namig za premik

Prireditev ob Svetovnem dnevu Zemlje, grad

22.4.2024 | 18:00

Svetovni dan Zemlje, 22. april, je dan ko opozarjamo, da je planet Zemlja na katerem živimo samo eden. Zavedati se je potrebno, da smo ljudje tisti, ki ta planet najbolj ogrožamo. Zaradi nas so v nevarnosti rastline, živali, reke, travniki, gozdovi, morja.

V Kozjanskem parku smo se k obeleževanju svetovnega dneva Zemlje pridružili že leta 1998. Pripravljamo ga skupaj z osnovnošolci znotraj našega zavarovanega območja, že kar nekaj let pa ga dopolnjujemo s fotografi. Otroci svoja razmišljanja opišejo v literarnih delih, fotografi pa v svoj objektiv zajamejo posebne kotičke in trenutke zavarovanega in biosfernega območja.

Tudi letos smo k sodelovanju povabili osem osnovnih šol, tema literarnega natečaja je »Dvoživke«.

Na Fotografskem extemporu Kozjansko jabolko 2023 je sodelovalo 10 odraslih in 10 otroških avtorjev. Skupaj je prispelo 143 fotografij, ki jih je pregledala žirija in določila prvo, drugo in tretje priznanje v obeh kategorijah, ter izbrala najboljšega odraslega in najboljšega otroškega avtorja.

Osrednja prireditev ob svetovnem dnevu Zemlje bo v Kozjanskem parku potekala v ponedeljek, 22. aprila ob 18.00, na gradu Podsreda. Predstavili bomo zbornik literarnih del, podelili priznanja, razglasili najboljša avtorja in otvorili razstavo.

Dogodka se bo udeležil generalni sekretar Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, gospod Gašper Hrastelj.

Mojca Kunst, Kozjanski park

‹ nazaj