FOTO: Akademija zeliščarstva v Zeliščarskem centru JV Slovenije

18.6.2020 | 14:10

FOTO: Akademija zeliščarstva v Zeliščarskem centru JV Slovenije
FOTO: Akademija zeliščarstva v Zeliščarskem centru JV Slovenije
FOTO: Akademija zeliščarstva v Zeliščarskem centru JV Slovenije
FOTO: Akademija zeliščarstva v Zeliščarskem centru JV Slovenije

V Zeliščarskem centru JV Slovenije smo v torek, 16. junija 2020, pričeli s sklopom predavanj in delavnic »Akademija zeliščarstva« za vse ljubitelje zelišč in vse, ki bi se z zeliščarstvom želeli resneje ukvarjati.

Udeleženci uvodnega predavanja z naslovom »"Pridelava, nabiranje, uporaba in priprava zelišč" so se seznanili s primerom dobre pridelovalne prakse Zeliščne kmetije Kalan iz Kalobja, kjer zakonca Viktorija in Milan Kalan že več kot 25 let uspešno razvijata zeliščarsko kmetijo. Z udeleženci sta delila svoje znanje in predstavila, kako pridelamo ali naberemo kakovostno zelišče, kako z zelišči vplivamo na preventivne ukrepe, kako z zelišči rešujemo dedne bolezni in kaj je pomembno, da je učinek zelišč zelo dober. V polni predavalnici ni manjkalo vprašanj, še posebej pri predstavitvi o tem, kaj vse moramo upoštevati pri pripravi čaja, kako z zelišči rešujemo najpogostejše zdravstvene težave, katerih zelišč ne uporabljamo v kombinaciji s sintetičnimi zdravili in previdnostnih ukrepov.

Zaradi zelo velikega zanimanja bomo predavanje ponovili v torek, 30. junija 2020. V okviru Akademije zeliščarstva bodo tako organizirana naslednja izobraževanja:

30. 6. 2020: Predavanje: pridelava, nabiranje, uporaba in priprava zelišč

4. 7. 2020: Delavnica "Vzgojimo si svojo sadiko zelišča"

11. 7. 2020: Delavnica "Nabiranje zelišč v naravi"

8. 8. 2020: Delavnica "Pravilna uporaba in priprava zelišč"

14. 8. 2020: Delavnica "Kako in kdaj pobrati in pravilno posušiti zelišče?"

6. 10. 2020: Predavanje "Kaj potrebujemo, da se registriramo?"

Z izvedbo izobraževanj sledimo viziji in ciljem Zeliščarskega centra JV Slovenije, ki so med drugim usmerjeni v nudenje strokovne podpore zeliščarskim kmetijam in predelovalcem zdravilnih rastlin, spodbujanje in omogočanje pridelave, predelave in prodaje zdravilnih rastlin ter ohranjanje naravne in kulturne dediščine območja.

Območje Zagraškega loga se nahaja v občini Škocjan, na robu naselja Zagrad. V letu 2019 je bil s pomočjo sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (CLLD) urejen in pričel delovati Zeliščarski center JV Slovenije. Njegov nosilec in upravljavec je Občina Škocjan. Več informacij o centru dobite na spletni strani www.zeliscarski-center.com

Organizator izobraževanj je Občina Škocjan v sodelovanju z Zeliščno kmetijo Kalan.

Občina Škocjan

Galerija

zagrad__01_
zagrad__02_
zagrad__03_
zagrad__04_
zagrad__05_
zagrad__06_
zagrad__07_
zagrad__08_
zagrad__09_
zagrad__10_
zagrad__11_
zagrad__12_
zagrad__13_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava