Razstava ob Jurčičevem rojstnem dnevu

5.3.2021 | 09:30

Sedita Kristina Klemenčič in Ajša Hodžić, za njimi  stojijo (od leve proti desni) Kristinina mama, mentorica iz OŠ Jelka  Rojec, vodja Knjižnice Ivančna Gorica Ksenija Medved in predstavnik  Študentskega kluba Groš Samo Okorn.

Sedita Kristina Klemenčič in Ajša Hodžić, za njimi stojijo (od leve proti desni) Kristinina mama, mentorica iz OŠ Jelka Rojec, vodja Knjižnice Ivančna Gorica Ksenija Medved in predstavnik Študentskega kluba Groš Samo Okorn.

Razstava ob Jurčičevem rojstnem dnevu
Razstava ob Jurčičevem rojstnem dnevu
Razstava ob Jurčičevem rojstnem dnevu
Razstava ob Jurčičevem rojstnem dnevu

V Mestni knjižnici Grosuplje, enoti Ivančna Gorica, so ob rojstnem dnevu Josipa Jurčiča (4. marec) včeraj odprli ulično razstavo domačinke Kristine Klemenčič z naslovom Staroverec, ne pogan, ki si jo je na oknih knjižnice možno ogledati do 15. aprila. Otvoritveni dogodek so zaradi epidemije posneli in bo pozneje dostopen na Facebook strani Študentskega kluba Groš in Facebook strani Knjižnice Ivančna Gorica.

Kristina Klemenčič je dijakinja četrtega letnika Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Že v osnovni šoli, ki jo je obiskovala v Šentvidu pri Stični, je pokazala talent za likovno ustvarjanje, pri čemer jo je usmerjala mentorica Jelka Rojec. Danes se ukvarja s fotografijo, slika, kipari, obnavlja predmete. Študij želi nadaljevati na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer konserviranje in restavriranje.

Na razstavi Staroverec, ne pogan se predstavlja z upodobitvijo različnih fantastičnih podob, bogov, vil, boginj, škratov, atributov smrti, narave, izraža čaščenje ženskega telesa, življenjskega ciklusa ipd. Umetnostna zgodovinarka Simona Zorko je ob njeni razstavi zapisala, da je avtorica zelo natančna in prepričljiva v risarski tehniki ter da je njeno risarsko ustvarjanje dragoceno predvsem z vidika ohranjanja in razvijanja likovnih problemov.

Otvoritveni dogodek so ustvarili mladi – nastopila je domača rock zasedba Ingrit Schüller, ki je pod taktirko umetniške videoprodukcije Aljaža Celarca in Eve Pavlič Seifert v knjižnici posnela dve skladbi, program sta vodili dijakinji Srednje šole Josipa Jurčiča Ajša Hodžić in Daša Rogelj.

Prireditev je nastala pod okriljem projekta Srečava se v knjižnici, ki ga sofinancirata EU in Republika Slovenija, v njem pa je partner Mestne knjižnice Grosuplje, enote Ivančna Gorica, Občina Ivančna Gorica. Velja omeniti, da je že na začetku izvajanja projekta knjižnica vzpostavila zelo plodno sodelovanje s Študentskim klubom Groš in Srednjo šolo Josipa Jurčiča, saj je cilj projekta, da v aktivnosti vključijo ranljive skupine, še posebej mlade.

Janja Ambrožič, Knjižnica Ivančna Gorica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava