Odlično in udobno potovanje na Napoleonova otoka Korziko in Elbo

16.11.2019 | 13:25

Odlično in udobno potovanje na Napoleonova otoka Korziko in Elbo
Odlično in udobno potovanje na Napoleonova otoka Korziko in Elbo
Odlično in udobno potovanje na Napoleonova otoka Korziko in Elbo

Člani Univerze za starejše pri RIC-u Novo mesto smo spet potovali z zakoncema Marijo in Andrejem Zupancem. Sta naša sošolca, člana Univerze za starejše. Deliti potovanje z drugimi, pomeni večkrat potovati. Onadva rada kam potujeta, rada pa tudi delita svoja doživetja z nami. Svoje utrinke s potovanj tudi odlično pripravita. Poleg lepot pokrajine, na njunih predstavitvah izvemo ogromno podatkov o življenju ljudi, o zgodovini, prebivalcih in zanimivostih in slišimo še glasbo pokrajine. Kar 63 poslušalcev sta navdušila z odlično predstavitvijo z Napoleonom močno povezanih otokov Korzike in Elbe, v paketu pa je bilo tudi malo Toskane. Korziko smo si Slovenci zapomnili zaradi tragične letalske nesreče na gori San Pietro leta l981. Spominsko obeležje na vaški cerkvici spominja obiskovalce in sorodnike na ta dogodek. Danes smo spoznali obmorska letovišča, krajevne običaje, kamnite spomenike preteklosti pa tudi težnje otočanov po samostojnosti. Toda Francozi se delajo francoze in jih ne razumejo. Kar na dveh tretjinah Korzike je narodni park, ki ga krasijo granitna pokrajina, ki jo je oblikovalo morje in vetrovi in z gozdovi prekrito gorato notranjost otoka, ob obali pa z obrambnimi stolpi spominjajo na čase, ko so po morjih še pluli pirati in iskali priložnosti za plenjenje. Napoleon je za turizem prava vaba, saj je v njegovi rojstni hiši v glavnem mestu Ajacciu urejen muzej. Elbo, njegovo zadnje bivališče pred Waterloojem, kjer so mu zmagovalci milostno dovolili vladati, je želel čim bolj razviti, uredil je šolstvo in zdravstvo, oblikoval pa je tudi zastavo, ki jo otočani še sedaj imajo za svojo. Da bi imele evropske kronane glave pred njim mir, so ga zmagovalci spravili daleč stran na sv. Heleno, kjer je le šest mesecev kasneje umrl. Njegove posmrtne ostanke so šele 20 let po njegovi smrti z vsemi častmi prenesli v grobnico v Parizu.

Toskana, dežela sončnic in trt, je lepa tudi pozimi. Kar 6 biserov iz Unescove svetovne dediščine jo krasi. Med njimi privablja poševni stolp v Pisi, v Sienni je ena največjih gotskih stolnic v Evropi, Volterra je prestolnica alabastra, San Gimignanu pravijo srednjeveški Manhattan, Lucca preseneča s svojim mogočnim obzidjem, Firence pa imajo v številnih galerijah, cerkvah, spomenikih, zgodovinskih stavbah in muzejih umetnin za več desetletij občudovalce. Nikoli dovolj pregledanih lepot! Mnoge smo spoznali tudi sami pred leti in bilo je to lepo spominjanje. Gladina morja, lepota kamnite obale in modrina neba sta nas prevzeli. Toliko lepot in podatkov je napolnilo naše glave, da bomo še dolgo uživali v lepotah njune, zdaj pa tudi naše poti v svet, tudi v preteklost.

Gospod Andrej s svojimi humornimi pripombami doda še tisti del, ki potovanja naredijo zanimiva, predstavitev pa žlahtno. Tako dobro pripravljeno predstavitev mirno posluša, ko sedi med nami. Za nas, ki še stopicamo po stopničkah računalniškega znanja, je zlaganje slikic, dodajanje glasbe in pripovedi v privlačno in gledljivo zgodbo, vredno občudovanja. Hvaležni smo jima za to delitev dobrega, kar naša generacija še zmore. Že kmalu po novem letu gremo z njima v Maroko. V hladnem januarju bo maroška vročina še kako prijala. Želimo jima veliko moči in zdravja, da bosta prepotovala še kakšne poti in jih delila z nami.

Zapisala Lizika Vardijan
fotografije Ivana Parovel, dopolnil Andrej Zupanc, vsi člani Univerze za starejše

Galerija

_zzzzzznap (1), _zzzzzznap__1_
_zzzzzznap (10), _zzzzzznap__10_
_zzzzzznap (11), _zzzzzznap__11_
_zzzzzznap (12), _zzzzzznap__12_
_zzzzzznap (13), _zzzzzznap__13_
_zzzzzznap (14), _zzzzzznap__14_
_zzzzzznap (15), _zzzzzznap__15_
_zzzzzznap (16), _zzzzzznap__16_
_zzzzzznap (17), _zzzzzznap__17_
_zzzzzznap (18), _zzzzzznap__18_
_zzzzzznap (19), _zzzzzznap__19_
_zzzzzznap (2), _zzzzzznap__2_
_zzzzzznap (20), _zzzzzznap__20_
_zzzzzznap (21), _zzzzzznap__21_
_zzzzzznap (22), _zzzzzznap__22_
_zzzzzznap (23), _zzzzzznap__23_
_zzzzzznap (24), _zzzzzznap__24_
_zzzzzznap (25), _zzzzzznap__25_
_zzzzzznap (26), _zzzzzznap__26_
_zzzzzznap (27), _zzzzzznap__27_
_zzzzzznap (28), _zzzzzznap__28_
_zzzzzznap (29), _zzzzzznap__29_
_zzzzzznap (3), _zzzzzznap__3_
_zzzzzznap (30), _zzzzzznap__30_
_zzzzzznap (31), _zzzzzznap__31_
_zzzzzznap (32), _zzzzzznap__32_
_zzzzzznap (33), _zzzzzznap__33_
_zzzzzznap (34), _zzzzzznap__34_
_zzzzzznap (35), _zzzzzznap__35_
_zzzzzznap (36), _zzzzzznap__36_
_zzzzzznap (37), _zzzzzznap__37_
_zzzzzznap (38), _zzzzzznap__38_
_zzzzzznap (39), _zzzzzznap__39_
_zzzzzznap (4), _zzzzzznap__4_
_zzzzzznap (40), _zzzzzznap__40_
_zzzzzznap (41), _zzzzzznap__41_
_zzzzzznap (42), _zzzzzznap__42_
_zzzzzznap (5), _zzzzzznap__5_
_zzzzzznap (6), _zzzzzznap__6_
_zzzzzznap (7), _zzzzzznap__7_
_zzzzzznap (8), _zzzzzznap__8_
_zzzzzznap (9), _zzzzzznap__9_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava