DL: Hrana od prazgodovine do antike - Ajdovske jedi v Hotelu Ajdovec

29.5.2022 | 15:45

Jedi iz železne dobe

Jedi iz železne dobe

V projektu Ajdovske zgodbe iz Posavja raziskujejo in pripravljajo tudi turistične programe, ki se navezujejo na arheološka najdišča v Posavju, ki imajo v imenu pridevnik »ajdovski«, »ajdov« itn. To so npr. Ajdovska jama pri Nemški vasi, Ajdovski gradec nad Vranjem pri Sevnici, Ajdovska jama v Silovcu pri Sromljah, Ajdov grob nad Svibnem v občini Radeče, Ajdovska peč pri Studencu, Ajdne peči na Bohorju, Ajdovska žena nad Orešjem na Bizeljskem …

Turistični programi pa niso popolni, če ne vključujejo tudi kulinaričnih zgodb iz teh obdobij. Tako je pri omenjenem projektu Gostinsko podjetje Sevnica v sodelovanju s Polono Janežič, arheologijo in organizatorko poslovanja v gostinstvu, pripravilo jedilnike za štiri ključna »ajdovska« obdobja. V Hotelu Ajdovec so tako pripravili kulinarično delavnico o pripravi »ajdovskih« jedi iz mlajše kamene dobe, bronaste dobe, železne dobe in pozne antike.

»Že na začetku projekta smo raziskovali oz. razvijali jedi, ki so jih jedli naši Ajdje v različnih zgodovinskih obdobjih. Polona je razvila kar nekaj zanimivih jedi, ki smo jih takrat testirali, danes pa je bil še prenos naprej, na tiste, ki bi se radi preizkusili v pripravi teh zelo zanimivih jedi. Pričakujemo, da bodo jedi, ki so jih danes pripravile gospe na delavnicah, večkrat na njihovih jedilnikih in seveda tudi v ponudbi Hotela Ajdovec,« je povedala Bernardka Zorko, vodja zavoda Svibna in »duša« tega projekta. Ajdovsko okušanje je nadaljevala solastnica Hotela Ajdovec Nuša Vidmar, ki je povedala, da je bila to zanje zanimiva izkušnja, glede na to, da so mlada restavracija, ki se bolj ukvarja s sodobno prehrano. »Uporabili smo ogromno surovin, začimb, v glavnem stvari, ki so tudi danes zelo aktualne. Tudi način priprave, ki je danes zelo aktualen. Tako so nastali tako lepi krožniki in lep pogrinjek,« je povedala Vidmarjeva.

Bernarda Zorko

Bernarda Zorko

Arheologinja Polona Janežič, ki je končala tudi višjo hotelirsko šolo, je obiskovalce nato popeljala skozi bogat in ličen pogrinjek jedi, od neolitika (5000 let p. n. št.), mlajše kamene dobe do pozne antike. »Tole so lešnikove kroglice, narejene iz bezgovih jagod, lešnikov, robid in drobtin, da pokažemo okuse nabiralništva. Zraven je jelenji file, začinjen z brinovimi jagodami. Za vstop v bronasto dobo imamo enolončnico z lečo, prosom in govedino. Proso je v teh dveh obdobjih zelo priljubljeno in se ga najde na mnogih najdiščih. Leča pa je kot nova stročnica, ki je mogoče pred bronasto dobo niti nismo poznali. Zraven smo dali divje gobice na kruhkih in mlincih ter piškotke, narejene iz maka, lešnikov, medu, materine dušice, moke in masla. V železni dobi imamo kravjo skuto s praženimi lešniki, repo, polnjeno z bezgovimi cvetovi in maslom. Zraven je tudi kozja skuta, da se pokaže, da so uporabljali izdelke različnih živali, da so že bolj poljedelska družba. Polpeti so z regratom ter s pirejem iz graha in s piro. To je obdobje, ko že trgujejo z današnjo Avstrijo, kjer je rudnik soli, tako sušijo meso in potem z njim trgujejo. Pozna antika kaže na ogromno porabo masla in malo bolj začinjene jedi, h katerim se dobro prileže tudi začinjeno vino,« je pojasnjevala Janežičeva.

Cveta Zupan, socialna delavka iz Sevnice, ena izmed osmih sodelujočih »kuharic«, je skuhala zelo okusno, rahlo osoljeno enolončnico s prosom, lečo, porom in na drobne koščke narezano govedino, ki ji je ob koncu približno poldrugo uro dolgega kuhanja dodala pest sesekljanega regrata in začinila s timijanom. To je jed iz bronaste dobe, iz konca 2. tisočletja p. n. št.

Polona Janežič opisuje jedi naših prednikov.

Polona Janežič opisuje jedi naših prednikov.

Hotel Ajdovec se je projektu pridružil kot partner, sprva nekoliko naivno, pravijo, saj niso točno vedeli, za kaj gre. »Nekako organsko smo sodili zraven, že zaradi imena našega hotela, saj izhaja iz Ajdovskega gradca. Smo edini gospodarski subjekt, vsi drugi so zavodi. Hvaležni smo za to izkušnjo in bomo te jedi ponujali v replikah, v posodah, ki jih za nas razvija Posavski muzej, jih vključili v naš degustacijski meni, ki nas bo sprehodil skozi štiri dobe naših prednikov. Znanje že imamo, manjkajo nam le še posode,« je optimistična Nuša Vidmar.

Bernardka Zorko pravi, da bo projekt končan že malo pred koncem leta. Naredili bodo tudi študijsko turo za novinarje in turistične agencije po izbranih krajih oz. najdiščih. KŠTM Sevnica bo do takrat na sevniškem gradu pripravil razstavo o Ajdovskem gradcu. Zavod Svibna bo 18. junija popoldne pri Ajdovski jami pri Nemški vasi pripravil dan Ajdovske jame oz. neolitski dan, tam bodo prikazali tudi znanja, ki so jih pridobili kot animatorji. Deset rokodelcev bo v kamenodobnih oblačilih prikazalo, kako so nekdaj delali ogenj, vrtali luknje v granitne sekire, kako se je tkalo in prehranjevalo.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 14. aprila 2022

Besedilo in fotografije: Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava