Spletni arhiv

Začetni datum: sreda, 18.9.2019

DL: Poskus velike tatvine - Nič denarja, zato odšel
sre, 18.9.2019 (14:45) — Lokalno aktualno
Iz pripora so na Okrožno sodišče v Novo mesto pripeljali 40-letnega Črnomaljca Robija Žalca iz Kanižarice, brezposelnega mladeniča brez poklica, očeta dveh mladoletnih otrok, ki se preživlja s pomočjo družine, mame in sestre, očitno pa tudi s kriminalom. Je namreč povratnik.

Petra Majdič: Uspešno usklajuje obveznosti
sre, 18.9.2019 (14:10) — Lokalno aktualno
September se je za programsko urednico Petro Majdič tako kot za večino staršev šoloobveznih otrok začel zelo intenzivno. »Moj sin Brin je lani prvič prestopil šolski prag, bila je kar velika sprememba, velik izziv, za oba, » se začetkov pouka spominja Petra. »Letos obiskuje 2. razred in zdaj sva se že navadila na dodatne obveznosti. Na nek način naju je šola še bolj povezala, saj sinu posvečam še več kakovostnega časa, prav po zaslugi šolskih obveznosti. Skupaj bereva, pregledava torbo in preveriva domačo nalogo,« pove krkašica in doda, da si vedno vzame čas tudi za sinove nastope v šoli in ga spodbuja pri njegovih podvigih.

Trgatev trka na vrata, spremljajte dozorevanje grozdja
sre, 18.9.2019 (13:30) — Vaša zgodba
KGZ Novo mesto je objavil rezultate 4. vzorčenjenja dozorevanja grozdja, ki je bilo izvedeno 16. septembra. V nadaljevanju povzemamo njihovo sporočilo in rezultate.

DL: Princesa in kralj
sre, 18.9.2019 (13:00) — Lokalno aktualno
Potem ko sta Robi Jarkovič in Simona Petretič na letošnjem tednu cvička postala kralj cvička in cvičkova princesa, so se vrstili izrazi navdušenja vinogradnikov. V njunem Vinogradniškem društvu Podbočje so jima pripravili sprejem v Gadovi peči pri kraljevi kleti.

AVDIO: Gašper Rifelj se je z Evo Boto takole poslovil od poletja
sre, 18.9.2019 (12:00) — Lokalno aktualno
Gašper Rifelj in Eva Boto sta se od poletja poslovila veličastno – s predstavitvijo avtorske pesmi Dovolj je poletja na festivalu Popevka 2019. Tako strokovna komisija kot publika jima je poklonila vrhunsko uvrstitev in velik poklon.

DL: Narodni simboli - Pot suverenosti
sre, 18.9.2019 (11:10) — Lokalno aktualno
Turistično društvo Pišece bo v sodelovanju z Gorniškim klubom dr. Henrik Tuma, ki ima sedež v Ljubljani, letos odprlo Pot suverenosti z začetkom v Pišecah. Pot je predlagal predsednik kluba Silvo Klemenčič. Pot suverenosti bo zaznamovala in povezala nekatera prelomna dejstva v slovenski narodni zgodovini. Pišece imajo za tako narodno dediščino vsaj dvoje. »Imamo Maksa Pleteršnika, ki je upal napisati slovensko-nemški slovar. Na Velikem vrhu, ki je najvišji vrh Orlice, pa je pokopan slovenski tolar, tam je namreč spomenik tolarju,« pravi predsednica turističnega društva Anica Butkovič. Izhodišče poti bo po Maksu Pleteršniku poimenovana osnovna šola Pišece, katere ravnateljica Nuška Ogorevc (na fotografiji) uspešno nadaljuje jezikoslovna prizadevanja svojih predhodnikov, ki so utemeljena in spodbujena s slovaropisnim izročilom Maksa Pleteršnika.

Predstavitev knjige Jerneja Zorca ''Pot moje duše''
sre, 18.9.2019 (10:20) — Vaša zgodba
V nedeljo, 15. septembra, je Kulturno športno društvo Dob pripravilo predstavitev knjižnega prvenca Jerneja Zorca z naslovom Pot moje duše v avli Osnovne šole Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični. Pogovor z avtorjem knjige je vodila novinarka in radijska voditeljica Edita Žugelj. Iz zanimivega pogovora smo izvedeli, kako je nastala knjiga, kaj je duša, kdaj jo je prvič zaznal, kako se je začela njegova pot in reševanje. Dejal je, da sam ne bi zmogel, na tej poti mu je pomagala Milena Matko in energija.

Teden mobilnosti v Krškem začeli z več aktivnostmi
sre, 18.9.2019 (09:40) — Vaša zgodba
Evropski teden mobilnosti (ETM) se je v Krškem v ponedeljek začel z več aktivnostmi. Nekateri so se v službo danes odpravili s kolesom ali peš, v Šolskem centru Krško – Sevnica so pripravili delavnice za devetošolce na temo varnosti v prometu, Zdravstveni dom Krško pa je v sodelovanju z Občino Krško in Šolo zdravja na večnamenski poti organiziral test hoje. V staro mestno jedro so včeraj peš prišli tudi otroci in učitelji OŠ dr. Mihajla Rostoharja in OŠ Jurija Dalmatina ter opozorili na pomanjkljivosti na poti za gibalno ovirane.

Župan preizkusil Bržkolo
sre, 18.9.2019 (09:05) — Vaša zgodba
Občina Brežice tudi v letu 2019 sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti, ob Dnevu brez avtomobila bo v četrtek, 19. 9. 2019, bo ob 10. uri uradna otvoritev javnega avtomatiziranega sistema izposoje koles Bržkolo. Na dan otvoritve bo med 8.00 in 13.00 pri izposojevalnici koles Tržnica v Brežicah postavljena stojnica, na kateri bo možno pridobiti uporabniško kartico za sistem BRŽKOLO, prav tako pa bodo zainteresiranim občanom konkretno prikazali kako uporabljati izposojevalnico, si izposoditi in vrniti kolo.

KC Janeza Trdine: Vihar v glavi - brezplačen ogled za najstnike
sre, 18.9.2019 (08:40) — Vaša zgodba
Danes, v sredo, 18. 9., ob 18.00 bomo v KCJT gostili predstavo Neda Glasierja, Emily Lim in Company Three VIHAR V GLAVI, ki je nastala v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana. V njej nastopajo mladostniki, ki so pod režijsko taktirko Primoža Ekarta ustvarili neverjetno predstavo – predstavo, ki je nastajala v dialogu med ustvarjalci, knjižno predlogo in – znanostjo.

Razpis za tematsko razstavo keramike Ex terra Krško 2019
sre, 18.9.2019 (08:15) — Vaša zgodba
KUD Liber v sodelovanju z Društvom keramikov in lončarjev Slovenije vabimo kiparje, lončarje in druge ustvarjalce v glini k sodelovanju na tematski razstavi keramičnih skulptur Ex terra Krško 2019. Razstavo bomo posvetili stoletnici ustanovitve Slovenske univerze v Ljubljani (1919) in se s tem poklonili soustanovitelju - našemu domačinu dr. Mihajlu Rostoharju. Sočasno bo razstava v družbi otroške Ex terre Krško 2019.

Tema: Impulz
Dela so lahko abstraktna ali figuralna, dovoljeno je kombiniranje keramike z drugimi materiali in vse keramične tehnike. Prijavljena dela morajo tematsko ustrezati naslovu in zadovoljiti visoke likovne in estetske kriterije. Izbor in oceno bo opravila strokovna žirija, ki jo bo določilo Društvo keramikov in lončarjev Slovenije.
 
Termin razstave: 19.10. – 23. 11. 2019
 
Nagrade in priznanja: Strokovna žirija bo na otvoriti podelila glavno nagrado najboljšemu delu v višini 300 € in častna priznanja.

Razstavni prostor: Razstavo bomo umestili v odprt atrij Mencingerjeve hiše, in ne v običajni zaprt galerijski prostor. Dela bodo pod streho, hiša bo ponoči zaklenjena in zaščitena z alarmom. Prav tako dela v času razstave ne bodo zavarovana, zagotavljamo pa vam, da bomo z njimi ravnali spoštljivo, odgovorno in v smislu dobrega gospodarja.