DL: Vadbeni park v Jurjevanjski dragi - Pridobitev ali nova priložnost za vandalizem?

11.3.2021 | 13:45

Vadbeni park Črnomelj (foto: S. G.)

Vadbeni park Črnomelj (foto: S. G.)

Vadbeni park na prostem prva od sprememb v Jurjevanjski dragi – Nove vadbene površine dobrodošle, blatna okolica in prazne steklenice pač ne

Občina Črnomelj se je konec leta 2019 prijavila na razpis Fundacije za šport, kjer je pridobila 14.572 evrov za ureditev vadbenega parka na prostem v Jurjevanjski dragi. Te dni so igrala in vadbene naprave že dočakale prve obiskovalce, a hkrati nekaterim prinesle tudi prve skrbi in nevšečnosti.

Glavni namen investicije, ki je v celoti vredna 54.900 evrov, je bila ureditev površin novega športnega parka v Črnomlju ter dobava in montaža standardizirane sodobne in varne športne opreme. Naprave, ki omogočajo vadbo z lastno težo, in igrala, kot je mreža iz vrvi, ki otrokom prinaša obilo možnosti za razne vragolije, so več kot dobrodošle.

Kot so sporočili z Občine Črnomelj, je novo opremo nabavilo podjetje Imex Trade, ki je vadbeni park tudi postavilo in opravilo za to potrebna gradbena dela. JP Komunala Črnomelj in CGP Novo mesto sta še prej poskrbela za potrebno delno ureditev okolice, in sicer obrez dreves in postavitev ponikovalnice.

Dejstvo pa je, da v zimskih dneh vsa nasuta zemlja in pesek ne prinašata koristi, temveč velike količine blata ob samih napravah. Mnogi se sprašujejo, zakaj so ta igrala postavili tik pred zimo in v času koronaepidemije. Velja opozoriti, da je za gradbenimi deli in nanosi peska ostala precej razrita dovozna pot, ki vodi do Jurjevanjske drage, po kateri se sicer dnevno sprehodi precej ljudi vseh generacij. Občani so opozorili tudi, da so že v prvih dneh po postavitvi opreme in igral na samem prizorišču našli prazne steklenice in smeti. V neposredni bližini naprav namreč ni koša za smeti, glede na to, da območje ni niti ustrezno osvetljeno in varovano, pa lahko samo upamo, da ne bo nova pridobitev Črnomlja prehitro postala tarča vandalizma.

Na Občini Črnomelj sicer opozarjajo, da je zaradi koronavirusa potrebno ob obisku novega vadbenega parka upoštevati ukrepe in omejitve vlade in priporočila NIJZ, hkrati pa vsem potencialnim uporabnikom nove pridobitve svetujejo, naj z obiskom vadbenega parka in uporabo novih naprav, ki prispevajo k bolj kakovostni izvedbi športnih programov in drugih prostočasnih dejavnosti za vse skupine prebivalstva, počakajo, da se trenutne epidemiološke razmere umirijo.

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista 17. decembra 2020

Sabina Gosenca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava