Spletni arhiv

Začetni datum: nedelja, 15.9.2019

DL: Predlog o parkirišču - Dogovor bo ali ne bo?
ned, 15.9.2019 (19:15) — Lokalno aktualno
Elitni prostor ob sotočju Lahinje in Dobličice čaka na nadaljevanje naložbe Društva invalidov Črnomelj ... Črnomaljski občinski svetnik Anton Brula je predlagal, da naj bi ob sotočju Lahinje in Dobličice pod starim črnomaljskim mestnim jedrom, torej tam, kjer je bila nekdaj klavnica, uredili začasno parkirišče za stanovalce, uslužbence in za druge. Zemljišče je v lasti Društva invalidov Črnomelj, vendar pa je bil svetnik prepričan, da z lastniki pri dogovoru o parkirišču ne bi smelo biti težav glede na to, da je občina pred leti iz proračuna za projekt društva prispevala 60.000 evrov davkoplačevalskega denarja.

Vaši fotki: ''Nadstropna'' jurčka
ned, 15.9.2019 (18:20) — Vaša zgodba
Gobarska sezona na višavah nad Tržičem je to nedeljo postregla z zanimivo igro narave. Lucija Vrabič Dežman, sicer ginekologinja, je popoldne našla »nastropna« jurčka – na večjem je zrasel manjši. Tej zanimivosti naj dodamo, da ju je našla nekaj metrov od ceste, kjer je bilo ta dan parkiranih že na desetine gobarjev, ki pa so uspeli ta jurčkov par zgrešiti.

Krkine nagrade za srednješolske raziskovalne naloge: Rekordno število nalog z zavidljivo ravnjo znanja
ned, 15.9.2019 (17:40) — Vaša zgodba
V petek smo v Krki mladim srednješolskim raziskovalcem podelili Krkine nagrade. Odziv mladih  na razpis je vsako leto boljši. Letos so prijavili rekordno število raziskovalnih nalog, občutno pa se je povečalo tudi število sodelujočih slovenskih gimnazij in srednjih strokovnih šol, kar potrjuje pomen in vitalnost Krkine ideje spodbujanja mladih k raziskovanju. Predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič in dr. Aleš Rotar, član Krkine uprave, direktor Razvoja in proizvodnje zdravil ter predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad, sta na današnji slovesnosti 83 dijakom podelila Krkine nagrade in Krkina priznanja za 49 raziskovalnih nalog. Z nagradami in priznanji želimo prepoznati, spodbuditi in razvijati ustvarjalne ideje dijakov, obenem pa izraziti tudi priznanje mentorjem, ki dijakom omogočajo prve stike z raziskovalnim delom. Tako smo tudi letos dvema mentoricama podelili posebne plakete za dolgoletno prizadevno spodbujanje in uspešno mentorstvo dijakov pri raziskovalnem delu. Tokrat sta to profesorica kemije Mateja Godec z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer ter profesorica biotehnologije in mikrobiologije mag. Marjetka Kastelic Švab z Biotehniškega centra Naklo. Podelitev Krkinih nagrad za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela bo 18. oktobra 2019.

DL: Kmetica leta z mamo
ned, 15.9.2019 (16:15) — Lokalno aktualno
Aktualna kmetica leta 2018 Marija Jakše z Malega Podljubna, članica Društva kmečkih žena Novo mesto, ne hodi na razne prireditve le zaradi svojega trenutnega naziva, saj rada peče tako kruh kot različna peciva in se udeležuje raznih tekmovanj. A s seboj rada in večkrat vzame tudi svojo mamo. Tako smo ju v naš objektiv ujeli na nedavni šarkeljadi na Bučki, kjer je sodelovala tudi mama – na fotograf ji na ogledu razstave šarkljev. Zdaj je jasno, da jabolko ne pade daleč od drevesa.

Obujala sta spomine
ned, 15.9.2019 (15:00) — Vaša zgodba
Krkaša Jure Zupančič in Rok Žurga, ki zbujata poslušalce na »najboljšem zame«, sta na začetku novega šolskega leta intenzivno spremljala dogajanje v šolah na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja. September 2019 pa si bosta zapomnila za vedno, saj sta se »vpisala« v jutranji program Radia Krka. Veselita se prihodnosti, ki jima prinaša veliko novih in lepih izzivov, med mislimi na preteklost pa sta obujala spomine na srednješolske dni.

DL: Naša naravna dediščina - Kaj ogroža rast lehnjaka?
ned, 15.9.2019 (13:40) — Lokalno aktualno
Ena prva večjih lehnjakovi gmot na Krki je v Zagradcu. Ob njej že več stoletij deluje Mavrov, po domače Štuparjev mlin. Izkorišča skoraj 3 m visok padec prek 70 m dolge lehnjakove pregrade, ki je bila v preteklosti verjetno nadgrajena za potrebe izrabe vodne energije. Na mlinsko stran vodo usmerja nizek betonski jez, ki sega do polovice struge, preostali del pa je naraven. Izločanje lehnjaka pod jezom prekine pritok hladnega Globočca. Mlinarja, oče in sin, sta odlična poznavalca reke in njenih stisk, ki se stopnjujejo v zadnjih desetletjih. Nizki poletni vodostaji, ki so nekdaj zaustavljali delovanje mlina, danes pa majhne hiodroelektrarne, so vse daljši. Slabša se tudi kakovost rečne vode, ki so jo včasih zajemali za pitje.

Ljudje ob Kolpi: Gribeljčan, srbski minister, slovenski znanstvenik
ned, 15.9.2019 (12:30) — Vaša zgodba
Dr. Niko Zupanič (tudi Županič, Županić), po domače Švarski; etnolog, politik, svetovljan iz Gribelj (rojen 11. septembra 1876 v Gribljah – umrl 1. decembra 1961 v Ljubljani)

DL: Prisrčna čestitka
ned, 15.9.2019 (11:10) — Lokalno aktualno
Tako prisrčno sta se srečala Ivana Jeglič Košiček, aktivna članica Društva podeželskih žena Šmarjeta, in Gregor Zorko, predsednik Društva Godba na pihala Šmarješke Toplice, ob nedavnem občinskem prazniku v Šmarjeti. Ivana je letos prejela občinsko priznanje, čestital pa ji je tudi Gregor, ki je bil pred nekaj leti deležen podobne pozornosti občine.

Alzheimerjeva bolezen - številne težave in pomanjkljivosti v sistemu pomoči
ned, 15.9.2019 (10:00) — Vaša zgodba
Na stanje in izzive na področju Alzheimerjeve bolezni v Sloveniji je v ponedeljek, 9. septembra, v Ljubljani, v atriju Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, potekala strokovno srečanje različnih dejavnikov, ki se v Sloveniji ukvarjajo z reševanjem tegob te vedno bolj prisotne bolezni med svetovnim prebivalstvom.

FOTO: Prenovljen odsek ceste skozi Prnovše
ned, 15.9.2019 (09:00) — Vaša zgodba
V četrtkovem poznem popoldnevu je v Prnovšah potekala krajša slovesnost, na kateri sta Občina Radeče kot investitor in predstavnik lokalnih uporabnikov, namenu predala rekonstruiran del odseka javne poti Radeče-Prnovše.