DL: Novo mesto je bilo obdano z žico tako kot Ljubljana

14.8.2017 | 12:40

135 bunkerjev je bilo okoli mesta, stoji le še tisti na Drski. Tam je zdaj vsako leto eno od zbirnih mest udeležencev pohoda ob žici, tudi letos je bilo tako. (foto: arhiv; J. P.)

135 bunkerjev je bilo okoli mesta, stoji le še tisti na Drski. Tam je zdaj vsako leto eno od zbirnih mest udeležencev pohoda ob žici, tudi letos je bilo tako. (foto: arhiv; J. P.)

Bralka iz Novega mesta se je oglasila v zvezi z nedavnim praznovanjem 27. aprila v Novem mestu in 7. pohodom Novega mesta v žici: »Sem Novomeščanka in že kar nekaj stara, pa se prav nič ne spomnim, da bi bilo naše mesto med vojno kdaj obdano z žico. Bile so le barikade na cestah. Zato mi je nerazumljiv tak naslov pohoda in prosim, naj mi ga organizatorji razložijo.« Medtem ko nam neposredno od organizatorja pohoda odgovora ni uspelo dobiti, je vprašanje žice razjasnil zgodovinar in arheolog Borut Križ iz Dolenjskega muzeja: »Novo mesto je bilo med vojno ravno tako kot Ljubljana v celoti obdano z žico, ki je bila med drugim speljana tudi na Marofu. V mesto je bilo možno priti le prek prehodov z rampami, mesto so varovali z izkopanimi strelskimi jarki in 135 bunkerji, kakršen danes še stoji na Drski. Razlika je le ta, da je Ljubljana svojo žico izkoristila, Novomeščani je pa nismo,« je povedal.

V zloženki pohoda, ki nam jo je poslala sekretarka novomeške zveze borcev Tilka Bogovič, je med drugim zapisano: »Spomladi 1942 obdajo Italijani mesto z žico in obrambnimi bunkerji,« in »Strelske jarke so morali kopati meščani, tudi ženske. Najštevilnejši so bili preko Grmskih njiv, čez polje in travnike za vasjo Ragovo, pa preko Marofa in ob robu Portovala na rečnem bregu in na muhaberskih travnikih nad železniško progo.«

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 11. maja 2017 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (7)

14.8.2017—     + (5)     – (5)     Oceni Resnica 

Novomesto in ljubljana sta bila obdana z žico, zato da partizani niso pobili vseh meščanov zaradi razrednega boja. Saj se vidi da so vsi bunkerji usmerjeni izven mesta, ne v mesto.

14.8.2017+3     + (3)     – (0)     Oceni tonček 

Potemtakem so te žice varovale prebivalce mest(tako Ljubljane kot Novega mesta), ne vem zakaj imajo te žice iz časa 2 svetovne vojne vedno tak negativen prizvok....očitno spet potvarjanje resnice...?

14.8.2017+1     + (4)     – (3)     Oceni Resnica 

Seveda, laž je nesmrtna duša komunizma.

14.8.2017+1     + (3)     – (2)     Oceni bralec 

ni čudno, da niso dali odgovora, ker so vsi novodobni partizani rojeni po 45 letu. Hvala zgodovinarju g. Križu za pojasnilo!

14.8.2017+1     + (3)     – (2)     Oceni abecedarij 

smrt klerofašizmu, svoboda narodu

16.8.2017Oceni Za mir 

http://www.delo.si/novice/slovenija/borut-pahor-in-ameriski-senator-john-mccain-za-mir.html http://reporter.si/clanek/slovenija/pahor-gosti-sest-republikanskih-senatorjev-iz-zda-528774

16.8.2017—     + (1)     – (1)     Oceni abecedarij 

matr smo nažgal ta bejle45 čez Karavanke..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava