Spletni arhiv

Začetni datum: nedelja, 28.2.2021

DL: Andrej Bračun, pilot - S falconom po organe za transplantacijo
ned, 28.2.2021 (18:40) — Lokalno aktualno
Andrej Bračun je pilot, lahko bi rekli pilot s posebno misijo. Šesto leto s falconom prevaža organe za transplantacijo, in čeprav je njemu in njegovim kolegom letenje nekaj popolnoma vsakdanjega, so občutki, ki jih imajo na teh poletih, nekaj posebnega, sploh ko izvedo, da je presaditev uspela.

VIDEO: Ansambel Andreja Bajuka 'na obisku' pri Malnariču v Semiču
ned, 28.2.2021 (17:20) — Vaša zgodba
Ansambel Andreja Bajuka se vam predstavlja s prvo novo avtorsko skladbo v letu 2021. Pesem je instrumentalna z naslovom Na obisku. Videospot za pesem pa so posneli v Vinski kleti Malnarič v Semiču. Obljubili so nam, da bodo tudi letos ustvarjali nove viže in pridno snemali videospote. Pesmi nastajajo v snemalnem studiu Bajuk, kjer za tonsko produkcijo skrbi Andrej, za videoprodukcijo pa njegov sin Simon.

DL: Porumenela fotografija - Nova cesta od Drašičev do Krmačine
ned, 28.2.2021 (16:00) — Lokalno aktualno
Za praznik metliške občine so leta 1987 med drugim slovesno odprli cesto od Drašičev do Krmačine. »To je zadnji posodobljeni slovenski odsek regionalne ceste, ki pride v našo republiko na Vinici in se preko Črnomlja, Metlike in Drašičev nadaljuje do Vivodine in Krašića, kjer se spet priključi na cesto Zagreb-Reka. Ta odsek od Drašičev do Krmačine, ki je zadnja slovenska vas na tem koncu, je stal okoli 400 milijonov dinarjev, večina ceste je na novo zgrajena. Nova cesta bo omogočila tudi avtobusni promet od Drašičev do Krmačine, ta del metliške občine pa sodi tudi v spominsko območje Žumberak-Gorjanci,« je pisalo pod fotografijo.

VIDEO: Ana Soklič na Evroviziji s skladbo Amen
ned, 28.2.2021 (15:00) — Lokalno aktualno
Pevka Ana Soklič bo Slovenijo na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije v Rotterdamu zastopala s pesmijo Amen. Skladbo v angleškem jeziku je RTV Slovenija razkrila v oddaji Ema, za katero jo je tudi premierno odpela. Pri produkciji je sodelovalo več kot 60 ljudi. Na velikem evrovizijskem odru jo bo prvič predstavila v prvem predizboru 18. maja.

DL: Za Dobrnič velja, da je tu še nič dobr'
ned, 28.2.2021 (13:30) — Lokalno aktualno
Krajevna skupnost Dobrnič je ena od dvanajstih krajevnih skupnosti v trebanjski občini. Leži na njenem jugu, v zavetju pobočij Grmade s Trebnim vrhom, Kozjekom, Liscem in planotami Ajdovca. Tako imenovana Dobrniška dolina v svojem objemu skriva številne kraške jame in vrtače, pa tudi rodovitna polja, vinograde ter bogato naravno in kulturno dediščino, ki jo negujejo skrbni domačini.

Z zračenjem ''na kip'' ne naredite dovolj
ned, 28.2.2021 (12:15) — Lokalno aktualno
Jesensko-zimske dni preživimo ob toplih radiatorjih, v varnih zavetjih domov. A pri tem ne pozabite na redno zračenje kljub precejšnjim temperaturnim razlikam.

DL: Naša naravna dediščina - O Ajdovski jami v Bajerjih
ned, 28.2.2021 (11:10) — Lokalno aktualno
Ajdovska jama, imenovana tudi Pečina v Bajerjih, je manjša, a zanimiva jama v slikoviti dolini Bajerji. Najdete jo severno od gradu Hmeljnik nad Karteljevim. Tam se skoraj 500 m visok greben postopno prevesi v povirne grape Bajerja. Dobra 2 km dolga dolina je nastala na lapornih vodonosnikih, usmerja se proti zahodu, erozijski procesi pa so jo glede na okoliški teren poglobili skoraj za 100 m. V zaključnem delu je potok ustvaril do 100 m široko uravnavo, pozornost vzbuja niz šestih zaporednih prečnih zemljenih jezov, ki pregrajujejo dolino. Zgradili so jih lastniki gradu Hmeljnik, vendar ni videti, da bi zajezitve kdaj delovale. Legenda pravi, da naj bi jih postavili v zahvalo dobri vili, ki je čuvala podzemske zaklade v Ajdovski jami in pomagala ljudem.

Kostanjeviški genialni štori na druženju z Janjo Vidmar
ned, 28.2.2021 (10:00) — Vaša zgodba
V četrtek, 25. 2. 2021, je preko spletne aplikacije Zoom potekalo medgeneracijsko branje in druženje kostanjeviških učencev, učiteljev in staršev.

#SELFIE EU na Gimnaziji Brežice
ned, 28.2.2021 (08:50) — Vaša zgodba
SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies – samoocenjevanje učinkovitega učenja s spodbujanjem uporabe inovativnih izobraževalnih tehnologij) je orodje, zasnovano za pomoč šolam pri vključevanju digitalnih tehnologij v procese poučevanja, učenja in preverjanja znanja. Orodje SELFIE je bilo razvito v okviru Evropske komisije za spodbujanje digitalnega učenja v izobraževalnih organizacijah.