DL: MasterChef Slovenija 2022 - V boju za naziv tudi Zala in Anita

5.5.2022 | 13:55

Anita Ferlin prihaja iz Novega mesta. (Foto: Ana Gregorič)

Anita Ferlin prihaja iz Novega mesta. (Foto: Ana Gregorič)

DL: MasterChef Slovenija 2022 - V boju za naziv tudi Zala in Anita
Kdo bo novi MasterChef Slovenije? (Foto: Mediaspeed)

Kdo bo novi MasterChef Slovenije? (Foto: Mediaspeed)

Sevničanka Zala Resnik Poljašević je še študentka. (Foto: Ana Gregorič)

Sevničanka Zala Resnik Poljašević je še študentka. (Foto: Ana Gregorič)

DL: MasterChef Slovenija 2022 - V boju za naziv tudi Zala in Anita
Sodniki so tudi tokrat Luka Jezeršek, Bine Volcic in Karim Merdjadi. (Foto: Mediaspeed)

Sodniki so tudi tokrat Luka Jezeršek, Bine Volcic in Karim Merdjadi. (Foto:
Mediaspeed)

Na male zaslone se je vrnil priljubljeni kuharski šov MasterChef Slovenija. V boj za laskavi naziv in 50 tisočakov se je podalo šestnajst ljubiteljskih kuharjev in kuharic, med njimi tudi Sevničanka Zala Resnik Poljašević in Novomeščanka Anita Ferlin. Nova sezona se je pod budnim očesom preizkušene sodniške trojice – Binetom Volčičem, Lukom Jezerškom in Karimom Merdjadijem – začela z zahtevnim kuharskim izzivom, kot ga še nismo videli doslej. Tekmovalci so se pomerili v sedmih krogih kuhanja in ravno Anita je bila ena izmed dveh, ki ji je že v prvem tednu uspelo priti na vsem tako želeni balkon.

Tako Anita kot Zala sta se nad kuhanjem navdušili že v otroštvu, pomembno vlogo sta odigrali babici. Obe radi pripravljata sladice, obe rada razvajata svoje domače s kulinaričnimi dobrotami, obe sta tudi veliki ljubiteljici živali, pa še marsikatero skupno točko bi lahko našli.

VSE JE MOGOČE, ČE PRIDNO DELAŠ

Življenjski moto 33-letne Anite, diplomirane inženirke geodezije in vodje prodaje v logističnem podjetju, je: Vse je mogoče, če pridno delaš. Zase pravi, da je vedno vesela, pozitivna in polna energije, zato si nove dogodivščine vedno vzame kot izziv. Trenutno je to sodelovanje v največjem kuharskem tekmovanju pri nas, v njem pa najverjetneje ne bi tekmovala, čeprav so ji njeni najdražji večkrat rekli, da ji kuharija in predvsem ustvarjanje slaščic (kaj vse pripravlja, si lahko ogledate tudi na njenem Instagram profilu) res ležijo in zakaj se ne prijavi v oddajo, če ne bi bilo njenega partnerja. Njegove besede so bile tista zadnja spodbuda, da je zbrala pogum in se odločila premagati še en izziv.

»Izziv v kulinaričnem tekmovanju bo zame res velik preskok, korak naprej. Kuhanje v MasterChef kuhinji še zdaleč ni isto, kot pa ko kuhaš doma v znanem okolju in ko imaš vse na dosegu rok. Prav tako ni časovnega pritiska. Zagotovo je velik izziv, ampak se ga veselim. V takšnem okolju še dodatno spoznaš, ugotoviš, koliko si sposoben, kaj te lahko iztiri, predvsem pa, ali je kuhanje res tako velika strast, kot si si mislil pred vstopom v oddajo. Meni kuhanje in ustvarjanje v kuhinji predstavlja res užitek in sprostitev. Med samim snemanjem pa sem ugotovila, da je ta strast še toliko večja. Definitivno si želim, da je kulinarika še naprej del mojega življenja in mogoče celo v večjem obsegu, kot je bila do sedaj, ko sem ustvarjala le za najbližje,« je za Dolenjski list povedala Anita, ki se vidi predvsem ob ustvarjanju vseh mogočih vrst in oblik sladic. Z njimi in poznavanjem različnih tehnik želi navdušiti tudi sodnike, pred katerimi nima strahu.

Kuhati je, kot rečeno, začela v otroštvu, ko je pri tem opravilu spremljala svoje domače, največ babico, poleg njih pa so jo h kuhariji navdihnile tudi kuharske oddaje, kasneje pa obilica objav na družbenih omrežjih in internetnih straneh. Kot lahko preberemo na spletni oddaje MasterChef, je doma sodelovala pri pripravah kosil in peki najrazličnejših dobrot, pri čemer se je moral vedno najti del testa tudi zanjo. »Se pa je zgodilo, da sem vsem, ko sva z babi pripravljali jedi, pojedla sestavine in potem je v jedi tudi kaj manjkalo.«

Pri njih doma je že navada, da je miza vedno polna dobrot. »Če kdo pride na obisk, nikoli ne gre lačen od hiše. S čim razvajam domače in preostale, pa je odvisno od priložnosti, vedno pa je na mizi tudi nekaj sladkega. Če ni časa za kaj več, pripravim vsaj sočen biskvit v kombinaciji s sadjem ali pa palačinke (te so bile tudi njena prva kulinarična mojstrovina, op. a.). Domače je le domače. Ko pa mi čas dopušča, rada ustvarjam kaj novega, odkrivam in kombiniram nove okuse. Bolj je kremasto, bolj je sočno, bolj jim gre v slast,« je razložila Anita Ferlin in dodala, da je ena izmed razvajanj najbližjih tudi ta, da jih za rojstni dan, če je dovolj časa, obdari s torto. »To je že desetletna tradicija. Poskušam pa biti izvirna in vsakič pripraviti kaj novega po okusu in izgledu.«

ZDRUŽITI ŽELI LJUBEZEN DO KUHANJA IN POKLIC

Zalo Resnik Poljašević, študentko tretjega letnika živilstva in prehrane na Biotehniški fakulteti, zanima milijon stvari – rada ustvarja, riše, slika, bere, piše, poje, pleše, potuje in seveda kuha. Pravi, da je perfekcionist in česar se loti, se loti z vsem srcem in ne napol. »Sem zelo ciljno usmerjena oseba in življenje želim živeti čim bolj polno, izpolniti vse svoje želje in ambicije. Sem pa tudi družinski človek in komaj čakam, da bo imela svojo družino,« se je opisala za MasterChefa.

V prihodnosti si želi združiti ljubezen do kuhanja in poklic, za katerega študira. Zanj se je odločila, kjer jo je, kot je pojasnila za naš tednik, vedno zanimala prehrana, kako lahko z njo vplivamo na zdravje, kaj se s hrano v telesu dogaja, kje so vsi vitamini in minerali, kaj pomeni uravnotežena prehrana ipd. »Ob misli, da lahko v poklicu prehranske svetovalke pomagam tako starim kot mladim, otrokom, nosečnicam doseči optimalno prehrano za njihovo zdravje, izboljšati njihove prehranske navade, je bil ta študij takoj moja prva odločitev in bi se zanj odločila še enkrat.« Tako bi tudi denar, če bi zmagala na tem kuharskem tekmovanju, namenila za njene podjetniške sanje. »Moja želja je nekoč imeti lastno podjetje za prehransko svetovanje, izobraževati ljudi o pomenu kakovostne hrane, imeti individualna svetovanja, morda celo lasten lokal z uravnoteženo prehrano.«

Spomini na njeno prvo jed sežejo v otroška leta. Stara mama jo je spodbudila, da pripravi umešana jajčka, in ji pri tem položila na srce, naj si zaupa, da bodo pojedli tako, kot je naredila, nato odšla na balkon in počakala, da je Zala naredila svojo prvo omleto. Prva kuharska mojstrovina pa je bila triplastna torta s fondantom, ki ga je pripravila sama in iz njega izdelala tudi vrtnice, ki jo je izdelala kot 12- ali 13-letni deklič kot presenečenje za mamim rojstni dan. Tudi njo je podobno kot Anito za kuhanje navdihnila družina, pa tudi različni kuharski šovi in fotografije čudovito barvitih jedi na svetovnem spletu.

Enaindvajsetletna Sevničanka namerava sodnike navdušiti s poskušanjem čim več novih tehnik, kreativnostjo in kombinacijami, ki bi bile nekaj povsem novega. »Odlično pa bi se počutila, če bi lahko poleg kuhanja kot takega v recepte in jedi vključila kakšno bolj zdravo sestavino in pokazala da ni vedno samo 'mastno slastno'.« Tudi njene sladice pogosto vsebujejo bolj zdrave sestavine in morda bi po njenem prav ena od teh – mogoče browniji brez pečenja ali bananine palačinke – lahko prevzela trojico priznanih kuharskih mojstrov.

Ob spremljanju prejšnjih sezon se je, kot med drugim piše v njeni predstavitvi na spletni strani oddaje MasterChef Slovenija, naučila, da moraš biti inovativen, da ne smeš izgubiti glave kljub začetnim napakam in poskusiš v danem času narediti čim več, rešiti in dostaviti jed, da si je treba na začetku vzeti minuto za premislek in nato poskusiti uresničiti svojo najboljšo idejo. »Naučila pa sem se tudi, da čeprav misliš, da si pripravljen na vse mogoče, lahko dobiš predse izziv, ki si ga ne bi mogel nikoli predstavljati,« je zrelo ocenila Zala Resnik Poljašević.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 24. marca 2022

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava