšim obetom za prihodnje poslovanje, medtem ko so pretekli rezultati še vedno odlični.

DL: Sum izsiljevanja in oderuštva - Iz dveh tisočakov jih je nastalo devet
sob, 16.11.2019 (16:00) — Lokalno aktualno
Oktobra 2013 je bil mizar Anton Grm z Male Ševnice v hudi finančni stiski. Njegovo podjetje je zašlo v težave, zato si je pri Novomeščanu Dušku Mažibradi izposodil 2000 evrov in se pri tem zavezal, da mu bo izposojeni denar in 200 evrov obresti vrnil v dveh mesecih.

V Metliki nova parkirišča za kolesa
sob, 16.11.2019 (15:15) — Vaša zgodba
Kolesarjenje, ki je bilo nekoč pogosta izbira za premikanje po mestu Metlika in po bližnjih vaseh, je izpodrinil motorizirani promet, ki prevladuje in zaseda tudi razpoložljive površine, ki bi morale biti namenjene kolesarjem in ostalim udeležencem v prometu. Tak način potovanj poleg neugodnih vplivov na okolje povzroča pri ostalih udeležencih v prometu tudi občutek ogroženosti, nevarnosti in mnoge odvrača od kolesarjenja. Ob tem je kolesarjenje manj privlačno tudi zaradi neobstoječe kolesarske infrastrukture. Posebna težava so tudi neustrezna parkirna mesta za varno puščanje koles z ustreznimi nadstreški.

DL: Portret tedna - Stanislav Bajuk
sob, 16.11.2019 (14:20) — Lokalno aktualno
Skoraj 20 let je bil predsednik metliških gasilcev Stanislav Bajuk, še nekoliko dlje pa podpredsednik Gasilske zveze Metlika. Društvu je predsedoval ob zadnjih dveh okroglih obletnicah.

Odlično in udobno potovanje na Napoleonova otoka Korziko in Elbo
sob, 16.11.2019 (13:25) — Vaša zgodba
Člani Univerze za starejše pri RIC-u Novo mesto smo spet potovali z zakoncema Marijo in Andrejem Zupancem. Sta naša sošolca, člana Univerze za starejše. Deliti potovanje z drugimi, pomeni večkrat potovati. Onadva rada kam potujeta, rada pa tudi delita svoja doživetja z nami. Svoje utrinke s potovanj tudi odlično pripravita. Poleg lepot pokrajine, na njunih predstavitvah izvemo ogromno podatkov o življenju ljudi, o zgodovini, prebivalcih in zanimivostih in slišimo še glasbo pokrajine. Kar 63 poslušalcev sta navdušila z odlično predstavitvijo z Napoleonom močno povezanih otokov Korzike in Elbe, v paketu pa je bilo tudi malo Toskane. Korziko smo si Slovenci zapomnili zaradi tragične letalske nesreče na gori San Pietro leta l981. Spominsko obeležje na vaški cerkvici spominja obiskovalce in sorodnike na ta dogodek. Danes smo spoznali obmorska letovišča, krajevne običaje, kamnite spomenike preteklosti pa tudi težnje otočanov po samostojnosti. Toda Francozi se delajo francoze in jih ne razumejo. Kar na dveh tretjinah Korzike je narodni park, ki ga krasijo granitna pokrajina, ki jo je oblikovalo morje in vetrovi in z gozdovi prekrito gorato notranjost otoka, ob obali pa z obrambnimi stolpi spominjajo na čase, ko so po morjih še pluli pirati in iskali priložnosti za plenjenje. Napoleon je za turizem prava vaba, saj je v njegovi rojstni hiši v glavnem mestu Ajacciu urejen muzej. Elbo, njegovo zadnje bivališče pred Waterloojem, kjer so mu zmagovalci milostno dovolili vladati, je želel čim bolj razviti, uredil je šolstvo in zdravstvo, oblikoval pa je tudi zastavo, ki jo otočani še sedaj imajo za svojo. Da bi imele evropske kronane glave pred njim mir, so ga zmagovalci spravili daleč stran na sv. Heleno, kjer je le šest mesecev kasneje umrl. Njegove posmrtne ostanke so šele 20 let po njegovi smrti z vsemi častmi prenesli v grobnico v Parizu.

DL: Vsestranski
sob, 16.11.2019 (12:20) — Lokalno aktualno
Milan Kaplan iz Velikih Lašč je ne le največji rejec govedi in konj med Turjakom in Kolpo, ampak tudi predsednik strojnega krožka Urban in večletni plesalec folklorne skupine Grmada. Kot član konjeniškega kluba Divjina iz Roba vsako leto sredi decembra s prijatelji pripravlja (po kavbojsko) pregon živine s pašnikov v hlev. Zelo dejaven je bil tudi pri organizaciji vseslovenskega kmečkega sindikalnega shoda v Velikih Laščah, kjer je s prijateljem uprizoril napad volka na domačo žival. Ko se je v volčjem kožuhu usedel na traktor, ki je bil del protestne ikonografije, in se zapeljal proti tamkajšnji cerkvi, ga je ustavila policija. Ker s seboj ni imel vozniškega dovoljenja in je motil promet, so ga možje postave oglobili. »In to ti je življenje,« je potarnal Milan, na sliki s soplesalko Martino.

Deveta znanstvena konferenca Celostna obravnava pacienta
sob, 16.11.2019 (11:40) — Vaša zgodba
Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu je 14. novembra 2019 organizirala 9. konferenco z mednarodno udeležbo, ki je poudarila potrebo uporabe celostnega pristopa pri zdravljenju pacientov. Vsakoletna konferenca je med najpomembnejšimi znanstvenimi srečanji na področju zdravstvenih ved v regiji.

Spet slikajo z - vinom; Vinoreli Krajinskega parka Kolpa 2019
sob, 16.11.2019 (10:50) — Vaša zgodba
Javni zavod Krajinski park Kolpa Vas vabi – kot aktivne udeležence ali opazovalce dela umetnikov - na edinstveno slikarsko kolonijo te vrste pri nas: 5. Martinova kolonija vinorelov bo potekala v soboto, 16. novembra, in nedeljo, 17. novembra 2019, v prostorih KP Kolpa v Adlešičih 3a.

Pevska in pivska turneja MoPZ Papirničar Jagnjenica v Radečah
sob, 16.11.2019 (10:10) — Vaša zgodba
Na nedeljsko popoldne in večer, ravno, ko poteka skrivnostno dogajanje spreminjanja mošta v vino, je Moški pevski zbor Papirničar Jagnjenica na dveh koncertih navdušil obiskovalce z drugim delom trilogije Pevska turneja.

Dostopnost za vse = Spoštovanje za vse
sob, 16.11.2019 (09:30) — Vaša zgodba
Po uspešno izvedeni delavnici v Trbovljah je v Kočevju potekala že 27. izkustvena delavnica v okviru projekta ZaVse/4ALL.

Slovenski tradicionalni zajtrk v Pišecah
sob, 16.11.2019 (08:45) — Vaša zgodba
Petkovo jutro (15. 11.) na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece nismo začeli s klasičnim poukom, temveč z zajtrkom. Prav vsi, učitelji in učenci, smo se zbrali v šolski jedilnici in si skupaj privoščili tradicionalni slovenski zajtrk: mleko ali čaj, kruh, maslo, med, jabolka. Preden nam je gospa ravnateljica Nuška Ogorevc zaželela dober tek, so nam učenci višjih razredov povedali, zakaj je zajtrk zdrav, kaj pomeni, če hrano dobimo od lokalnih kmetov … Učitelj Matjaž pa je zaigral na harmoniko Čebelice … in zajtrk se je začel. Ker je bil danes na šoli tudi policist g. Urek, smo še njega povabili k mizi. V svojih dveh igralnicah pa so k zajtrku, tako kot vsako jutro, sedli tudi naši otroci iz vrtca. Tokrat se jim je pridružila gospa ravnateljica.