FOTO: Novomeški oratorij 2022

14.7.2022 | 13:00

FOTO: Novomeški oratorij 2022
FOTO: Novomeški oratorij 2022
FOTO: Novomeški oratorij 2022

Med 27.6. in 3.7. se je v Novem mestu odvijal oratorij s sloganom Za božjo slavo. Zbralo se nas je blizu 140 otrok in 40 animatorjev, ki smo v sodelovanju treh mestnih župnij s sestrami salezijankami pripravili vzgojni počitniški program za osnovnošolsko mladino. Baragov zavod z dvoriščem in tudi sosednji župnijski vrt so bili priča veselega dogajanja. Oratorijski program vsako leto predstavi enega vzornika in ob njem vzgaja za življenjske vrednote. Letošnji junak je Ignacij iz Loyole (Španija), ki je kot vitez delal za svojo slavo, nato pa se v času okrevanja po zadetku s kroglo poglobil vase, se spreobrnil in začel delati v božjo slavo: postal je duhovnik in ustanovitelj redovne skupnosti jezuitov ter mnogim ljudem oznanil veselje evangelija.

V tednu oratorija smo dan začeli z dvigom zastave in molitvijo, nato pa smo si družno ogledali dramsko predstavo, ki nas je skozi pet dni popeljala skozi Ignacijevi življenje. Po njej so se otroci o vsebini le te pogovorili na katehezah, sledile so delavnice, kjer so se udejstvovali na aktivnosti po lastni izbiri. Delavnice so bile zelo raznolike, otroci so ustvarjali vse od viteških čelad do stres žogic, delali aviončke, se učili prve pomoči, imeli preobrazbe in še mnogo zabavnih ter koristnih reči. Med malico smo si vzeli čas za minute tihote, ob katerih so se otroci umirili in zbrali za mirno nadaljevanje dneva. Ob poldnevu smo se okrepčali z malico iz nahrbtnika in imeli nekaj prostega časa, v katerem smo veliko plesali in peli. Sledila je velika igra, kjer so se skupine med seboj pomerile v različnih preizkušnjah, ki so vsak dan določile zmagovalca. Skozi teden so nas obiskali posebni gostje, med njimi novomašnik Janez Meglen, ki nam je podelil novomašni blagoslov in pastoralni asistent v slovenski vojski Matic Vidic, ki nam je približal poklic vojaka, saj je Ignacij prvotno bil vojak. Vsako jutro so se nam ob dvigu zastave pridružili otroci iz CUDV Draga, obiskali pa smo tudi bližnji Dom starejših občanov Novo mesto, kjer smo našim starostnikom prinesli nekaj veselja s kratkim programom. En dan smo posvetili potovanju, ne na izlet, ampak na romanje. V teh nemirnih časih smo izbrali romarsko svetišče Kraljice miru na Kureščku, kjer smo v cerkvici sredi zelene narave Mariji izročili svoje prošnje za mir.

Hvaležni smo za mnoga lepa doživetja, občini Novo mesto za finančno podporo ter mnogim dobrim ljudem za sodelovanje in pomoč.

Lana Anderlič & Matej Lozar

Galerija

01 Oratorij NM_na travniku s slavolokom
02 Oratorij NM_dvig zastave
03 Oratorij NM_otroci
03a Oratorij NM_duhovnikov blagoslov
06 Oratorij NM_v DSO
07 Oratorij NM_dramska
08 Oratorij NM_z avtobusom
09 Oratorij NM_kr-pot na Kurescek
10 Oratorij NM_v cerkvi Kraljice miru
11 Oratorij NM_ film MDM_dvorana
12 Oratorij NM_skupinska

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava