Je tudi vašo hišo zavzela "vojska" invazivnih harlekinskih pikapolonic?

23.10.2022 | 16:00

Invazija pikapolonic

Invazija pikapolonic

Harlekinska pikapolonica v jeseni išče toplo zavetje.

Harlekinska pikapolonica v jeseni išče toplo zavetje.

Harlekinska pikapolonica

Harlekinska pikapolonica

Ob začetku hladnega in deževnega jesenskega vremena želijo drobni hroščki, ki sicer veljajo za koristne žuželke, na vsak način priti v stanovanje.

Če smo bili včasih teh hroščkov še veseli, jih iskali po travnikih in šteli njihove pike ter ob spuščanju pikapolonic v zrak močno držali fige, da nam prinesejo srečo, jih je danes po navadi dovolj že na domačem pragu. Kaj se je pravzaprav zgodilo?

To ni prava pikapolonica

Le redko vidimo, da bi avtohtona pikapolonica zašla v stanovanje in tam iskala prezimovališče. Na okna navadno prileti tako imenovana harlekinska polonica, pravzaprav gre za invazivno vrsto pikapolonice, ki je prvič zašla v naše kraje pred nekaj desetletji, bolj po pomoti. V zahodnem svetu so jo namreč uporabljali v rastlinjakih, kot biološko kontrolo za uši, od tam pa je »pobegnila« in se naselila skoraj povsod po Evropi. Težava je predvsem, da v rojih napadejo kar celo hišo.

Po navadi zasedejo omet, reže v oknih in vratih, precej rade imajo tudi lesene podboje in stopnišča. To pa ni edina težava, hkrati oddajajo poseben izloček, ki pri številnih ljudeh povzroča alergijske reakcije. V Ameriki tovrstne pikapolonice predstavljajo že velik problem, saj prezimovališče iščejo v grozdju. Ko vinogradniki grozdje oberejo in stisnejo, živali spustijo izločke, vino pa tako dobi trpek okus in postane nepitno.

Kaj pomeni napad polonic

Ni drugega vzroka kot ta, da pikapolonice, pa tudi drugi hroščki, v naša bivališča silijo zato, ker iščejo toploto. Strokovnjaki sicer pravijo, da če jih najdemo v svojem domu, ni treba skrbeti, da bi se v stanovanju  razmnožile in denimo povzročale škodo po omarah in predalih s hrano; poiskale si bodo zgolj miren prostor, kjer bodo prespale. Prav tako, razen alergijske reakcije pri nekaterih, ne prenašajo bolezni. Ugrizi oziroma ščipanje (pikapolonice namreč nimajo zob, temveč par močnih čeljusti) pa so zelo redki.

Odpravljajo listne uši

Pikapolonice se prehranjujejo z listnimi ušmi in drugimi rastlinskimi zajedavci, zato so še kako dobrodošle, še posebno v spomladanskih in poletnih dneh.

Požrešne, a vseeno koristne 

Harlekinska pikaolonica pri nas ni preveč zaželena, saj je izjemno požrešna in odžira hrano avtohtonim polonicam. Jajčec ne odlagajo v notranjosti hiš, ampak spomladi zunaj, na rastlinju in drevju z ušmi.

M. K.; Svet24
Foto: Dreamstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava