DL: Kristjan premagal El Camino

27.9.2022 | 11:40

DL: Kristjan premagal El Camino

Arheolog Kristjan Husič se je pred kratkim vrnil iz Španije in Portugalske, kjer je prehodil del slovitega El Camina oziroma Jakobove poti od Porta do Finisterre, kar je skupaj zneslo 330 kilometrov. Pri 16-dnevnem pešačenju sta mu ob številnih mednarodnih popotnikih družbo delala njegova sestra dvojčica Larisa (desno) in Kristjanovo dekle Nika Arih (levo), sicer tudi državna članska prvakinja v ženskih in mešanih badminton dvojicah.

Kot nam je zaupal Belokranjec, vsak hodi svoj Camino – nekaterim pot predstavlja romanje zaradi verskih razlogov, nekateri tako preizkušajo svojo psihično in telesno vzdržljivost, nekateri pa potrebujejo samo odklop od vsakdanjega prehitrega življenjskega tempa ter dogajanja doma in po svetu. »Osebno mislim, da Camino sam po sebi ne prinese velikega duhovnega preporoda, te pa z vsakim kilometrom, z vsakim dnevom, pot nečesa nauči. Romarjev se ne sprašuje, »zakaj hodiš«, ker ima vsak svojo pot, vsak svoj razlog in vsak jo hodi v mislih k neskončnosti. Ni preprosto, a je hkrati tako preprosto,« nam je zaupal Kristjan. Na fotografiji je v Finisteri v Galiciji na točki 0 Camina de Finisterra, kjer so pot končali.

Sicer pa imamo tudi v Sloveniji svoj Camino – Jakobovo pot, ki jo sestavljajo dolenjski, gorenjski, primorski in gorenjski krak. Je nekoliko slabše označena in precej manj obiskana.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista 11. avgusta 2022

R. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava