Tajski boks: Zmagovito na Madžarskem, v domovino vsi s pokali

4.3.2024 | 09:20

Trije borci, trije pokali

Trije borci, trije pokali

V predmestju Budimpešte Gyál se je 2.3. odvilo mednarodno tekmovanje v tajskem boksu-muaythai ''XIII SPARTAN MUAYTHAI CUP''. Nastopilo je več kot 246 tekmovalcev iz sedmih držav, ki so se pomerili v vseh starostnih kategorijah.

Izjemna priljubljenost športne panoge tajski boks - muaythai na Madžarskem je napolnila dvorano do zadnjega kotička. Športna dvorana Gyáli s hotelom je kompleks, v katerem se odvijajo športni in kulturni dogodki. Zgrajena je bila leta 2019 z namenom kakovostnega preživetja prostega časa tudi na zunanjih igriščih in parkovnih površinah.

Barve SCORPION GYM-a je tokrat zastopala le reprezentantka Slovenije Lily Fideršek v starostni kategoriji 12-13 let do 58kg. V rdečem kotu ji je stala nasproti predstavnica Srbije Jovana Damjanović, članica Fight cluba Petros. Jovana je v letu 2023 postala državna prvakinja v boksu in kick boksu v disciplini kik light in fulkontakt. Lily je nastopila odločno in suvereno. Diktirala je tempo borbe in popolnoma zasenčila večkratno prvakinjo v številnih borilnih veščinah, ki nikakor ni našla odgovora na dobro pripravljeno taktiko, ki sta jo skovala s trenerjem. Po soglasni sodniški odločitvi 3:0 je slavila Lily Fideršek. To je bil njena štirinajsta borba in hkrati tudi štirinajsta zmaga.

»Njeni nazivi in dosežki so me dodatno motivirali. Moj cilj je nastop na Svetovnem mladinskem prvenstvu, ki se bo v mesecu septembru odvilo v Bangoku na Tajskem,« je povedala 13-letna Lily Fideršek.

Tokrat se tekmovanja ni udeležil Sašo Vorkapić, saj je v trenažnem procesu pred profesionalnim nastopom na Madžarskem.

Barve Muaythai gyma Gladiator iz Črnomlja sta tokrat zastopala 11-letna Keyti Zupanc in Žan Ilc v članski kategoriji.

Keyti Zupanc je nastopila v kategoriji do 54kg. Izjemno talentirana, komaj 11-letna Keyti, stopa po stopinjah svojega brata Sebastiana, ki si letos želi vstopnice za Svetovno mladinsko prvenstvo. Čeprav je bila to njena šele tretja borba, je v ringu pokazala srčnost in pogum, ki so jo pripeljali do zmage nad domačinko Laso Luca (Hatvani Thaibox SE gym). Tako je osvojila svoj prvi pokal.

Žan Ilc je nastopil v članski kategoriji do 63,5 kg. V prvem dvoboju je slavil s 3:0 proti izkušenemu domačinu Seffer Tamasu (FFKE SE gym), ki je veljal za favorita. V finalu je dominiral v vseh segmentih borbe nad madžarskim predstavnikom Oscag Gaborjem (Spartan gym) in si prislužil pokal z nazivom najboljšega v kategoriji do 63,5 kg.

"Mi smo pripravljeni na odhod na Svetovno prvenstvo, ki se bo odvilo v Bangkoku na Tajskem. Forma tekmovalcev raste, a do septembra bo kar še nekaj testnih preizkušenj v ringu,« sta povedala oba trenerja Iztok Vorkapić in Petrit Izairi, ki je tudi selektor mladinske reprezentance.

Tekst in foto: Scorpion gym

Galerija

_zztajski (1)
_zztajski (10)
_zztajski (11)
_zztajski (12)
_zztajski (13)
_zztajski (2)
_zztajski (3)
_zztajski (4)
_zztajski (5)
_zztajski (6)
_zztajski (7)
_zztajski (8)
_zztajski (9)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

4.3.2024Oceni miha 

Kaj je boljši šport kik boks al tajski boks?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava