Bilo je pred osemdesetimi leti ... namesto predaje izbral smrt

23.9.2022 | 10:15

Spomenik ob jami (Foto: arhiv DL; B. B.)

Spomenik ob jami (Foto: arhiv DL; B. B.)

Na današnji dan (23. 9.) pred osemdesetimi leti je namesto predaje italijanski vojski izbral smrt slavist, velik ljubitelj gora, krščanski socialist in aktivist Osvobodilne fronte Vinko Paderšič, leta 1951 proglašen za narodnega heroja.

Ob koncu 6. faze roške ofenzive so se Italijani razmestili na levem bregu Krke, največ̌ na območju Trške gore in Št. Petra. Paderšič se je 22. septembra z nekaj tovariši zatekel v Beceletovo jamo v Zagradu nad Otočcem (tedaj Št. Peter), vendar so bili izdani. 23. septembra so Italijani pod pretvezo, da se jim ne bo nič zgodilo, uspeli prepričati k predaji vse razen Paderšiča. Njegov boj se je končal, ko so začeli sovražniki spuščati v jamo bojni plin, vendar se tudi tedaj ni hotel predati, ampak se je raje ustrelil sam.

Ujete aktiviste iz Beceletove jame oz. Zagrada in iz kraške jame v Žlebeh – skupaj devet – so ustrelili 24. septembra v Kraševčevem borštu v neposredni bližini Otočca (danes je tam Osnovna šola Otočec). Ker sta pri Beceletovi jami izgubila življenje tudi dva italijanska vojaka, so 26. septembra pri Starem gradu Italijani usmrtili še 12 talcev iz novomeških zaporov.

V štirih dneh je izgubilo življenje 22 ljudi, ki se niso udinjali okupatorju, ampak so tako kot številni drugi izbrali boj za svobodo, mir in slovenski jezik. Brez te njihove odločitve danes ne bi imeli svoje države.

***

Padlim aktivistom in talcem se bomo poklonili v soboto, 24. 9. 2022:

−        ob 9.45 s polaganjem venca na grobnici žrtev okupatorjevega nasilja na pokopališču v Otočcu;

−        ob 11.00 s spominsko slovesnostjo pri Beceletovi jami v Zagradu.

Vabljeni!

»/…/manj strašna noč je v črne zemlje krili,
ko so pod svetlim soncem sužni dnovi!«
(F. Prešeren: Krst pri Savici)

Za ZB za vrednote NOB Novo mesto in KO ZB za vrednote NOB Otočec
dr. Jožica Jožef Beg

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava