DL: Ambiciozni načrti - Teniški klub gradi novo hiško

25.1.2022 | 12:40

Delavci podjetnega posavskega gradbinca Saramatija so najprej pazljivo  odstranili salonitno kritino odslužene lesene teniške hiške, potem je  imel bager lahko delo. (foto: P. Perc)

Delavci podjetnega posavskega gradbinca Saramatija so najprej pazljivo odstranili salonitno kritino odslužene lesene teniške hiške, potem je imel bager lahko delo. (foto: P. Perc)

Teniški klub Krško želi pritegniti še večje število obiskovalcev vseh generacij – Vizija vodstva je tekmovalni tenis – Že spomladi dva članska turnirja Futures z nagradnim skladom 15.000 evrov – Eden redkih klubov s takšno infrastrukturo

Da bi se čim hitrejše vrnili v normalno delovanje kluba in klubskega bara, si Teniški klub (TK) Krško z dobro stotnijo članov želi in predvideva, da bo gradnja nove teniške hiške z garderobami in lokalom končana do poletnih mesecev, ko se bodo na igriščih TK Krško po dolgih letih spet odvijali tudi mednarodni teniški turnirji ranga Futures.

Dotrajalo teniško hiško so porušili v soboto. Montažni objekt so leta 1994 postavili z lastnimi sredstvi. Nov objekt bo grajen in postavljen na istih gabaritih. Naložbo ocenjujejo na približno 80.000 evrov, sofinancirajo pa jo Fundacija za šport, obstoječi in novi pokrovitelji ter vsi srčni člani, ki so podprli klubski projekt.

TK Krško je v zadnjih letih izvajal številne družbenoodgovorne programe, ki so vključevali posameznike iz socialno deprivilegiranih okolij. Gre za programe socialne integracije in vključevanja otrok in mladostnikov, ki prihajajo iz ekonomsko šibkejših družin, ter otrok s posebnimi potrebami, vse skozi učenje in igranje tenisa. V letošnjem letu je klub pridobil tudi evropska sredstva (Erasmus+ sport) za izvajanje programa socialne integracije starostnikov s pomočjo učenja pickleball tenisa (project RISE). Pickleball je prodrl k nam iz Amerike in postaja eden najhitreje razvijajočih se športov. Ne gre samo za rekreacijo, namenjeno starejšim. Šport je v tujini zelo razširjen tudi med mladimi. Za starejše pa je primernejši kot tenis, zlasti za začetnike, saj ga igrajo na manjšem igrišču, kar pomeni tudi manjšo obremenitev sklepov.

Maja Nikolić (foto: P. P.)

Maja Nikolić (foto: P. P.)

V TENIŠKI ŠOLI 60 OTROK

Zaradi teniške šole, v katero je vključenih okoli 60 otrok, imajo skoraj vseh šest peščenih igrišč zasedenih; še večja gneča je pozimi, ko so na voljo le tri igrišča pod ogrevanim balonom. Imajo dobre trenerje, rezultat tega pa so tudi dobre igralke in igralci. Dva trenerja, Ana Oparenović in Andrej Hovelja, sta polno vpeta v delo kluba, drugi pa občasno. Karin Dirnbek je v kategoriji U-16 med najboljšimi v državi; Grega Sevšek je v U-18 lani zmagal tudi dva turnirja. Pred tremi leti so bili Krčani celo v prvi ligi.

Ob teniških igriščih v sodobnem športnem centru v soseščini stadiona Matije Gubca ima TK Krško tudi igrišče za odbojko na mivki.

V zadnjih petih letih so precej vlagali v posodobitev centra. Tako so uredili tudi ustrezno trdo podlago (t. i. hard court) za balon, v katerem je troje teniških igrišč; prej je bila to preproga iz kremenčevega peska. Menjava podlage v balonu je bila velika naložba, ki sta jo financirala Fundacija za šport in Občina Krško. TK Krško je s prenovljeno podlago eden izmed redkih klubov v Sloveniji, ki se lahko pohvali s takšno teniško infrastrukturo. Zamenjali so vse reflektorje pod balonom in namestili nove LED-reflektorje. Na zunanjih štirih igriščih pa so sanirali celotno napeljavo in obnovljene reflektorje iz balona namestili na zunanja štiri igrišča. Prej so imeli razsvetljavo le na dveh igriščih.

»Naša vizija je tekmovalni tenis. Tudi teniško šolo usmerjamo vanj. Letos smo v drugi polovici septembra izvedli Europe Tennis, to je najvišji rang tekmovanja na stari celini za mlajše od 12 let. Imeli smo tekmovalce iz 15 držav. Skupaj je tekmovalo okoli 70 deklic in dečkov. To je bil ogromen organizacijski zalogaj, a smo ga v teh koronarazmerah ob upoštevanju strogih protokolov uspešno izpeljali,« poudarja sociologinja Maja Nikolić, zaposlena v TK Krško. Predvideva, da bodo že spomladi v Krško pripeljali dva članska turnirja Futures z nagradnim skladom po 15.000 evrov.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 16. decembra 2021

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava