Spletni arhiv

Začetni datum: sreda, 26.2.2020

DL: Mlado podjetje Good4dogs - Začeto iz ljubezni je postalo posel
sre, 26.2.2020 (14:45) — Lokalno aktualno
Zakonca Merhar iz Kočevja sta leta 2015 registrirala prvi obrat za proizvodnjo surove hrane za hišne živali v Sloveniji – Oba vegana sta začela pripravljati zdravo hrano tudi za svojega psa Sala, danes pa jo tudi prodajata

VIDEO: Našemili so se sami vase; s krofi obdarili policiste, gasilce
sre, 26.2.2020 (14:15) — Lokalno aktualno
Zabavni in sproščeni dolenjski voditelji z Radia Krka, Petra Majdič, Rok Žurga, Jure Zupančič in Ajda Zorko, so poskrbeli za veliko radijskega smeha tudi na pustni torek.

FOTO: Mačkarada 2020
sre, 26.2.2020 (13:40) — Vaša zgodba
V soboto, 22. februarja 2020, je v Kočevju potekal tradicionalni pustni karneval Mačkarada 2020, ki je na mestne ulice privabil številne maske, po koncu sprevoda pa je zbrano občinstvo na ploščadi zabavala še skupina Zmelkoow.

Nina Pušlar delila prelep spomin na otroštvo
sre, 26.2.2020 (13:15) — Lokalno aktualno
Tako se slovenska pevka spominja odraščanja ...Nina, ki bo letos praznovala že 15. obletnico glasbenega delovanja, se je na družbenih omrežjih spomnila na utrinek iz svojega otroštva. V duhu pustnega torka seveda na pust. "Dva klovnčka. Najlepši spomini na otroštvo. Jaz in brat v kostumih, ki sta jih posebej za naju vsako leto z ljubeznijo šivali mami in mama," je zapisala Nina in delila fotografijo, na kateri v doma narejenih kostumih pozirata z bratom.

Vaše fotke: Sodra pobelila Sevnico
sre, 26.2.2020 (12:45) — Vaša zgodba
Napovedi meteorologov, da bo danes snežilo, se uresničujejo. Na severu Slovenije se že hladi in na Koroškem dež prehaja v sneg. Med drugim tudi v Sevnici že močno grmi in pada sodra.

FOTO: Dvorske Miki miške ponovno razveselile suhokranjske otroke
sre, 26.2.2020 (12:20) — Vaša zgodba
Kulturno društvo Dvor je na pustno nedeljo, 23. februarja 2020, že 14. leto zapored pripravilo pustno rajanje za otroke, ki je potekalo v telovadnici podružnične osnovne šole Dvor. Tokrat smo v goste povabili Gledališče Smejček, ki je s kuliso in kostumi v znamenju pomladi pripravilo pozdrav prihajajočemu letnemu času.

Profesorici stroke na Zdravstveni šoli Novo mesto dobitnici priznanj
sre, 26.2.2020 (11:50) — Vaša zgodba
Na Srednji zdravstveni in kemijski šoli na Šolskem centru Novo mesto največ dijakov obiskuje program zdravstvene nege. Če prištejemo še poklicno-tehniško izobraževanje in sorodni 3-letni poklicni program bolničar-negovalec, se število udeležencev v tej usmeritvi še poveča, kar pa za šolo pomeni dodatno odgovornost in posebno skrb za kakovostno delo z mladimi bodočimi zdravstvenimi delavci.

DL: Naša naravna dediščina - Gozd brez novoletnih jelk
sre, 26.2.2020 (11:30) — Lokalno aktualno
Na pogorju Kočevskega roga boste težko našli primerno novoletno jelko, s katero bi okrasili dnevno sobo, ker je preprosto ni! Razlogov zato je več. Zagotovo v primeru jelke ne gre le za naravne cikle izmenjave drevesnih vrst. Gozdarji opozarjajo, da se je problematika jelke začela pojavljati že sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja zaradi kislega dežja. Vzrok zanj so bile velike emisije žveplovega dioksida, zaradi kurjenja fosilnih goriv, predvsem premoga. Po propadu velikih tovarniških gigantov v začetku devetdesetih let, se je pri nas onesnaženje močno zmanjšalo in s tem tudi ogrožanje gozdov. Tudi v roških gozdovih smo lahko opazovali številne presvetljene krošnje jelk in njihovo zmanjšano vitalnost, a so si drevesa postopno opomogla. Za tem pa je prišla hujša in usodnejša nadloga – jelenjad. Živali, ki so bile v drugi polovici 19. stoletja skorajda popolnoma iztrebljene, so začeli po drugi svetovni vojni ponovno naseljevati. V roškem lovišču se je populacijski vzpon začel po letu 1960 in že leta 1991, ko je bilo že skoraj 20 živali na kvadratni kilometer, dosegel svoj vrhunec. V zadnjem obdobju je bila sicer populacija znižana, vendar ta še vedno ni usklajena z nosilno kapaciteto gozda, ki bi omogočala njegovo normalno naravno obnovo. Zaradi selektivnega prehranjevanja jelenjadi z mladjem, je po podatki gozdarjev zaskrbljujoče predvsem stanje jelke in javorja, saj le redkokateri mladi rastlini uspe zrasti do velikosti novoletne jelke, kaj šele v odraslo drevo, to pa je še kako pomemben gradnik višjih predelov roških gozdov.

Na krški tržnici prvi ribomat
sre, 26.2.2020 (11:00) — Vaša zgodba
V okviru posavskega projekta Riba je in, financiranega iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, so na Tržnici Videm v Krškem v okviru pustnega sejma uradno namenu predali prvi ribomat v Sloveniji. Občani bodo imeli 24 ur na dan, sedem dni v tednu na voljo lokalne sveže ali dimljene postrvi Ribogojstva Pavlič (podjetja Akval), pa tudi ribje namaze. Občina Krško je za ribomat odštela nekaj več kot 6600 evrov, od tega pričakujejo 85 % iz ribiškega sklada.

Otroško pustno rajanje na Blanci
sre, 26.2.2020 (10:40) — Vaša zgodba
V soboto, 22. 2. 2020, se je Kulturni dom na Blanci spremenil v vilo Čira-čara, saj je PGD Blanca, skupaj z mladino in njihovimi mentoricami, organiziralo tradicionalno otroško pustovanje. Na obisk k Piki Nogavički so prišli različni junaki, ki so ji delali družbo. Skupaj so plesali, peli, se igrali in ustvarjali. Pika je imela pripravljenih veliko nalog, pri katerih je bilo potrebno pokazati kar nekaj spretnosti. Maškare so dokazale, da so iznajdljive ter duhovite in so brez težav premagale vsako nalogo.

Pustno rajanje v vrtcu Plavček
sre, 26.2.2020 (10:20) — Vaša zgodba
Na pustni torek nas v vrtcu Plavček Kostanjevica na Krki že tradicionalno vsako leto obišče etnološko društvo Prforcenhaus s svojim spremstvom. Skupaj zapojemo, zarajamo in se poveselimo. Ta način sodelovanja pripomore k ohranjanju kulturne dediščine - običaja pustovanja imenovanega Šelmarija v našem kraju, ki poteka že več kot 160 let.

Maškare kot nekoč - čez travnike, po makadamu
sre, 26.2.2020 (09:55) — Vaša zgodba
Včerajšnji dan je bil toliko bolj vesel, ker otroci naše regije uživajo v brezskrbnosti zimskih počitnic, ki so letos sovpadle s pustnim časom. Marsikje so se tako otroci v našemljeni obliki na pot do sokrajanov podali prej kot bi se v času, ko je dopoldan potrebno najprej nekaj ur odsedeti v šolskih klopeh. Tudi skozi Jelovo, nedaleč od Radeč, smo tekom popoldneva in vse do noči ropotale in prepevale pisane maškare.

Potopisno predavanje dr. Koklja - Gruzija Svaneti
sre, 26.2.2020 (09:30) — Vaša zgodba
Doktor Franci Kokalj je zdravnik, predvsem pa velik popotnik, ljubitelj narave, gora in pohodništva. Svoje izkušnje in dogodivščine rad deli z ljudmi. Na petkov večer, 21. februarja 2020, nam je predstavil lansko potovanje v Gruzijo – Svaneti. V prostorih železo livarskega muzeja in galerije Dvor se je zbralo lepo število ljudi, ki smo ga z zanimanjem poslušali.

Ljudje ob Kolpi: Lojze Krakar
sre, 26.2.2020 (09:10) — Vaša zgodba
Lojze Krakar, pesnik, prevajalec, urednik, literarni zgodovinar in esejist

Valvasorjeva knjižnica Krško podelila bralna priznanja v Domu starejših občanov Krško
sre, 26.2.2020 (08:40) — Vaša zgodba
Valvasorjeva knjižnica Krško je v četrtek, 20. februarja 2020, v Domu starejših občanov Krško z literarno prireditvijo uspešno zaokrožila še eno bralno leto ter stanovalcem, ki zavzeto in zvesto berejo, podelila priznanja Prešerni bralec 2019. Z umestitvijo prireditve v mesec februar je knjižnica smiselno povezala kulturni praznik in zaključek bralnega projekta, saj ime največjega slovenskega pesnika povezuje udeležence bralnih ur Knjižne zmenkarije že sedem let, odkar berejo za bralno značko v projektu Od Prešerna do Prešerna ali Beremo prešerno. V imenu sodelujočih ustanov sta zbrane nagovorili predstavnica Doma starejših občanov Krško Vanja Resnik in direktorica knjižnice Urška Lobnikar Paunović. Osrednji gost prireditve je bil slovenski pisatelj Ivan Sivec, ki je že nekaj časa bralcem in tudi širše poznan kot avtor z najobsežnejšim izdanim literarnim opusom. V nastopu se je sprehodil skozi svoje pisateljsko delo in z zbranimi delil številne anekdote in življenjske zgodbe, na katerih temeljijo njegova literarna dela. Nekaj besed je namenil tudi domoznansko obarvanemu romanu Izgubljeno srce, s katerim je leta 2018 širši javnosti približal življenje trapistov, ki so se ob koncu 19. stoletja naselili v grad Rajhenburg.

Vrnitev sov v naravo
sre, 26.2.2020 (08:20) — Vaša zgodba
Vsako leto se na naših cestah v nočnih trkih z avtomobili poškoduje veliko sov. V zadnjem času se skrbni domačini v takih primerih večkrat obrnejo na nas in v Kozjanskem parku poskrbimo, da poškodovane sove pridejo v azil za divje živali na Muti, ki ga vodi dr. Zlatko Golob.