DL: Na lovu za potepuškimi psi - Občani se bojijo na sprehod

9.9.2022 | 14:40

Potepuški psi še vedno ustrahujejo prebivalce MO Novo mesto. (Foto: R. M.)

Potepuški psi še vedno ustrahujejo prebivalce MO Novo mesto. (Foto: R. M.)

Na območju Bršljina, Cegelnice, Prečne, Češče vasi in Podbreznika se že dlje čas potikajo potepuški psi, ki ustrahujejo tamkajšnje prebivalce – Lani napadli in raztrgali več divjadi – Pse že večkrat iskali, a jih niso uspeli uloviti – MO Novo mesto: V dogovoru z Zavetiščem Turk bo zato stekla akcija nastavljanja hrane na izbrani lokaciji

Potepuški psi, ki se potikajo na območju Bršljina, Cegelnice, Prečne, Češče vasi in Podbreznika, še naprej ustrahujejo tamkajšnje prebivalce. O tej problematiki smo pisali že pred nekaj meseci, a od takrat pristojni niso našli rešitve, kako poloviti krdelo teh psov, ki so lani napadli in raztrgali več divjati. Sredi julija je v javnosti zakrožila informacija, da naj bi napadli celo eno žensko.

Občani pozivajo pristojne k ukrepanju.

Zadevo smo preverili na Policijski upravi Novo mesto, od koder so nam sporočili, da po do zdaj opravljenem preverjanju o napadu oziroma ugrizu psa na območju Novega mesta 10. julija niso bili obveščeni. Dodali so še, da so sicer seznanjeni, da se na širšem območju Prečne občasno nahaja več zapuščenih psov. »Ob vsakem klicu in obvestilu občanov, ki smo jih prejemali predvsem v mesecu maju, smo se odzvali in k ukrepanju oziroma odlovu psov pozvali pristojne službe. O tem smo seznanjali Mestno občino Novo mesto, Skupno občinsko upravo občin Dolenjske, pristojno zavetišče in območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Policisti PP Novo mesto so v mesecu maju na območju Cegelnice nudili pomoč predstavniku zavetišča, ki je poskušal zajeti pse, vendar odlov takrat ni bil uspešen. Glede omenjene problematike so v stalnih stikih s pristojnimi službami ter nudijo pomoč pri iskanju ustreznih rešitev za zajetje psov in zagotovitve varnosti občanov,« je še zapisala Alenka Drenik s PU Novo mesto.

Tudi z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so na naše poizvedovanje sporočili, da niso bili obveščeni o napadu potepuških psov na občanko na tem območju.

Psi so najverjetneje iz romskega naselja Žabjak

ZASKRBLJENI, ZATO POZIVI K REŠEVANJU PROBLEMATIKE

Na območju Bršljina, Cegelnice, Prečne, Češče vasi in Podbreznika se že dlje časa potikajo potepuški psi. (Foto: R. N.)

Na območju Bršljina, Cegelnice, Prečne, Češče vasi in Podbreznika se že dlje časa potikajo potepuški psi. (Foto: R. N.)

Prebivalci omenjenih naselij se bojijo sami, z otrokom ali s hišnim ljubljenčkom sprehajati po bližnjih gozdnih poteh, saj bi lahko naleteli na krdelo teh psov. »Ko grem v gozd po gobe, nisem več tako sproščen kot včasih. Vseskozi sem pozoren na te nevarne pse, ki se potikajo na našem območju,« nam pove eden izmed prebivalcev Češče vasi.

»Ogorčeni smo, saj že nekaj časa videvamo napadalno krdelo psov ob glavnih cestah Podbreznik–Prečna in Cegelnica–Češča vas. Srečati jih je mogoče tudi blizu košarkarskega igrišča v Podbrezniku, kjer so močno prestrašili otroke in tudi odrasle prebivalcev naselja. Potikajo se v bližnjem mestnem gozdu med Podbreznikom, Lastovčami, Cegelnico, Grobljami in Prečno ter po travnikih ob reki Temenici,« so prebivalci stanovanjskega naselja Podbreznik zapisali v dopisu, ki so ga lani poleti naslovili na Inšpekcijo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, o tem pa so seznanili tudi Mestno občino Novo mesto, Krajevno skupnost Prečna, Policijsko upravo Novo mesto in Zavetišče Turk. Pristojne so pozvali k takojšnjemu ukrepanju in reševanju pereče težave.

Potepuški psi so lani napadli in raztrgali več divjadi.

NASTAVLJALI BODO HRANO, DA BI PSE UJELI

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poudarjajo, da je problematika potepuških psov v pristojnosti lokalne skupnosti. Na Mestni občini Novo mesto zatrjujejo, da se s situacijo potepuških psov, ki se potikajo na širšem območju Novega mesta in ne le na območju Češče vasi, Podbreznika in Prečne, zelo intenzivno in resno ukvarjajo. »Trenutno odlov otežuje dejstvo, da psi ob opažanju na določeni lokaciji in posledičnem pozivu zavetišča k odlovu do prihoda predstavnika zavetišča že spremenijo lokacijo. V dogovoru z Zavetiščem Turk bo zato stekla akcija nastavljanja hrane na izbrani lokaciji, s čimer bomo poskušali pse zadržati na določenem omejenem območju, pri tem pa bodo proaktivno z nastavljanjem hrane in obveščanjem predstavnika zavetišča sodelovali tudi prebivalci Podbreznika. Ob tovrstnem skupnem pristopu se nadejamo odlova čim prej,« so še sporočili z MO Novo mesto.

Pse bodo skušali privabiti z nastavljanjem hrane na določeni lokaciji in jih tako uloviti.

ŽE VEČKRAT ISKALI, A NISO BILI USPEŠNI

Tudi v Zavetišču Turk z Zajčjega Vrha pri Stopičah, ki ima z novomeško občino sklenjen sporazum za zagotavljanje javne službe za zavetišče za male živali, upajo, da bodo s tem uspešni. Solastnica zavetišča Marija Turk pravi, da so se zaradi klicev oz. prijav o potepuških psih na območju prečenske krajevne skupnosti že večkrat odpravili na teren, a niso bili uspešni. »Domnevamo, da so to psi iz romskega naselja Žabjak. Ko pridemo do kraja, na katerem so jih ljudje opazili, se psi že premaknejo drugam. Do zdaj so bile vse naše poti zastonj, kajti plačani smo le, če psa pripeljemo v zavetišče. Pse bi morali navaditi, da zahajajo na neko območje, mi bi jih pa enkrat tam počakali. Le tako jih bomo ulovili, kajti pes je zelo inteligentna žival. V preteklosti smo se pri ulovu na primer posluževali tudi živolovk, a so psi hitro ugotovili, da jim preti nevarnost, zato so se izogibali tistemu kraju,« pove Turkova, ki si tudi sama želi, da se ta problematika čim prej reši.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 4. avgusta 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava