Šentjanška tržnica in odprtje razstave Arteko kljub dežju

29.9.2022 | 10:00

Šentjanška tržnica in odprtje razstave Arteko kljub dežju
Šentjanška tržnica in odprtje razstave Arteko kljub dežju
Šentjanška tržnica in odprtje razstave Arteko kljub dežju

Tudi letošnjo zadnjo septembrsko nedeljo je Turistično društvo Šentjanž v pušl´cu Dolenjske organiziralo Šentjanško tržnico, ki se je tokrat zgodila že dvanajstič. Zaradi slabe vremenske napovedi je bil program in število tržničarjev precej okrnjeno, vendar so bili sodelujoči kljub temu zadovoljni z izplenom. Domači pridelovalci mlečnih izdelkov, mesnin, medenih dobrot in povrtnin ter učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž so tokrat v kulturno dvorano vabili ne maloštevilne obiskovalce.

Se je pa pod streho kulturne dvorane v sklopu tržnice zgodil še en dogodek. V sodelovanju z Zavodom MUK Qra je namreč Turistično društvo organiziralo tudi otvoritev razstave del, ki so nastala v sklopu julijskega ArtEka na temo »Čista misel«. Otvoritev so glasbeno otvorili in zaključili Jani in Zoran Košir ter Andrej Fon. Na ogled so bila postavljena dela Andree Bambic iz Nemčije, Suzane Stojadinović iz Srbije, Maje Pogačnik s Štanjela, Lojzeta Kalinška z Brnika, Boštjana Gunčarja s Kranja, Nevenke Flajs s Krmelja, Toneta Zgonec iz Boštanja, Nene Bedek, Matica Svažiča in Ane Jazbec iz Sevnice ter Jerce Šantej, ki je bila tudi letos umetniška vodja, zakladnica idej in ena od organizatork dogodka.

Vse prisotne sta pozdravila tudi predsednik sveta KS Šentjanž Boštjan Repovž in podžupan Občine Sevnica Janez Kukec. Ob tej priložnosti je bil izdan tudi katalog vseh zbranih umetniških del. Pred omenjeno otvoritvijo pa je bilo v organizaciji Turistične zveze Občine Sevnica in v prisotnosti »Lisičke, ki giba« v počastitev dneva turizma na parkirišču v Šentjanžu namenu predano zeleno okno, ki usmerja pogled proti Pristavi. Kot je povedala predsednica Turistične zveze Cveta Jazbec, je pridobitev posvečena našemu sokrajanu zgodovinarju Janezu Kosu, ki je s svojo zapuščino in zakladnico podatkov omogočil, da se bo zgodba nadaljevala in rodila še več zelenih oken, ki bodo pogled usmerjala na obronke travnikov naše krajevne skupnosti in nas spominjala, kdo je tod živel včasih in kako je pokrajina takrat izgledala in se poimenovala.

Čeprav zna biti vreme včasih neusmiljeno, nam je dogajanje v nedeljo v Šentjanžu dokazalo, da kjer je doma dobra volja in čista misel, ni ovir za lep in doživet dan v dobri družbi.

Petra Majcen za TD Šentjanž
Foto: Judith Zgonec

Galerija

_zsentjanz (1)
_zsentjanz (2)
_zsentjanz (3)
_zsentjanz (4)
_zsentjanz (5)
_zsentjanz (6)
_zsentjanz (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava