DL: Stroga država - Sosed lahko pomaga, prijatelj in bratranec ne

10.11.2019

Pri prekrivanju strehe ljudje velikokrat pomagajo drug drugemu. A zakon o  preprečevanju dela na črno dovoljuje le pomoč bližnjih sosedov in  bližnjih sorodnikov. Fotografija je simbolična. (Foto: R. N.)

Pri prekrivanju strehe ljudje velikokrat pomagajo drug drugemu. A zakon o preprečevanju dela na črno dovoljuje le pomoč bližnjih sosedov in bližnjih sorodnikov. Fotografija je simbolična. (Foto: R. N.)

V javnosti je precej odmevala zgodba Dolenjca iz okolice Trebelnega, ki je daljnemu sorodniku brezplačno pomagal postaviti opaž in namestiti streho na 40 let stari hiši, v kateri prebiva. Medtem ko so delali, je do hiše prišla mobilna enota Finančne uprave RS (Furs), ki je sklenila, da gre za delo na črno, in ga oglobila.

»Gnila država me je kaznovala s 1.000 evri kazni. Brez možnosti pritožbe. S prijateljem sva v sorodu šele po četrtem kolenu in po obrazložitvi finančnih policistov mu ne smem pomagati,« je zapisal v objavi na Facebooku, ki je znova sprožila polemike o omejevanju medsosedske, sorodstvene in prijateljske pomoči.

Na Fursu omenjenega primera zaradi varovanja davčne tajnosti niso komentirali, so pa potrdili, da taki primeri po zakonodaji, ki jo morajo izvajati, sodijo med delo na črno. Zakon o preprečevanju dela na črno sorodstveno pomoč dovoljuje, a kot pojasnjujejo na Fursu, se za sorodstveno pomoč šteje brezplačno opravljanje del in storitev, kadar jih posameznik opravlja za zakonca ali osebo, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, partnerja v registrirani istospolni skupnosti ali za osebe, s katerimi je v sorodstvu v ravni vrsti ali stranski vrsti do vštetega tretjega kolena ter v sorodstvu po svaštvu do vštetega drugega kolena.

Ali ti lahko pri delu na strehi pomaga bratranec? Na ministrstvu za delo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odgovarjajo, da ne, saj so bratranci oz. sestrične sorodniki po četrtem kolenu. Če inšpektorji ugotovijo, da gre za delo na črno, se posameznika kaznuje z globo od 1.000 do 7.000 evrov.

Zakon med drugim navaja, da se med delo na črno ne šteje sosedska pomoč, nujno delo, humanitarno delo, karitativno delo, delo za invalidske organizacije in prostovoljsko ter dobrodelno delo in osebno dopolnilno delo. »Kot izjema od dela na črno je tudi brezplačna pomoč pri delu na kmetijah, planinah in skupnih pašnikih ob sezonskih konicah,« so še navedli na ministrstvu. Brez skrbi ste lahko torej pri pomoči ob prihajajočih trgatvah.

Nekateri sicer menijo, da je omenjeni zakon povsem skregan z zdravo pametjo in življenjskimi razmerami, z njim pa le delajo razdor med ljudmi in polnijo državno blagajno. Ljudje se sprašujejo, ali lahko pomagajo sosedu, da ne bodo kaznovani. Za sosedsko pomoč se šteje opravljanje dela med sosedi posamezniki, kadar med njimi obstaja določena bližina v smislu prebivanja, če med njimi ni sklenjene pogodbe in je delo opravljeno brez plačila, kakor tudi druge oblike sosedske pomoči, določene v drugem zakonu. A kolikšna je ta bližina, ni natančno določeno. Kot pravijo na Fursu, je treba presojati od primera do primera. Presoja o tem je v velikem obsegu odvisna tudi od tega, za kakšno območje oziroma vrsto naselja gre, ali gre za urbano ali ruralno.

Kaj pa pomoč prijatelju? Prijateljske pomoči zakon ne pozna, pojasnjujejo na Fursu. Dotaknimo se še primera, ali lahko žena, ki ima frizerski salon, v njem postriže moža? »Zakon neposredno ne prepoveduje, da žena ne bi smela striči moža. Pri opravljanju dejavnosti oz. storitev pa mora izpolnjevati pogoje oz. obveznosti, ki jih ima kot lastnica frizerskega salona oz. kot nosilka dejavnosti,« odgovarjajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Članek je bil objavljen v 35. številki Dolenjskega lista 29. avgusta 2019

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava