DL: KS Ločna - Mačkovec: Ščurki, nova kanalizacija in tretja os

23.7.2022 | 13:40

Na obnovljenem balinišču pod bloki v Plavi laguni, za katero so zaslužni predvsem tam živeči krajani, so pripravili balinarski turnir. (Foto: KS Ločna - Mačkovec)

Na obnovljenem balinišču pod bloki v Plavi laguni, za katero so zaslužni predvsem tam živeči krajani, so pripravili balinarski turnir. (Foto: KS Ločna - Mačkovec)

KS Ločna - Mačkovec praznuje 45 let obstoja – Iztekajoči se mandat vodstva krajevne skupnosti zaznamovala tretja razvojna os in boj proti ščurkom v naselju Pod Trško goro – Priznanje Dragici Karolini Nenadić za več kot 40-letno delo v krajevni skupnosti

Novomeška mestna krajevna skupnost Ločna - Mačkovec letos praznuje 45 let obstoja, na krajevni praznik, 6. junija, so pripravili slovesnost pred spominsko ploščo v naselju Pod Trško goro, v soboto pa so ga med drugim obeležili z odprtjem prenovljenega balinišča v blokovskem naselju Plava laguna na Seidlovi cesti.

Pripravili so turnir v balinanju in namiznem tenisu, krajani in krajanke so se pomerili v pikadu, otroci pa na športnem poligonu in v skoku v daljino. Krajanki in nekdanji predsednici KS Dragici Karolini Nenadić se je zdajšnje vodstvo s priznanjem zahvalilo za njeno več kot 40-letno predano, humanitarno in povezovalno delo v krajevni skupnosti.

»Pobudo za prenovo balinišča je dala skupina tamkajšnjih prebivalcev. Postavljeno je bilo ob gradnji blokov, potem pa je vrsto let samevalo in se zaraščalo. V krajevni skupnosti smo njihovo prošnjo za pomoč sprejeli z odprtimi rokami in skupaj speljali prenovo z občinskim razpisom za sofinanciranje projektov krajevnih skupnosti,« je pojasnila predsednica sveta KS Ločna - Mačkovec Katja Petković. Zelo ponosna je na krajane, ki so sami temeljito počistili zaraščeno okolico balinišča, asfalt so do balinišča, ki leži na pobočju, prepeljali s samokolnicami in poskrbeli, da so iz odstranjenih dreves nastale klopi, mize in ograja. »Lepo skrbijo za balinišče, ki ga bo treba zdaj zaščititi še pred zimo,« je dodala.

Mandat zdajšnjega vodstva krajevne skupnosti, ki se je sicer začel s polletno zamudo, se počasi izteka, pozno jeseni bodo namreč lokalne volitve. Mandat je precej zaznamovalo dogajanje okrog tretje razvojne osi.

Druga pereča težava, s katero so se ukvarjali, pa so ščurki, ki prihajajo po kanalizacijskem sistemu v naselju Pod Trško goro. Po besedah predsednice KS se nadloge še niso rešili in se je, kot kaže, ne bodo, dokler ne bo obnovljeno dotrajano kanalizacijsko omrežje, ki je staro okrog pol stoletja in ima veliko poškodb. »To za zdaj rešujemo v sodelovanju s Komunalo Novo mesto z mesečno dezinsekcijo jaškov na javnih površinah in ob soglasju lastnikov na zasebnih površinah od pomladi do pozne jeseni, kar pa seveda ni trajna rešitev. Sami prebivalci lahko naredimo največ s tem, da v odtoke oz. predvsem v straniščno školjko ne mečemo ostankov hrane. Mestni občini Novo mesto smo že dali pobudo za prenovo kanalizacijskega omrežja, po naših informacijah naj bi pripravljali projektno nalogo za obnovo,« je povedala.

V preteklih letih so med drugim ob pomoči že omenjenega sofinanciranja projektov krajevnih skupnosti postavili zunanje naprave za fitnes na otroškem igrišču ob naselju Pod Trško goro in nov peskovnik v Plavi laguni, letos bodo obnovili še košarkarska igrišča v obeh naseljih. »Prihodnje vodstvo krajevne skupnosti žal čaka kar nekaj nalog. Še vedno namreč ni rešeno lastništvo garaže pri blokih v Plavi laguni, ki je v slabem stanju in nujno potrebna obnove. Prav tako nujna bi bila tudi prehod za pešce in pločnik do igrišča pri podjetju Avto Krka v naselju Pod Trško goro, kjer bi si želeli tudi postajo sistema za izposojo koles GoNM. Že vrsto let opozarjamo na jaške na Šmarješki cesti, ki povzročajo velik hrup in vibracije, ko jih povozijo vozila, tako da imajo stanovalci že poškodbe na objektih. Več kot dobrodošel bi bil tudi nadstrešek na avtobusni postaji pri krožišču Pletenka v smeri pri Otočcu, saj kar nekaj otrok obiskuje osnovno šolo na Otočcu, tam pa na avtobus čakajo tudi nekateri dijaki Kmetijske šole in biotehniške gimnazije Grm na Sevnem ter stojijo na prostem v dežju in snegu,« je nanizala Katja Petković in dodala še, da pogrešajo več dialoga z mestno občino. Večkrat se je zgodilo, da so o zaporah cest in delih, ki se izvajajo, izvedeli šele iz javnih občil.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista 9. junija 2022

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava