Akademska slikarka Nuša Smolič in njena razstava Jasno-videnje

6.1.2023 | 12:00

Akademska slikarka Nuša Smolič in njena razstava Jasno-videnje
Akademska slikarka Nuša Smolič in njena razstava Jasno-videnje
Akademska slikarka Nuša Smolič in njena razstava Jasno-videnje

Nuša Smolič, rojena v Novem mestu, umetniško delujoča po vsej Sloveniji ter na mednarodnih tleh, je umetnica po duši in umetnica po poklicu. Njena pot v likovni smeri se je pričela že od malih nog, s strokovno podkovanostjo, ko se je za to odločila pri prvih korakih z vpisom na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer modno oblikovanje, kasneje je v isti smeri nadaljevala s študijem na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje z diplomo iz slikarstva. Vse od malega pa jo ta smer oplaja čedalje bolj.

Tako je po nekaj letih na domača dolenjska tla s predstavitvijo svoje umetnosti vstopila letos, in sicer s prezentacijo svoje samostojne razstave v Dolenjskih Toplicah, z naslovom Jasno-videnje. Otvorila jo je na dan 9.12.2022 v Kulturno kongresnem centru in traja do 6.1.2023.

Razstava sestoji okoli 20 različnih formatov portretnih slik s tehniko akrila in mešanih tehnik na platnu in ponazarja sporočilnost v izrazu/ odrazu nas samih, naše družbe, dojemanja sebe in zaznavanja okolice.

Umetnica deluje na svoji poti tudi kot organizatorica umetniških projektov, zato želi pri otvoritvenih programih svojih razstav spodbujati ozaveščanje po združevanju in skupnih kreacijah, saj meni, da smo skupaj več. Tako je na otvoritvenem programu povezala lokalne glasbenike, Aleša Hrovata - Trubus art, Marušo Najger, Rožleta Bucala in Borisa Turka, kateri so prenesli Nušine barve na platnu v fizični-snovni svet preko izvedbe zvokov naravnih inštrumentov. Ustvarili so prav posebno, mistično atmosfero, ki je pustila pečat pri marsikomu.

Otvoritev je bila dodatno začinjena z otvoritvenim nagovor topliškega župana g. Franca Vovka, predsednika KUD Dolenjske Toplice Primoža Primca in likovno-teoretske predstavitve slikarke iz strani akademskega slikarja in pedagoga, Jožeta Kumra. Celoten program je napovedovala in povezovala moderatorka Barbara Barbič.

Razstava Jasno-videnje je tretje poglavje iz serije samostojnih razstav, ki jih Nuša postavlja na ogled v letu 2022 in se nadaljujejo v 2023. S serijo snuje celoletni projekt, ki je zastavljen v konceptu predstavitve samostojnih razstav, vsaka v drugem kraju, vsaka od njih s svojim konceptom in svojo predstavitvijo.

Umetnica se tako predstavlja v krajih in v prostorih, ki kličejo po njenem izrazu. Predhodnice od dolenjske razstave so bile v Ljubljani, pred tem na štajerskem v Mariboru, po dolenjski se predstavlja na primorskih koncih, v Izoli in s tem že obljublja nove predstavitve v drugih krajih naprej.

Iz portala Lokalno.si ji vsekakor čestitamo in želimo obilo uspeha na njeni umetniški poti in v vseh kreativnih podvigih še naprej!

Piše: A. S.
Foto: Jan Rifelj

Galerija

_Smolic (01)
_Smolic (02)
_Smolic (03)
_Smolic (04)
_Smolic (05)
_Smolic (06)
_Smolic (07)
_Smolic (08)
_Smolic (09)
_Smolic (10)
_Smolic (11)
_Smolic (12)
_Smolic (13)
_Smolic (14)
_Smolic (15)
_Smolic (16)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava