DL: Portret tedna - Peter Černe

13.7.2022 | 14:45

DL: Portret tedna - Peter Černe

»Peter, zdaj si dobesedno zlat. Človek in pol. Vzor in navdih. Hvala, da smo lahko tvoji sodelavci, znanci, prijatelji,« so ob nedavni podelitvi zlatega znaka Zbornice zdravstvene in babiške nege – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Petru Černetu, mag. zdravstvene nege in pomočniku direktorice Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto za zdravstveno nego, javno povedali njegovi sodelavci. Njegovo sliko s čestitko je lahko na zaslonu v avli doma lep čas videl prav vsak obiskovalec.

Sodelavci so očitno ponosni nanj, in če kdo, oni vedo, da je najvišje priznanje zbornice prišlo v prave roke. Prejel ga je človek, ki ga odlikujejo strokovnost, delavnost, zavzetost, poštenost, srčnost, plemenitost in prijaznost.

43-letni Peter Černe iz Novega mesta je teh besed sodelavcev vesel, seveda pa tudi priznanja. »Pomeni mi pohvalo za dosedanje uspešno delo, pa tudi obvezo za naprej. A tega znaka in česar koli drugega doslej ne bi dosegel brez ekipe, ki me podpira in mi sledi. Sam ne moreš narediti ničesar,« pove sogovornik, ki je leta 2010 prejel že srebrni znak te stanovske organizacije.

Da bo delal v zdravstvu, je Peter vedel že zgodaj. Po osnovni šoli v Šmihelu se je vpisal na srednjo zdravstveno šolo. Sledil je študij fizioterapije, a že po treh mesecih je spoznal, da to ni zanj – želel je biti reševalec na terenu. Po odsluženem vojaškem roku se je leta 1999 zaposlil v ZD Novo mesto, v enoti nujne medicinske pomoči (NMP), ki se je takrat začela organizacijsko in kadrovsko krepiti.

»Delo v reševalnem vozilu, na nujnih intervencijah, me najbolj veseli,« pove. Seveda je stresno in tudi nevarno, kadar ekipa z reševalnim vozilom sredi gostega prometa in v vseh mogočih vremenskih razmerah hiti na pomoč, ko ne gre le za minute, ampak včasih tudi za sekunde, da nekomu rešijo življenje, pa vendar Petra to delo najbolj izpolnjuje.

»Res je veliko oživljanj neuspešnih, a veselje in zadovoljstvo ob uspešni pomoči se ne da izraziti. Krasen je občutek, ko nekdo, ki smo mu rešili življenje, čez nekaj tednov potrka na vrata in se iz srca zahvali, in vidiš, da je z njim vse v redu,« pripoveduje. Doživel je že marsikaj, ko je pomagal pri raznih prometnih nesrečah, oživljanjih ob srčnih zastojih, pa pri porodih – celo v reševalnem vozilu in doma, itd. Med intervencijo so imeli že tudi prometno nesrečo, a k sreči ni bilo hujšega.

Peter je opravil nič koliko dežurstev, tudi ob koncu tedna in za praznike. Ni mu bilo težko. V 23 letih službovanja je kar dvanajst silvestrskih noči preživel na delovnem mestu kot reševalec nujne medicinske pomoči!

Peter ve, da je strokovna usposobljenost pomembna. V želji po novih znanjih je ob delu končal Visoko šolo za zdravstvo v Ljubljani, pred nekaj leti je opravil še magisterij iz urgentnih stanj v Mariboru. Redno se udeležuje strokovnih seminarjev, na katerih zadnja leta z drugimi deli znanje in izkušnje. Veliko dela z RKS-jem. Izobražuje gasilce, voznike, zdravstvene delavce, zaposlene v delovnih organizacijah, pa tudi bodoče predavatelje prve pomoči.

Zadovoljen je, da smo na tem področju v zadnjih 15 letih zelo napredovali. ZD Novo mesto je bil pobudnik za usposabljanje prvih posredovalcev v nesrečah v oddaljenejših krajih, ki bolniku pomagajo, preden tja pride reševalec iz Novega mesta. Ta pomoč je zelo pomembna.

Čeprav je Peter Černe človek terena in si ni želel delati v pisarni, ga je doletelo tudi to. Leta 2018 je sprejel nov izziv in povabilo direktorice ZD Novo mesto, asist. mag. Alenke Simonič, s katero sta sodelavca že vrsto let, da postane njen pomočnik za zdravstveno nego. Tako zadnja leta Peter organizacijsko skrbi za delo 160 medicinskih sester v zavodu in nasploh za organizacijo dela na različnih področjih. A še vedno rad sede tudi v reševalno vozilo, »za svojo dušo«, kot pove.

Čas covida je bil za vso ekipo zdravstvenega doma poseben izziv, dela je bilo še več in bilo je oteženo, potrebna so bila cepljenja, testiranja, skratka ni bilo preprosto. »A vsi smo stopili skupaj. V tem času smo spoznali, koliko smo dejansko zmožni, in bili pozitivno presenečeni,« pove Peter, ki želi predvsem, da bi jim v zdravstvu uspelo obdržati dober kader, ki žal odhaja. Ne le zdravniki, tudi medicinske sestre. Pri tem bi nedvomno pomagalo pošteno nagrajevanje po delu, pristavi.

Peter, ki je bil tudi eden od petih koordinatorjev zdravstvene oskrbe v Brežicah ob velikem begunskem valu leta 2015, že več kot dve desetletji pomaga pri organizaciji Gripovih aktivnih tednov mladih, ki otrokom zagotavljajo kakovostne in dejavne športne počitnice. Tudi sam je navdušen športnik, v prostem času rad igra tenis in smuča. Njegova posebna strast pa so motorji. Na motorju se najbolj sprosti, a vozi previdno – nič čudnega, saj je videl že nič koliko hudih prometnih nesreč motoristov.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 2. junija 2022

Lidija Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava