FOTO: Spoznavanje zelišč na dnevih zeliščarstva v Beli krajini

30.9.2022 | 13:10

FOTO: Spoznavanje zelišč na dnevih zeliščarstva v Beli krajini
FOTO: Spoznavanje zelišč na dnevih zeliščarstva v Beli krajini

S predavanjem Pridelava cvetočih zdravilnih rastlin, ki je bilo že v ponedeljek, 26. septembra 2022 na ZIK-u Črnomelj, je Natalija Pelko iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto naredila uvod v letošnje Dneve zeliščarstva v Beli krajini. Spregovorila je o pridelavi in uporabi ognjiča, šentjanževke, kamilice, kapucinke, boreča in mačeh. Spodbudila je obiskovalce h gojenju zelišč in predstavila trende v Evropi na tem področju.

V četrtek, 29. septembra 2022, smo nadaljevali z zeliščarskimi delavnicami za najmlajše iz Vrtca Dragatuš in vrtca Črnomelj, za učence Osnovne šole Podzemelj, udeležence izobraževanja v programu Osnovne šole za odrasle ZIK Črnomelj in uporabnike Varstveno delovnega centra Črnomelj. Z zeliščarko Minko Kočevar so spoznavali zdravilne rastline kot so zelišča, grmi in drevesa in si ogledali razstavo zelišč in izdelkov. Čebelar in sadjar Slavko Žagar je predstavil rastlino dren, njene lastnosti in uporabno vrednost. Sadjar Janez Gačnik je prikazal pestrost sadnih vrst, ki rastejo pri nas. V delavnici Izdelava zeliščnega mazila je zeliščarka Alenka Kukman pripravila zeliščno mazilo, udeleženci pa so pri tem aktivno sodelovali. Obiskovalci so si ogledali tudi razstavo likovnih izdelkov otrok enote vrtca pri OŠ Komandanta Staneta Dragatuš.

Osrednji dogodek Dnevov zeliščarstva v Beli krajini bo v soboto, 1. oktobra 2022. Začel se bo ob 8.30 v Kulturnem domu Črnomelj, s predavanjem strokovnjaka Rajka Vidriha iz Biotehniške fakultete iz Ljubljane, ki bo spregovoril o tehnološkem postopku izdelave kisa. Ob 10. uri pa bo pestro dogajanje na Medgeneracijskem vrtu, kjer bodo potekale zeliščarske delavnice tako za otroke kot odrasle, sejem izmenjave semen in sadik in tržnica lokalnih ponudnikov. Na tržnici se bodo predstavili: Zeliščna kmetija Kočevar, Zeliščarske delavnice Alenka Kukman s. p., Zavod Jabolko, Sadjarsko društvo Bele krajine, Sadjarstvo Škof, Čebelarsko društvo Črnomelj, Društvo LAN Bela krajina, Oljarna Pečarič, Kmetija Pavlovič, Čebelarstvo Žagar, Zeliščna kmetija pod Hrelenom, Društvo kmečkih žena Črnomelj, Društvo kmečkih žena Griblje, Grm Novo mesto in Svetovalno središče Pokolpje, ZIK Črnomelj.

Na ploščadi pred Kulturnim domom Črnomelj bo delavnica Nariši zelišča in izdelke iz zelišč, z likovno skupino Ivanjščice. V spodnji avli Kulturnega doma Črnomelj pa bo na ogled razstava likovnih izdelkov otrok enote vrtca pri OŠ Dragatuš in razstava vezenin z motivi divje rastočih orhidej članic študijskega krožka ZIK Črnomelj.

Organizatorji dnevov zeliščarstva: Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, Zeliščna kmetija Kočevar, Zeliščarske delavnice, izobraževanje Alenka Kukman, Čebelarstvo Žagar, Zavod Jabolko, Sadjarsko društvo Bele krajine, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto in Mladinski center BIT.

ZIK Črnomelj

Galerija

_zelisca (1)
_zelisca (10)
_zelisca (11)
_zelisca (12)
_zelisca (13)
_zelisca (2)
_zelisca (3)
_zelisca (4)
_zelisca (5)
_zelisca (6)
_zelisca (7)
_zelisca (8)
_zelisca (9)
_zzelisca (1)
_zzelisca (2)
_zzelisca (3)
_zzelisca (4)
_zzelisca (5)
_zzelisca (6)
_zzelisca (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava