Koncert pevcev Društva vinogradnikov Šentjanž

26.5.2023 | 10:50

Pevci DV Šentjanž

Pevci DV Šentjanž

Nastop z vrtičkarji

Nastop z vrtičkarji

Medgeneracijsko sodelovanje

Medgeneracijsko sodelovanje

Gostje oktet Deseti brat

Gostje oktet Deseti brat

Kar nekaj težav in problemov smo imeli s praznovanjem 10. obletnice prepevanja v društvu vinogradnikov Šentjanž. Kar težka je bila uskladitev datumov z nastopom gostov na obletnici. To je bilo pred dvema letoma. Vse je bilo že dogovorjeno, datum, ura, protokol ... Ampak ta presneta korona, ta nam je zagrenila življenje. Pa kaj hočemo, narava je bila močnejša od nas.

No, in zgodil se je 13. maj 2023. Za ta datum smo se dogovorili z oktetom Deseti brat. Že prej so nam obljubili, da bodo nastopili kot gostje, kajti njihov član Metod je tudi naš vodja pevcev društva vinogradnikov. Še eno železo smo imeli v ognju. Naši nadobudni "vrtičkarji" z vzgojiteljico Stanko so nam obljubili, da bodo nastopili na našem koncertu. Kajti, ko je bila korona, smo jim šli zapet Jurjevo pesem v vrtec na predvečer Svetega Jurija. Tisto, koronsko leto, smo zapeli samo njim in nikomur drugemu. Takrat so obljubili, ko jih bomo rabili, bodo prišli pa oni na "odvrniti", kot se reče po domače.

Naš Metod je vodil nastope vseh treh skupin. Za vsako je napovedal, kdaj je nastala in zakaj je nastala. Za nas, pevce DV Šentjanž je rekel, da je smo začeli peti leta 2011 za potrebe društva, drugače pa nastopamo v več "okoljih". Smo pevci, Šentjanški jurjevalci, ki pojemo že od leta 2008. Pojemo kot pevci Društva vinogradnikov Šentjanž že 12 let. Pojemo tudi za potrebe Društva upokojencev Šentjanž, pa tudi za Društvo izgnancev iz Šentjanža. Po potrebi pojemo tudi v naši farni cerkvi, kjer skoraj vsi pevci pojejo tudi v Cerkvenem pevskem zboru.

Takoj na začetku so zapeli "malčki" venček narodnih. Pridno so sledili dirigentki Stanki. Pri drugi pesmi so začeli prvo kitico, pri drugi smo pa že pomešali glasove z njihovimi. Brez strahu in treme so nadaljevali do konca. Zahvalili smo se jim za nastop s sladkarijami, ki jih imajo najrajši ...

Nadalje je naš vodja opisal naše delovanje in ob vsaki pesmi, ki so bile vse vinske, saj smo vinogradniško društvo, povedal pomen in zgodbo pesmi. Po aplavzu sodeč, so bile kar dobro odpete in sprejete.

Pri nastopu Desetega brata je Metod povedal zgodovino, da so začeli pred 43. leti. Lansko leto so praznovali okroglo obletnico, zaradi korone. Nekaj je še ustanovnih članov, vendar "mladijo oktet". Predstavili so repertoar, ki je zelo težak, vendar so ga izvedli brezhibno. Tudi njihovi solisti so vrhunski. Moje mnenje je, da v Sloveniji sodijo med prve tri, če ne celo na prvo mesto po kvaliteti. Povedal je tudi, kje vse po svetu so že bili in nastopali. Lahko bi rekel, da po celem svetu. Tudi njim smo se zahvalili za nastop in sodelovanje z majhno pozornostjo, z domačim izdelkom, ki jim bo v veselje ...

Po končanem koncertu, dvorana je bila polna, smo vse obiskovalce povabili na druženje, na pijačo in prigrizek, ki so ga pripravile naše boljše polovice. Vmes se je še zapelo, kajti ob dobri kapljici to vedno "paše".

Milan Sotlar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava