Spletni arhiv

Začetni datum: ponedeljek, 25.9.2017

DL: Zavod Novo mesto - R. Judež: »Trši oreh, kot sem pričakoval«
pon, 25.9.2017 (14:45) — Lokalno aktualno
Novomeški občinski svet je julija lani potrdil oblikovanje novega Zavoda Novo mesto z namenom, da bosta nekdanja Kulturni center Janeza Trdine (KCJT) in Agencija za šport Novo mesto bolje izkoristila razpoložljive delavce, poskrbela za več lastne produkcije in poiskala dodatne vire financiranja, že sama združitev pa naj bi prinesla tudi sto tisočakov prihranka. Novi zavod pod skupno streho združuje še področji turizma in kulture, še vedno pa ga vodi v. d. direktorja Robert Judež, ki je v februarskem intervjuju za Dolenjski list med drugim napovedal, da bo razpis za njegovega naslednika objavljen predvidoma aprila. (op.ur. Lokalno.si: Razpis je bil nato dejansko objavljen julija, iztekel se je 21. avgusta, nanj se je prijavilo pet kandidatov. Prav danes (25.9.) o prijavah razpravlja občinska KVIAZ, v četrtek pa bodo o (ne)imenovanju odločali mestni svetniki na svoji redni seji.) V ponedeljek smo ga vnovič povabili na pogovor.

Najtežja slovenska buča je dolenjska buča
pon, 25.9.2017 (14:10) — Vaša zgodba
V Mozirskem gaju je potekalo 7. Državno tekmovanje v tehtanju buč in k nam so romale buče velikanke z vse Slovenije. Kar 20 buč se je potegovalo za laskavi naslov najtežje buče v Sloveniji. Na koncu je naslov dobila 639 kg težka buča Uroša Fifolta, iz Novega mesta.

DL: Portret tedna - Franc Anderlič
pon, 25.9.2017 (13:40) — Lokalno aktualno
Franc Anderlič iz Zbur, letošnji prejemnik občinske nagrade občine Šmarješke Toplice, je sinonim za gasilstvo. Član Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zbure je že več kot petdeset let, trideset let ga tudi vodi, vse od ustanovitve samostojne občine je poveljnik štaba Civilne zaščite, obenem je aktiven v Gasilski zvezi Novo mesto, v kateri opravlja naloge podpredsednika, poleg tega pa je že tri desetletja tudi sodnik gasilskih športnih disciplin.

V drugo uspelo - veseloigra na Trški gori
pon, 25.9.2017 (13:10) — Vaša zgodba
Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce je v sodelovanju s Kulturnim društvom Dober dan teater, z Vesel teatrom iz Dolenjskih Toplic, s pevci Vaški zvon iz Prečne, z Moškim pevskim zborom iz župnije Šentpeter - Otočec, s Trškogorskimi ljudskimi pevkami pripravilo ljudsko igro s petjem z naslovom Na Trški gori. Igro sta leta 1936 spesnila Metka in Danilo Bučar, premierno pa je bila uprizorjena 28. 3. 1936 v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani. Po letu 1945 je gradivo obležalo v predalu, igra ni bila nikoli v celoti ponovno predvajana. K sodelovanju smo povabili amatersko gledališko skupino Dober dan teater, ki ga poleg izvrstnega dela odlikuje še stoletna tradicija skrbi za gledališče na območju Dolenjske. Režiser igre je g. Franci Plut, za koordinacijo igralskega dela je skrbela predsednica društva Dober dan teater ga. Jana Zorko, za etnološki del ga. Martina Fekonja in ga. Ivica Križ iz Dolenjskega muzeja, za kostumografijo in celostno podobo igre ga. Jožica Verček.

FOŠ podaljšal certifikata sistema vodenja ISO 9001 in ISO/IEC 27001
pon, 25.9.2017 (12:45) — Vaša zgodba
V torek, 19. 9. 2017, so na Fakulteti za organizacijske študije v Novem mestu uspešno prestali recertifikacijsko presojo po standardu sistema vodenja kakovosti ISO 9001 in standardu sistema vodenja varovanja informacij ISO/IEC 27001. Trije presojevalci certifikacijske hiše Bureau Veritas pri presoji sistema vodenja niso ugotovili neskladnosti in tako priporočili ohranitev certifikatov za naslednja tri leta.

DL: Porumenela fotografija - Četrti ulični piknik
pon, 25.9.2017 (12:10) — Lokalno aktualno
V marsikateri soseski, naselju, ulici ali bloku se ljudje komajda poznajo med seboj in živijo bolj vsak zase, smo v Dolenjskem listu zapisali že leta 1983 in tudi danes bi lahko. A to tedaj, in upamo, da še velja, ni držalo za prebivalce Ulice Mirana Jarca v Novem mestu, kjer so se sredi junija že četrto leto zapored srečali na uličnem pikniku. Več kot 100 mladih in starih se je zbralo sredi naselja, cesta je postala plesišče, prostor pred eno od garaž pa veselični. Mladi so pripravili kulturni program, starejši pa so poskrbeli, da je polovica noči na nedeljo minila zabavno ter ob dobri hrani in pijači.

Lahkih nog naokrog po Albaniji in Kosovu
pon, 25.9.2017 (11:40) — Vaša zgodba
Četrtkovo popoldne je bilo v naši knjižnični dvorani potopisno obarvano. Katarina in Rok Hočevar, mlad popotniški par, sta nas v sliki in besedi mnogoterih znamenitosti in prigod popeljala med skrita dragulja Balkana – v Albanijo in na Kosovo.

Lukci ponovno v svetovnem vrhu v hip hopu
pon, 25.9.2017 (11:00) — Vaša zgodba
V soboto, 23. septembra 2017, je v Češkem mestu Usti nad Labem potekalo svetovno prvenstvo v uličnih plesih oziroma v tako imenovanem street showu. Gre za hip hop plesni stil pri katerem je pomemben tudi dejavnik šova oziroma zgodba, ki jo predstavljajo plesalci. Prvenstva se je udeležilo tudi šest plesalcev iz Plesnega kluba Lukec, ki so nastopili v članski kategoriji s koreografijo Mariachi.

Novina zmagovalec prve oddaje ''Znan obraz ima svoj glas'', pel je za pokojnega brata
pon, 25.9.2017 (10:10) — Lokalno aktualno
Sinoči se je začela nova sezona oddaje Znan obraz ima svoj glas. Po tistem, ko je osmerica tekmovalcev opravila svoje delo, je na vrsto prišla strokovna žirija, v kateri poleg Tanje Ribič in Gojmirja Lešnjaka tudi letos sedi Novomeščanka Irena Yebuah Tiran (gostujoči žirant je bil tokrat Magnifico), in seveda gledalci. Ko so prešteli ter združili glasove enih in drugih, se je izkazalo, da je zmagovalec prve oddaje Marijan Novina, ki je za to priložnost doživel res neverjetno preobrazbo v obilnega Rag'n'Bone Mana.

Klara Ljubi zmagala v cestnem teku
pon, 25.9.2017 (09:50) — Vaša zgodba
V Slovenskih Konjicah je v nedeljo, 24.9., potekalo Prvenstvo Slovenije v cestnem teku na 10km, kjer so nastopili trije naši atleti. Med članicami je zmagala Klara Ljubi (38:02), Breda Škedelj je bila šesta (40:47), med člani pa je nastopil Sebastjan Puš, ki je zasedel peto mesto (33:29).

Nika, Tomaž, Tomi in Ajda državni prvaki v gorskem teku za učence in dijake
pon, 25.9.2017 (09:30) — Vaša zgodba
Minulo soboto je pri Starem gradu nad Smlednikom potekalo že 18. Državno šolsko prvenstvo v gorskem teku. Atleti AK Sevnica so tokrat zastopali svoje osnovne ali srednje šole in vnovič dosegli odlične rezultate. Med učenkami in učenci 6. ter 7. razredov sta zmagala Ajda Slapšak in Tomi Bajc, Naja Zupančič se je uvrstila na tretje mesto. Kategorijo višje je med deklicami slavila Nika Dobovšek, Tomaž Sešlar pa je bil najhitrejši v kategoriji dečkov 8. in 9. razreda. Med starejšimi dijakinjami je Melani Knez pritekla na drugo mesto.

Krkaši na pionirski peteroboj
pon, 25.9.2017 (09:10) — Vaša zgodba
Po uspešnih nastopih na Državnem prvenstvu U16 se je pet mladih atletov in atletinj iz Atletskega kluba Krka uvrstilo v pionirsko reprezentanco (U16) na peteroboj držav Hrvaške, Slovaške, Češke, Madžarske in Slovenije, ki bo v soboto, 30.9.2017 v Varaždinu. Tilen Novak in Matic Erpič bosta nastopila v teku na 100m in v štafeti 4x100m, Dino Avdibašić bo tekel na 100m z ovirami, Anže Plankar bo nastopil v skoku s palico, edina pionirka iz Krke pa bo nastopila Loti Gorjanec, v skoku v višino.

Kegljanje: Belokranjke in Trebanjke uspešne
pon, 25.9.2017 (08:55) — Vaša zgodba
V predčasno odigrani tekmi 2. kroga v 1.B ligi za ženske so Trebanjke premagala vrstnice Slovenj Gradca 5:3; z enakim izidom so Črnomaljke slavile v Izoli in obdržale vodstvo na lestvici.

Krkaši hladnokrvno nad suhorobarje
pon, 25.9.2017 (08:40) — Vaša zgodba
Rokometaši Moškega rokometnega kluba Krka so po dveh zaporednih porazih tokrat doma, pred domačim občinstvom, v 3. krogu lige NLB premagali lani tretjeuvrščeno ekipo Riko iz Ribnice. Krkaši so se prve zmage v sezoni veselili z rezultatom 29:26 (16:13).

Zlati kolajni in ena bronasta na 2. pokalni tekmi za Karate klub Brežice
pon, 25.9.2017 (08:15) — Vaša zgodba
V soboto, 23.9.2017 smo se s številčno ekipo tekmovalcev našega kluba udeležili 2. Pokalne tekme Karate zveze Slovenije v borbah, katah in ekipnih katah za starostne kategorije do 18 let. Nastopilo je 47 klubov s 460 nastopi, kar je kar solidna konkurenca. Tekmo je organiziral Karate klub Žalec. Po uspešnosti smo med klubi dosegli 14. mesto, kar nas je uvrstilo v zgornjo četrtino. Prav vsi naši tekmovalci so pokazali pravi športni borbeni duh in na tekmovanju prikazali najbolje kar znajo.