DL: Semiški BKM z novo proizvodno halo pripravljen na nove partnerje

1.2.2023 | 14:40

S prerezom traku sta novo proizvodno halo BKM odprla lastnik  podjetij BKM in Dekorpanel Dušan Bezek in njegova hči Leja, ki je od  nedavnega zaposlena v družinskem podjetju, v katerem sicer dela tudi  Dušanova žena Lidija (na fotografiji desno z njunim sinom Nejcem).

S prerezom traku sta novo proizvodno halo BKM odprla lastnik podjetij BKM in Dekorpanel Dušan Bezek in njegova hči Leja, ki je od nedavnega zaposlena v družinskem podjetju, v katerem sicer dela tudi Dušanova žena Lidija (na fotografiji desno z njunim sinom Nejcem).

Semiško podjetje BKM letno dosega 20-odst. rast – Z njihovo do zdaj največjo, 1,5 milijona evrov vredno investicijo so pripravljeni na morebitno skorajšnje povečanje proizvodnje

Podjetje BKM iz Semiča, ki že vrsto let uspešno udejanja svojo vizijo proizvodnje in montaže modernega in kakovostnega stavbnega pohištva, je pretekli petek slovesno odprlo novo proizvodno halo. 1,5 milijona evrov vredna naložba je njihova največja do zdaj, omogočila pa jim bo v prvi vrsti povečanje proizvodnih zmogljivosti pa tudi lažje delo, saj bodo v novo halo, ki je v industrijski coni Vrtača, preselili del obstoječe proizvodnje.

»Na novo lokacijo se bo preselila proizvodnja vratnih polnil in steklarskih izdelkov,« pravi Dušan Bezek, lastnik in direktor podjetij Stavbno pohištvo BKM, Dušan Bezek, s. p., in Dekorpanel, d. o. o. »Eno dopolnjuje drugo,« pravi Bezek o obeh podjetjih. BKM je namreč proizvodno podjetje, ki proizvaja predvsem vrata in okna, Dekorpanel pa je bolj tržno naravnan oz. nastopa na trgu za trženje dekorativnih vratnih polnil.

EDINI V SLOVENIJI

Kot pove že ime podjetja BKM, ki je sestavljeno iz začetnih črk priimka ustanovitelja podjetja in njegove dejavnosti, sta bili ob ustanovitvi podjetja leta 1999 njegovi osnovni dejavnosti ključavničarstvo in montaža oz. suhomontažni sistemi. A je bilo tako le kratek čas. V nekaj letih so namreč svojo dejavnost dopolnili z izdelavo napuščev, montažo PVC-stavbnega pohištva, montažo strešnih oken in solarnih kolektorjev, leta 2007 pa so začeli tudi lastno proizvodnjo PVC-stavbnega pohištva. Novembra 2009 so v Semiču na Taborski ulici odprli prodajno-razstavni salon, dve leti pozneje pa so posodobili delavnico s popolnoma novo linijo strojev za izdelavo PVC-pohištva. Danes se podjetje BKM uvršča med najkakovostnejše proizvajalce PVC- in ALU-stavbnega pohištva pri nas, ponudba, ki se je z leti zaradi potreb njihovih strank širila, pa obsega zelo širok asortiman produktov in storitev. Svojo ponudbo zaokrožujejo z avtomatskimi vrati, garažnimi vrati, s strešnimi okni Velux, s senčili, steklenimi ograjami, z zimskimi vrtovi in še z marsičem. Poleg tega so pred dobrima dvema letoma na trgu ponudili tudi izdelavo in montažo prestižnih vhodnih vrat ALU-LES. »ALU-LES je segment vrat višjega cenovnega razreda, dizajnersko bolj popoln, inovativen,« pravi Bezek. Po njegovem vedenju so trenutno edini v Sloveniji, ki delajo ekskluzivna vhodna vrata, ki imajo ALU-konstrukcijo, zunanjo oblogo pa leseno.

VEČINO PRODAJO DOMA

»Vrat prodamo več iz aluminija kot PVC, oken pa več PVC,« pravi. Pred letom ali dvema je bilo, kot pravi, v porastu povpraševanje po lesenem stavbnem pohištvu, danes pa je povpraševanje precej uravnoteženo. »Nekateri hočejo les, drugi PVC in jih ne zanima nič drugega,« pravi. Vrata in okna prodajajo večinoma na slovenskem trgu, nekaj jih prodajo tudi v Avstrijo in na Hrvaško, njihovi kupci pa so podjetja, ki vrata in okna prodajajo in vgrajujejo. »Izziv so nam stvari, ki niso standardne, ki so nekaj posebnega. Hkrati se nam na takšnih stvareh poveča dodana vrednost,« pravi.

Dušan Bezek je leta 2014 ustanovil še hčerinsko podjetje Dekorpanel, ki proizvaja dekorativna polnila. »Samo na Dolenjskem delamo že skoraj za vse 'oknarje',« pravi o polnilih za vrata, ki jih prodajajo prek Dekorpanela. Dekorpanel je lani ustvaril za skoraj 908 tisoč evrov prihodkov od prodaje, čisti prihodki BKM-ja pa so znašali prek 1,7 milijona evrov.

»Letno rastemo za okoli 20 odst.,« pravi Bezek. Trenutno se, kot dodaja, pogovarjajo s kar nekaj večjimi podjetji, ki lahko prek noči spremenijo njihove načrte. Z gradnjo nove proizvodne hale želijo povečati proizvodne zmogljivosti, saj bodo tako ugodili tudi novim kupcem. »Če se bo kapaciteta dvignila, se bo povečala tudi zaposlitev,« pravi. Trenutno imajo v obeh podjetjih skupno 19 zaposlenih, če se jim bo, kot upajo, že v kratkem proizvodnja povečala, pa bodo zaposlili še kar nekaj novih delavcev lesarske ali pa kovinarske smeri.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 15.  decembra 2022

Mojca Leskovšek Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava