Vranov let - edinstven primer v drugi sv. vojni

27.9.2022 | 14:00

Vranov let - edinstven primer v drugi sv. vojni
Vranov let - edinstven primer v drugi sv. vojni
Vranov let - edinstven primer v drugi sv. vojni
Vranov let - edinstven primer v drugi sv. vojni

Območno združenje slovenskih častnikov (OZSČ) Bela krajina je bilo skupaj z organizacijo ZB NOB Metlika in Občino Metlika soorganizator svečanosti, ki je bila, tako kot že vrsto let, v soboto, 24.9.2022, na partizanskem letališču v Otoku pri Metliki posvečena  spominu na reševanje zavezniških vojnih ujetnikov med drugo svetovno vojno, imenovano »Vranov let v svobodo«. Ob tem je bil organiziran tudi pohod po zadnjem delu mednarodne spominske poti zavezništva od Semiča do Otoka, ki se ga je udeležilo 12 pohodnikov, predvsem članov OZSČ Bela krajina.

Svečanost in mednarodna spominska pot zavezništva, ki je speljana od Ožbalta  prek Litije in Semiča do Otoka, je dobila ime po knjigi enega od rešenih zavezniških pilotov Ralpha Churchesa, v kateri je opisal pobeg in pot avstralskih, novozelandskih in angleških vojnih ujetnikov iz nemškega taborišča v bližini Maribora. Zapisal je:

"Knjigo posvečam v zahvalo hrabrim slovenskim partizanom, ki so tvegali več, kot so bili dolžni, ko so me avgusta in septembra 1944 skupaj z 98 pobeglimi vojnimi ujetniki vodili preko okupirane dežele sto milj čez drn in strn naravnost, kakor leti vran ... ". Rešitev tolikšnega števila vojnih ujetnikov je edinstven primer v celotni drugi svetovni vojni.''

V nadaljevanju avtor dodaja: 

" … Nikoli se nisem nehal zavedati svojega dolga do odločnih, iznajdljivih gverilcev, slovenskih partizanov. Ti so pretrpeli neverjetne težave ter strašne izgube, ko so se upirali nacistom in napadali njihove komunikacije.

Zdi se mi, da veliki zavezniki v drugi svetovni vojni niso nikdar, ne tedaj in ne doslej, nikoli resnično pripoznali, kako velik je bil prispevek odločnih borcev za svobodo ali za končni poraz Nemčije, niti cene, ki so jo za to plačali. Naj ta kratka pripoved o mojem druženju z njimi, čeprav na tako skromen način, izrazi spoštovanje njihovi hrabrosti ".

Mnoge goste in udeležence je pozdravil Župan občine Metlika Darko Zevnik.

Pomen reševanja zavezniških ujetnikov, ki pa je bilo le eno od mnogih uspešnih humanitarnih dejanj slovenskih partizanov, je v slavnostnem govoru orisal obrambni minister Marjan Šarec.

Sledil je bogat kulturni program in tovariško druženje.

Med udeleženci svečanosti so bili tudi Helen Teasdale, odpravnica poslov na britanskem veleposlaništvu, predsednik ZZB NOB Marijan Križman, pripadniki garde Slovenske vojske, ter veliko število uniformiranih predstavnikov veteranskih in domoljubnih organizacij. Poleg belokranjskih častnikov so se udeležili tudi častniki iz Novega mesta in Brežic, kolegi častniki ter veterani iz sosednje Hrvaške (Karlovac in Ozalj), spominska četa ter veliko število občanov Bele krajine.

Besedilo: Anton Krašovec
Fotografije: Anton Krašovec, Bojan Jakša

Galerija

_zbvranov (01)
_zbvranov (02)
_zbvranov (03)
_zbvranov (04)
_zbvranov (05)
_zbvranov (06)
_zbvranov (07)
_zbvranov (08)
_zbvranov (09)
_zbvranov (10)
_zbvranov (11)
_zbvranov (12)
_zbvranov (13)
_zbvranov (14)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava