Prva tamburaška opera: V objemu Lahinje, ŠD Leona Štuklja Novo mesto

14.5.2022 | 19:00

»V objemu Lahinje« je nadaljevanje prvotnih opernih predstav z naslovom Ambrož in Katarina v obliki novega libreta, ki je historično in poetično z glasbo prve opere prirejene za tamburaški orkester na svetu, še bolj usklajeno bogat kot prvotna verzija.

Zgodba se navezuje na še živečo zgodbo hčere lastnika gradu Gradac, ki se ni želela podrediti pravilom časa, temveč je v ljubezenskem izboru sledila le svojim čustvom. Zgodba sega v prvo polovico 17. stoletja, ko je bil imenovani grad »Gradez« v lasti družine Purgstall le slab dan jezdenja od meje Osmanskega cesarstva. To so bili kruti časi, ko za ljubezenska čustva ni bilo prostora. Preteča nevarnost pred islamizacijo je zato belokranjske plemiče še dodatno motivirala k medsebojnim porokam, ki so jih v skupni obrambi še bolj povezovale. Glavna protagonista v operni zgodbi dolgo ne dojameta, da je ljubezen med plemkinjo in mlinarjevim sinom stanovsko prepovedana in celo nevarna za celotno skupnost, kar povzroči dramatične preplete zgodbe z obilo čarobnih prizorov značilnih za Belo krajino.

Bogatejša scenska oprema in številne ljudske ustvarjene melodije, ki jih je Gregor Zagorc umestil v partituro za tamburaški orkester Dobreč, libreto pa je prispeval Janez Doltar, se bodo zlile z glasovi vrhunskih pevcev v prečudovito ljubezensko zgodbo in se dotaknile vsakega izmed nas s sporočilom, da je naša življenjska pot ujeta v usodo, kot je grad Gradac v objemu reke Lahinje ujet še dandanes.