DL: Naša naravna dediščina - Potok Črmošnjica

10.12.2022 | 10:10

V soteski nad Starimi Žagami (Foto: A. Hudoklin)

V soteski nad Starimi Žagami (Foto: A. Hudoklin)

Dolina Črmošnjice je v zgornjem toku ena slikovitejših na Dolenjskem, a je zaradi težje dostopnosti malo znana. Potok, imenovan tudi Črmošnjičica, izvira v vznožju dolomitnih pobočij Gač pod Črmošnjicami.

Krajevno ime je izpeljano iz divjega česna, čemaža (črémoš), ki raste v povirnih dolinah. Izvir je pod vasjo, v plitvi zatrepni dolini, v kateri že kar izdaten tok priteka iz dveh izvirnih jam. Pod Novim Taborom ga okrepi Divji potok, s povirjem nad Srednjo vasjo, z leve pa hudourni pritok izpod Toplega vrha. Vodnat potok je vrezal vzdolž tektonskega preloma ob vznožju Kočevskega roga izrazito dolino s tremi značilnimi odseki. Povirni del je oblikovan na dolomitni podlagi, dolinsko dno je razmeroma široko, strmec majhen, struga pa vrezana v naplavine.

Nad Starimi Žagami preide v ozko prebojno sotesko, vrezano v apnenčasto kamninsko podlago. Globoko tesen označuje velik strmec z brzicami in skočniki. Izstopajo trije padci, visoki do 3 m in široki do 5 m, ostanki nekdanjih jezov, na katerih se izloča lehnjak.

Vodni padec je do izselitve Kočevarjev leta 1941 izkoriščalo kar 17 vodnih žag in 8 mlinov, za tem pa partizanske delavnice. Po drugi svetovni vojni je večina objektov propadla. Po izhodu iz soteske se pri Občicah padec postopno umiri na dolinski uravnavi, po kateri blago meandrira. Ob nizkih vodostajih tu voda postopno ponikne v naplavini in podzemsko odteka v izvir Radešce v Podturnu. Izsušeno strugo pri Kočevskih Poljanah oživita kraška izvira Pri obru in Studenec, še zlasti pa Ušprunk z zaledjem v roškem masivu. Pod vasjo je bila struga delno regulirana in speljana ob robu doline. Na poplavni ravnici do Podturna so ohranjeni stari meandri, ki se napolnijo ob visoki vodi.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista 27.  oktobra 2022

Andrej Hudoklin, Zavod za varstvo narave

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava