Spletni arhiv

Začetni datum: nedelja, 19.9.2021

DL: Turistična kmetija Pri Janezkovih; se res ne splača delati?
ned, 19.9.2021 (19:40) — Lokalno aktualno
Medeja in Ivan Kurent iz Kamnja uspešno vodita živinorejsko in turistično kmetijo – Občinsko priznanje – V muzeju starega kmečkega orodja že preko 400 predmetov – V vinogradu zidanica s črno kuhinjo – Poleg krav še žita, zelišča, zelenjava – Gospodinja peče kruh iz krušne peči – V načrtu še sirarna

Na Okroglicah o neonacizmu; obritoglavcih in rumenih jopičih
ned, 19.9.2021 (18:15) — Vaša zgodba
Današnje spominsko srečanje na Okroglicah je zopet minilo v okrnjeni izvedbi, saj so število prisotnih oblikovali ukrepi proti koroni. Manjše število prisotnih pa ne pomeni, da je bil spomin na dogodke pred sedeminsedemdesetimi leti manj slavnostno obeležen. Pozdravni nagovora sta udeležencem srečanja, ki so se ga udeležili praporščaki in predstavniki ZB za vrednote NOB Brežice, Krško in Sevnica, OZ ZVVS Sevnica, Društva izgnancev ter domačini, namenila tovarišica Vladka Blas in podžupan Občine Sevnica, g. Janez Kukec. Slavnostni govornik tov. Tit Turnšek pa je orisal spomine na pretekle dogodke in opozoril na nevarnost ponovnega rojevanja neonacizma in klerofašizma.

DL: Ciprese pri metliškem pokopališču sv. Roka se sušijo, dve novi pipi nepraktični
ned, 19.9.2021 (16:45) — Lokalno aktualno
Oglasila se je Martina iz Metlike, ki pogosto hodi na metliško pokopališče pri sv. Roku. Že kar nekaj časa opazuje ciprese, ki so posajene ob kamniti pokopališki škarpi. Sušijo se in ko jih je zadnjič pogledala natančneje, ni našla niti ene več, ki ne bi bila bolna. Nekatere so že povsem posušene, druge delno. »Vse skupaj je videti precej klavrno, kar malomarno. Zato predlagam Komunali Metlika, ki vzdržuje metliško pokopališče, da jih odstrani. Podoba pokopališča bi bila veliko lepša, če teh propadajočih cipres ne bi bilo. Čudi me, da do tega spoznanja niso prišli že komunalci sami,« je dejala klicateljica in dodala, da ni upanja, da bi ciprese prišle k sebi, saj je nedavno brala, da jih povsod po Sloveniji ogroža neka uvožena bolezen.

Nekoč hrana revnih, danes nadomestek mesa; fižol pomlajuje
ned, 19.9.2021 (15:00) — Lokalno aktualno
Z nabiranjem stročjega fižola smo pri koncu, na vrsto prihaja nabiranje visokega in nizkega fižola. Danes fižol velja za nenadomestljivo zelenjadnico, saj po kakovosti in hranilih prekaša večino druge zelenjave.

DL: Manj nesreč, več vlomov in tatvin; problemi v romskem naselju
ned, 19.9.2021 (13:30) — Lokalno aktualno
V prometnih nesrečah lani na območju trebanjske občine ni umrl nihče – Največ nesreč januarja in septembra – Nizka stopnja raziskanosti vlomov in tatvin – Župan meni, da so se razmere v romskem naselju Vejar v zadnjih letih poslabšale  

Veliko zanimanja za uvajanje robotike v šole in vrtce
ned, 19.9.2021 (12:40) — Vaša zgodba
16. in 17. septembra 2021 smo imeli na Višji šoli Šolskega centra Novo mesto, Multiplikacijski dogodek projekta MER (Modelling Educational Robot). V skupni organizaciji Šolskega centra Novo mesto, SEŠTG in Univerze v Ljubljani FE, so bili predstavljeni intelektualni rezultati tega dveletnega projekta, izdelava različnih nivojev robota (od najbolj enostavnega do najbolj zahtevnega) ter platforma MER za spletni tečaj 'Izdelavea robotov' (https://ict.aiju.info/mer/).

DL: Vrhunska operna pevca na dolenjskem podeželju
ned, 19.9.2021 (11:50) — Lokalno aktualno
Idilično dolenjsko podeželje sta si že pred nekaj leti za jesen življenja izbrala vrhunska glasbenika, priznana operna pevca Zdravko Perger in Olga Gracelj. Zdravko je tisti mož, ki je pred leti na dolenjsko podeželje pripeljal opero. Z ženo sta zapustila Ljubljano in se preselila v idilično vasico Osrečje v škocjanski občini. Tu sta našla čudovito leseno domačijo, v kateri uživata v miru, lepi naravi, delu na vrtu pa tudi v stiku z domačini, ki so ju sprejeli za svoja. A tudi sama želita biti povezana s prijaznimi Dolenjci. Tako sta pred kratkim z ubranim petjem obogatila praznovanje 30. obletnice samostojnosti Slovenije na Stopnem. Z njima je na oder ponosno stopil tudi njun vnuk Vid, ki počitniške dni rad preživlja pri babici in dedku. Mogoče pa kdaj Škocjančanom zapoje tudi on.

Komunala Brežice ponosna na certifikat Družbeno odgovoren delodajalec
ned, 19.9.2021 (11:00) — Vaša zgodba
»Zelo smo ponosni na pridobljen certifikat Družbeno odgovoren delodajalec. Komunala Brežice vseskozi stremi k družbeno odgovornemu delovanju. Pridobljen pristopni certifikat je le potrditev, da vzdržujemo delovno okolje, ki temelji na dostojanstvu in spoštovanju vseh deležnikov,« je nad prejetjem certifikata navdušeno poudarila mag. Jadranka Novoselc, direktorica Komunale Brežice.

Klovn Zupi in foto spomini
ned, 19.9.2021 (10:15) — Vaša zgodba
V Trebnjem se je tretji septembrski četrtek odvijalo drugo letošnje Otroško rajanje, projekt Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območne izpostave Trebnje, ki je namenjen najmlajšim. Projekt zajema gledališko ali lutkovno predstavo za otroke, dogodek pa obogatijo z dodatno vsebino, kot so denimo risanje karikatur ali kaligrafski izpis imen.

Popotovanje po vesolju
ned, 19.9.2021 (09:30) — Vaša zgodba
V sredo, 15. septembra, smo se učenci IP Zvezde z učiteljico Brigito Vahen po kosilu odpeljali vesoljskemu centu Noordung na poti. Po poldrugi uri vožnje smo prispeli pred ta nenavadno oblikovan center.

Krkaši iz rok spustili že dobljeno tekmo
ned, 19.9.2021 (09:00) — Vaša zgodba
Rokometaši Krke so v 2. krogu 1. B SRL gostovali pri neposrednem konkurentu za vstop v elitno rokometno ligo, ekipi Rokometnega kluba Krško, in po porazu proti Izoli v prvem kolu izgubili tudi v gosteh. Tekma se je zaključila z rezultatom 27:23 (12:16).