Dolenjcu 1000 evrov kazni za prijateljsko pomoč na strehi

21.8.2019 | 14:45

Finančni uradniki so ugotovili, da S. P. ne bi smel pomagati pri delih (fotografija je simbolična). (foto: Profimedia)

Finančni uradniki so ugotovili, da S. P. ne bi smel pomagati pri delih (fotografija je simbolična). (foto: Profimedia)

Foto: FB

Foto: FB

Druščina je bila za svoje dobro delo nagrajena s kaznijo.

Druščina je bila za svoje dobro delo nagrajena s kaznijo.

S. P. je prejel 1000 evrov kazni, ker je prijateljem priskočil na pomoč pri popravilu hiše. Furs pravi: »Tak je zakon.« ... Že ko je bil sprejet zakon o preprečevanju dela na črno, je v slovenski javnosti dvignil veliko prahu. Že takrat je bilo jasno, da bodo nekatere določbe pri Slovencih, ki smo znani po tem, da močno čislamo delo, ki ga znamo in zmoremo opraviti s pomočjo prijateljev, povzročile veliko hude krvi.

Tako je pretekli konec tedna S. P. daljni sorodnici brezplačno pomagal postaviti opaž in namestiti nazaj streho na 40 let stari hiši, v kateri prebiva. Medtem ko so delali, je do hiše prišla mobilna enota Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) in sprožila postopek, katerega epilog je S. P. na družbenem omrežju opisal takole: »Gnila država me je kaznovala s 1000 evri kazni. Brez možnosti pritožbe. Ker sem z uporabnico hiše 'šele' v četrtem kolenu v sorodu in ji po obrazložitvi finančnih policajev ne smem pomagati.«

Pomoč sorodnici

Kot smo uspeli izvedeti, so S. P. in prijatelji priskočili na pomoč sorodnici, ki je ostala z odkrito streho, potem ko so delavci, ki so izvajali obnovo hiše, odšli na praznovanje bajrama v rodno Bosno. Ker so pričakovali dež, so zavihali rokave in se lotili dela. A pri tem jih je zmotil prihod uniformiranih uslužbencev Fursa. Kot so dogodek opisali udeleženi, naj bi jih oboroženi člani mobilne enote Fursa obkolili in drugega za drugim izprašali. S. P. priznava, da niso ravno zgledno sodelovali, saj so bili ogorčeni nad postopkom in dejstvom, da jih država preganja zaradi prijateljske pomoči. »Nihče ni dobil nič plačano. Gostiteljica je le pripravila obrok za vse, kot je v navadi, če se komu pomaga,« nam je še zaupal eden od tistih, ki so spremljali dogajanje.

Važna so kolena

Ko so uslužbenci Fursa preverili vse sorodstvene vezi, so izdali plačilni nalog le S. P., vsi ostali namreč spadajo v ožje sorodstvo, S. P. pa je tast nečakinje in kot tak ne spada med tiste, ki bi po zakonu o preprečevanju dela na črno lahko pomagali. Zakon namreč pravi: »Za sorodstveno pomoč se šteje brezplačno opravljanje del in storitev, kadar jih posameznik opravlja za zakonca ali osebo, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, partnerja v registrirani istospolni skupnosti ali za osebe, s katerimi je v sorodstvu v ravni vrsti ali stranski vrsti do vštetega tretjega kolena ter v sorodstvu po svaštvu do vštetega drugega kolena.«

Uniforma in orožje

Na Fursu so nam tako pojasnili, da le izvajajo zakon o preprečevanju dela na črno, ki določa, kar pač določa, ob tem pa poudarjajo, da ne gre za nov zakon in da bi se Slovenci z njegovimi določbami že seznanili. Na vprašanje, zakaj so bili uradniki ob postopku oboroženi, so odgovorili, da je mobilna enota Furs uniformirana enota, del uniforme pa je tudi oborožitev. 

Gnila država

S. P. nam je v pogovoru zaupal, da bo kazen plačal, saj se nikoli ni pravdal in se tudi zdaj ne bo. »Če pravijo, da je predpisana kazen 1000 evrov, bom kazen tej gnili državi tudi plačal. K sreči imam možnost ob hitrem plačilu izkoristiti polovičko, kar bom tudi storil.« Pojasnil nam je še, da plačilnega naloga nima pri sebi, saj so ga uradniki izdali napačni osebi. »Zmotili so se tudi pri črkovanju mojega priimka in narobe napisali naslov, a kot mi je povedal odvetnik, to ne spremeni dejstva, da moram nalog poravnati,« je še povedal S. P., ki želi bolečo zgodbo čim prej zaključiti.

Svet24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

21.8.2019+9     + (9)     – (0)     Oceni Jožko 

Državica je že v redu, ve se kdo predlaga in kdo sprejema zakone. Tu je problem. Zanimivo bi bilo videti, kdo je bil pobudnik za tak zakon in kdo od poslancev je ta zakon podprl in kdo ne. To je treba dati "na svitlo" in ne prekljinjati te naše lepe deželice.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava