DL: Cesta skozi Podgračeno - Lepša in predvsem varnejša

5.2.2023 | 12:00

Milena Zaniuk pravi, da se je cesta zdaj še dodatno približala njenim hišnim vratom. (Foto: M. L.)

Milena Zaniuk pravi, da se je cesta zdaj še dodatno približala njenim hišnim vratom. (Foto: M. L.)

Ivan Franko ugotavlja, da so cesto skozi Podgračeno gradbinci prenovili  dobro, mogoče pa se bo na njej sčasoma pokazala kakšna načrtovalska  pomanjkljivost. (Foto: M. L.)

Ivan Franko ugotavlja, da so cesto skozi Podgračeno gradbinci prenovili dobro, mogoče pa se bo na njej sčasoma pokazala kakšna načrtovalska pomanjkljivost. (Foto: M. L.)

Na državni cesti na odseku med Čatežem ob Savi in Obrežjem odpravili zoženje v kraju Podgračeno – Dodatno avtobusno postajališče in pločnik – Pomisleki, ali bo dovolj široka za velika vozila – Graditelji avtoceste so se takrat izmaknili

Na državni cesti na odseku med Čatežem ob Savi in Obrežjem so odpravili zoženje v kraju Podgračeno. Dozdajšnji zoženi del ceste je pomenil veliko težavo za voznike in pešce, saj je cesta zelo prometna.

Cesto v Podgračenem so, kot je povedal domačin in član sveta Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Ivan Franko, zdaj temeljito preuredili na približno 800 metrih. Razširili so prejšnje zoženje ter hkrati zravnali nepregleden ovinek in cestno klančino. »Prej je bilo ob cesti eno avtobusno postajališče na eni strani. Zdaj imamo po eno postajališče na vsaki strani,« pravi Franko, vesel tudi, da pešci, zlasti otroci, odslej lahko hodijo ob cesti skozi vas po pločniku, ki bo tudi osvetljen.

Med preureditvijo ceste so gradbinci obdelali tudi strmo pobočje nad cesto. »Do zdaj so bile nad cesto grmače in se je kamenje s pobočja ustavljalo v njih. Zdaj se nima kam zatakniti in bi padalo na cesto, zato so ta strmi del nad cesto zavarovali z mrežami,« je povedal Franko.

Cesta z vso tako opremo je sodobna, a se bodo na njej najbrž pokazale nekatere pomanjkljivosti, meni Franko. »Cesta je preozka, če pogledamo, kako veliki so danes tovornjaki in kmetijski stroji. Ker so pri strani robniki, se ob srečanju lahko umakneš samo do robnika. Ob cesti so plastični stebrički, in če se srečata tovornjak in velik traktor s širokim priključkom, se lahko hitro kaj zatakne za stebriček. Najbrž so taki standardi za take ceste. Ampak izračun pokaže eno, sam teren, praksa na cesti pa drugo,« je poudaril sogovornik. Pohvalil pa je, da so ob prenovi ceste naredili vse za prestavitev električnih vodov v tla; v tej napeljavi bo tudi optični kabel.

Pri odstranitvi omenjenega zoženega dela so najbolj posegli v dvorišče in zemljišče Milene Zaniuk. »Vzeli so mi 4,75 metra dvorišča, da so zravnali ovinek. Podrli so tudi lesen hram,« je povedala. Cesta je zdaj, kot je rekla, dosti bližje njeni hiši, na kateri je med tokratnimi cestnimi gradbenimi deli opazila dodatne razpoke. Te so se v stenah na veliko začele pojavljati, kot pravi, okrog leta 2000, ob gradnji avtoceste. »Skozi Podgračeno so vozili s tovornjaki material na gradbišče avtoceste,« je povedal Ivan Franko. Vaščani ter Krajevna skupnost Jesenice na Dolenjskem in Občina Brežice so takrat zahtevali, naj investitor avtoceste odpravi posledice težkih voženj skozi Podgračeno. »Takrat se občina in država menda nista mogli uskladiti, kdo bi plačal odpravo škode, in niso naredili ničesar. Zdaj pa je občina financirala pločnik, Direkcija za infrastrukturo pa cesto,« je rekel Franko.

Cesto skozi Podgračeno uporablja poleg domačinov tudi veliko prehodnih voznikov, mnogi med njimi, tudi vozniki tovornjakov, se tako izognejo avtomobilski cesti in plačilu cestnine. Pred zoženim delom so doslej morali vozniki ustaviti, kar je poleg zastojev povzročalo dodaten hrup. Če so se pešci znašli na zoženem delu sočasno z avtomobilom, so se počutili, milo rečeno, skrajno neprijetno.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 15.  decembra 2022

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava