20. in 23. junija Trebnje gosti državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu

26.4.2024 | 10:20

20. in 23. junija Trebnje gosti državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu

Kolesarska sezona je že v polnem razmahu in vsi slovenski kolesarski navdušenci že nestrpno pričakujejo vrhunec sezone na slovenskih cestah. Ta bo, kot je že v navadi, na sporedu meseca junija, ko bo od 12. do 16. junija potekala Dirka po Sloveniji, teden dni kasneje pa bo potekalo cestno državno prvenstvo.

To je čas, ko lahko na slovenskih cestah spremljamo tudi najboljše slovenske kolesarje. Termin državnih prvenstev severne poloble je že tradicionalno na sporedu teden dni pred začetkom Dirke po Franciji, kjer se potem v dresih z nacionalnimi motivi predstavi tudi večina novo okronanih državnih prvakov. Majica slovenskega državnega prvaka je močno zaželena tudi med našimi kolesarji in nošenje majice čez celotno leto predstavlja velik motiv, zato lahko pričakujemo močno udeležbo tudi letos.

Gostitelj letošnjega državnega prvenstva v cestnem kolesarstvu v organizaciji Kolesarske zveze Slovenije je Občina Trebnje, ki bo 20. junija gostila vožnjo na čas v mladinskih in Elitnih kategorijah za ženske in moške. Vrhunec bo na sporedu tri dni kasneje, 23. junija, s cestno dirko. Start moške Elite dirke bo predvidoma 14:30, prej pa bodo na sporedu mladinske in ženske dirke.

Znan je že krog cestne dirke, ki bo dolg 21,5 km. Start in cilj bosta pri Občini Trebnje, od koder bo kolesarje pot vodila skozi Občine, od tam mimo Knežje vasi in vasi Železno do Dobrniča, tam pa bo trasa zavila proti najtežjemu delu kroga, vzponu na Grmado. Gre za 1,7 km dolg vzpon z več kot 10 % povprečnim naklonom. Sledi spust in zaključek v Trebnjem s ciljem pri Občini. Člane čaka sedem krogov in več kot 2500 višinskih metrov na 150 km dolgi trasi.

Mateja Povhe, županja Občine Trebnje: “Z veseljem sporočamo, da Občina Trebnje 20. in 23. junija 2024 gosti državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu. To je za naše mesto izjemna priložnost, da pokažemo svojo gostoljubnost in športni duh. Občina Trebnje ni le kalilnica mnogih uspešnih rokometašev, s hitrim naraščanjem prebivalstva se pri nas razvijajo številni športi. Pohvalimo se lahko z novo pridobitvijo, največjo zunanjo plezalno steno v JV delu Slovenije, številčno nogometno šolo, uspešnimi atleti, mažoretnimi prvakinjami in še in še. Zaradi uspehov slovenskih kolesarjev pa je čedalje več tudi kolesarskih navdušencev, ki pri nas uživajo v čudoviti pokrajini in raznolikih vzponih. Vabljeni v Trebnje, kjer bomo kolesarje z bučnim navijanjem pozdravili na vzponu na Grmado in v središču Trebnjega. Prepričani smo, da boste uživali v čudoviti kulisi naše občine in družbi srčnih ljudi, ki krojijo življenje v njej.”

Pavel Marđonović, predsednik Kolesarske zveze Slovenije: »Ponosno sporočamo, da bo gostitelj letošnjega državnega prvenstva v cestnem kolesarstvu Občina Trebnje, ki je izkazala velik interes za sodelovanje pri organizaciji tega dogodka. Skupaj smo pripravili lepo in razgibano traso, ki bo zagotovo privabila tudi naše najboljše kolesarje. V luči zahtevnega svetovnega prvenstva v Zurichu, smo si tudi tukaj želeli dirke, ki bo prav tako selektivna in bo postavila kolesarje na preizkušnjo. Vzpon na Grmado je nedvomno najtežji del in vrhunec kroga. Že sedaj bi se rad zahvalil Občini Trebnje za sodelovanje in vso pomoč pri organizaciji in verjamem, da nas čaka prvenstvo polno vznemirljivih trenutkov in športnega duha. Vabim vse kolesarske navdušence, da si v nedeljo, 23. junija, dirko ogledajo v živo. Glavno prizorišče bo pri Občini Trebnje, kjer bosta tudi start in cilj vseh dirk ter zaključna podelitev medalj. Vabljeni, da skupaj ustvarimo nepozabno prvenstvo.«

Občina Trebnje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava