DL: Naša kulturna dediščina - Nemški bunker na Drski

26.8.2017 | 12:30

Bunker na Drski (Foto: Judita Podgornik Zaletelj)

Bunker na Drski (Foto: Judita Podgornik Zaletelj)

Betonski bunker štirioglate oblike so na Drski pripadniki nemške vojske zgradili jeseni 1943, ko so z veliko jesensko ofenzivo zasedli ozemlje, ki ga je prej upravljala italijanska država.

Bunker stoji nad staro cesto Novo mesto–Straža, na vzpetini nad cesto, kjer je potekala ena glavnih mestnih vpadnic. Na zahodni strani, ki gleda proti Brodu, ima strelno lino, na južni in severni strani pa sta vhoda. Na ravni strehi je bil leta 1952 ob veliki proslavi 10-letnice ustanovitve brigad, ki je potekala v Dolenjskih Toplicah, postavljen top tipa ŠKODA M05/08 76,5 mm, ki izvira še iz časa 1. svetovne vojne. Zaradi nevarnosti poškodb in redkosti tovrstnih topov pri nas so ga leta 2011 odpeljali v vojaški muzej v Pivko, na bunker pa je bil postavljen ustrezno zaščiten FLAK M38 20 mm, nemške izdelave, ki izvira iz 2. svetovne vojne in časovno bolj ustreza bunkerju kot prvi.

Bunker na Drski je zadnji materialni preostanek obrambnega sistema, ki ga je okupator zgradil okoli Novega mesta. Ohranja spomin na dogajanje v Novem mestu med 2. svetovno vojno, hkrati pa na svojstven način ohranja tudi spomin na nekdanjo historično vpadnico v Novo mesto, ki je z razvojem mesta izgubila pomen in postala ena izmed stranskih ulic mesta.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 18. maja 2017

Judita Podgornik Zaletelj, ZVKDS, OE Novo mesto

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

26.8.2017–1     + (1)     – (2)     Oceni Partyzan 

En topek je pregnal vse partizane v hosto. Kakšen pogum

26.8.2017—     + (2)     – (2)     Oceni dzony006 

Za Partyzan Spet en "pametnjakovič", ki še vojnega roka morda ni služil, kaj šele da bi bil "partyzan". Lahko pa da si že toliko star, da si bil "na drugi strani", oziroma si njihov potomec, ko imaš toliko za povedat o partizanih. Nekaterim ljudem pa res NI NIČ SVETO.

27.8.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni Leljačina 

Partyzan tisti topek je streljal po vaših naci frendih. Mogoče tudi po " junakih" skritih za debelimi turjaškimi zidovi :-))!

27.8.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni dr.Leljak 

Tale top Flak so izdelali sedanji "NATO prijatelji" in je bil kvaliteten. Še ko sem služil v Titovi Armiji na kar sem ponosen, je odlično deloval. Zmagal sem na armijskem streljanju na poligonu Krivolak v Makedoniji. Za nagrado sem dobil izlazak u grad do 24.00 ure.

27.8.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni Mirko  

Moj ata je bil junak-partizan in med drugim je bil nišanđija na Flaku. Aprila 44 je z njim tolkel po ustaših in belčkih, da se je kar ardeče kadilu. Škoda, da ni dosegel še tistih "junakov", ki so bežal proti Argentini.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava