Spletni arhiv

Začetni datum: sreda, 20.10.2021

DL: Lojze Rajk, zlatomašnik - Bogu v zahvalo molitev in kosilnica
sre, 20.10.2021 (14:45) — Lokalno aktualno
V cerkvi v Radovici so v letošnjem poletju lahko prisostvovali velikemu dogodku. Z bogoslužjem v navzočnosti številnih duhovnikov in številnih domačinov in drugih obiskovalcev, tudi nekaterih iz tujine, je počastil svoje zlatomašništvo župnik Lojze Rajk.

Mladi talenti - aranžerka cvetja Petra Knez
sre, 20.10.2021 (14:15) — Vaša zgodba
Petra Knez, med drugim tudi članica Turističnega društva Tržišče, se že nekaj let udeležuje državnih in mednarodnih cvetličarskih tekmovanj, na katerih je dosegla zavidljive rezultate. Že na svojem drugem tekmovanju je požela velik uspeh in osvojila odlično drugo mesto, ki jo je leto kasneje popeljalo na tekmovanje Sloskills - tekmovanje mladih iz Slovenije v svojih poklicih. Pohvali se lahko tudi z zmago na tekmovanju v Zagrebu in Varaždinu. Pred tremi leti (2018) je na tekmovanju slovenskih floristov v Kamniku zasedla četrto mesto, po mnenju občinstva pa je prejela priznanje za tretje mesto.

Recept: Domača temna čokolada
sre, 20.10.2021 (13:45) — Lokalno aktualno
Čokolada bo imela bolj kremasto strukturo, če boste namesto kokosovega olja uporabili kakavovo maslo. Namesto vanilje ali skupaj z njo lahko čokoladi dodate tudi druge začimbe oz. dodatke: metin ekstrakt, cimet, kavo … V maso lahko umešate tudi različne vrste oreškov ali suhega sadja.

Asfalt v Sadeže v KS Butoraj
sre, 20.10.2021 (13:15) — Vaša zgodba
Pred kratkim so bila končana dela v 3. fazi asfaltiranja ceste v Sadeže pri Veliki Lahinji. Asfaltirano je bilo 490 t.m. ceste. Za dokončati je še okoli 220 t.m. To je v planu v prihodnjih letih.

DL: Porumenela fotografija - Vrsta za sladkor
sre, 20.10.2021 (12:45) — Lokalno aktualno
Leta 1989 smo v 33. številki Dolenjskega lista objavili tole novico: »Pretekli teden, ko so po naših prodajalnah prodajali cenejši sladkor iz blagovnih rezerv, so se povsod vile dolge vrste, dokler sladkor ni pošel. To pa se je navadno zgodilo kaj hitro, saj je bila ponudba veliko bolj pičla kot povpraševanje. V Metliki so na primer dobili 12 ton sladkorja, ki so ga razdelili v sedem prodajaln. Medtem ko je v samopostrežni nekaj deset ljudi disciplinirano čakalo, da pride na vrsto pred blagajno, ki so jo postavili kar pred skladišče (na fotografiji), so se ponekod drugod prerivali, preklinjali in trgovci so morali preslišati marsikatero pikro na svoj račun, čeprav niso bili nič krivi. Prav zato se toliko bolj boje pošiljke cenejšega olja, saj bo med kupci gotovo še več hude krvi, kajti v metliški občini bo na voljo le 600 litrov te tekočine. Na srečo je vsaj prodaja moke stekla brez zapletov, četudi je je bilo le 1600 kilogramov.«

Pohod ''Race for the cure''
sre, 20.10.2021 (12:15) — Vaša zgodba
Dolgoletna podporna članica Europpa Donne Zvonka Šterbenc je organizirala in vodila pohod ''Race for the cure'' od Majerja v Črnomlju do svoje rojstne vasi Čudno selo.

DL: Penine v kostanjeviški jami
sre, 20.10.2021 (11:45) — Lokalno aktualno
Matej Kuhar (stoji tretji z leve), pečarski mojster iz Črneče vasi, se z vinogradništvom in vinarstvom ukvarja 12 let, na dobrih 7000 trsih v vinogradu prideluje modro frankinjo, žametovko, kraljevino, zeleni silvanec, chardonnay; vse iz ne preveč obložene trte, da jagode dobro dozorijo. V zadnjih šestih letih prideluje tudi penine. Penine rose iztisne iz modre frankinje in žametne črnine, bele penine pa pretežno iz chardonnaya, kraljevine in zelenega silvanca. Kuhar je že precej let tudi član Kluba jamarjev Kostanjevica, zato ne preseneča, da se je z njimi ob zlatem jubileju dogovoril, da je v Kostanjeviški jami za nekaj mesecev uskladiščil nekaj modre frankinje in cvička. Pretekli četrtek pa je Kuhar družno s svojimi jamarskimi tovariši v Kostanjeviško jamo prenesel tudi 460 buteljk penine Mateos rose in Mateos classic, kjer bodo zorele do martinovega prihodnje leto v temi in pri stalni temperaturi okoli 11 stopinj Celzija. »Potem bo šla ven na degožiranje, pokušino in v prodajo. S to doslej nismo imeli težav. Najbolj znani smo pa penini Mateos de luxe iz naše šmarnice. Čedalje večje je zanimanje in povpraševanje za peninami. Vse to so penine, pridelane po klasični metodi,« pravi Kuhar. Seveda bodo penine deležni tudi jamarski kolegi.

Francoski kamen in Ilirske province; so tam ubili mladega Francoza?
sre, 20.10.2021 (11:20) — Vaša zgodba
Po porazu Avstrije pri Wagramu in podpisu Schonbrunnske mirovne pogodbe, je Napoleon 14. oktobra 1809 ustanovil ILIRSKE PROVINCE, ki so obsegale Tirolsko, Zahodno Koroško, Kranjsko Goriško, Trst, Kranjsko, Istro, Vojno Krajino, Dalmacijo, Boko Kotorsko in del Hrvaške (južno od Save). Glavno mesto Ilirskih provinc, ki so imele cca 1,5 mio prebivalcev, je bila Ljubljana. Uradni jeziki so bili poleg prevladujoče francoščine tudi slovenščina, hrvaščina, italijanščina in nemščina. Napoleon je tako odrezal poraženo Avstrijo od morja in vzpostavil kopensko povezavo Francije z Otomanskim cesarstvom ter onemogočil Angležem trgovanje s kontinentom. Slovenci se tega obdobja najraje spominjamo predvsem zaradi uvedbe slovenščine v osnovne in srednje šole in urade.

MIR - NEMIR: Slikarska razstava Julije Laure Rus v Kulturnem centru Semič
sre, 20.10.2021 (10:55) — Vaša zgodba
V Kulturnem centru Semič je Društvo likovnih ustvarjalcev Semič pripravilo razstavo mlade ustvarjalke Julije Laure Rus, ki se predstavlja s slikami z naslovom MIR - NEMIR.

FOTO: V Višnji Gori in Kriški vasi občinsko gasilsko tekmovanje
sre, 20.10.2021 (10:30) — Vaša zgodba
Minulo soboto je Komisija za tekmovanje Gasilske zveze Ivančna Gorica v sodelovanju z Gasilskim sektorjem Višnja Gora priredila veliko občinsko gasilsko tekmovanje. V dopoldanskem času se je pomerila gasilska mladina v Višnji Gori, v popoldanskem času pa so se na tekmovalnem prizorišču v Kriški vasi pomerili še odrasli gasilci. Tekmovanje članskih in veteranskih gasilskih ekip si je v domači Kriški vasi ogledal tudi župan Dušan Strnad, skupaj s predsednikom in poveljnikom Gasilske zveze Ivančna Gorica, Juretom Strmoletom in Slavkom Zaleteljem.

Kdaj in s kom cepijo v ZD Trebnje?
sre, 20.10.2021 (10:00) — Vaša zgodba
Občanke in občane obveščamo, da Zdravstveni dom Trebnje v drugi polovici oktobra nadaljuje s cepljenjem proti COVID-19 za nenaročene paciente. Termini za cepljenje so naslednji: 20., 23., 26., 27. in 29. oktober ter 2. november 2021.

Žana Colarič vice svetovna prvakinja zveze WADF
sre, 20.10.2021 (09:40) — Vaša zgodba
V nedeljo, 17. oktobra 2021, je v Budvi v Črni Gori potekalo svetovno prvenstvo mednarodne plesne zveze WADF (World Artistic Dance Federation). Prvenstva so se udeležile tudi plesalke moderna iz Plesnega kluba Lukec.

Danes v družbi z avtorjem - Janko Orač: Svetlišča globin
sre, 20.10.2021 (09:15) — Vaša zgodba
Na razstavi Svetlišča globin so na ogled avtorjeva slikarska dela zadnjih treh let. Prvi sklop predstavljajo dela v tehniki kolaža na platnu, pri katerih je uporabil avtorsko natisnjene lesoreze, ki so nastali pri pripravi grafične mape Svetline nad mestom. V drugem sklopu so slikarska dela, kjer avtor posebno pozornost namenja učinku rdeče barve na površini slike in v prostoru.

5. Žabkarjev memorial s piknikom
sre, 20.10.2021 (08:55) — Vaša zgodba
Potekal bo v sredo, 20. oktobra 2021, po njem kostanjev piknik – Dosedanja zmagovalca Dušan Pezelj-Dule in Ivan Vertuš – Turnir je odprtega tipa, igrali bodo v treh skupinah

Nina Piškur zmagala v Sarajevu
sre, 20.10.2021 (08:35) — Vaša zgodba
Člani Ju-jitsu klub Slavija iz Sarajeva so 16. in 17. oktobra 2021 organizirali tradicionalni mednarodni turnir ''Ju-jitsu Balkan Open 2021''. Na tekmovanju je sodelovalo 353 tekmovalk in tekmovalcev iz devetih držav. Uspešno je nastopila tudi reprezentantka Slovenije v ju jitsu, članica DBV Ippon Sevnica Nina Piškur. Z izjemnimi borbami v kategoriji ženske U 21 + 71 kg je tudi v finalni borbi z zmago dokazala, da v tem trenutku sodi med uspešnejše borke v Evropi. Nina je tako bronasti medalji iz EP v preteklem mesecu dodala še zlato iz Ju-jitsu Balkan Open 2021 – Istočno Sarajevo. Na tekmovanju jo je spremljal trener in njen oče Sandi Piškur.

V Novo mesto prihaja Rogaška
sre, 20.10.2021 (08:15) — Vaša zgodba
Košarkarje Krka v 3. krogu Lige Nova KBM čaka domača tekma z Rogaško, s katero so nazadnje igrali v lanskem polfinalu končnice, kjer so slavili po treh tekmah. Tekma bo v dvorani Leona Štuklja v sredo, 20. 10., ob 19.00, prenos pa bo na Youtube kanalu KZS.