DL: Jubilej podjetja Gostinstvo in turizem Metlika

11.1.2022 | 09:40

Trideset let uspešnega poslovanja podjetja Gostinstvo in turizem Metlika  so zaznamovali s slovesnostjo v metliškem hotelu Bela krajina. Na  fotografiji: člani družine – ustanoviteljica in prva direktorica Vera  Pešelj (druga z desne), direktor Matjaž Pešelj v sredini, Petra Pešelj  (levo) in Vinko Pešelj (desno) ter zaposleni, med njimi Duška Gršič (ob  direktorju). (foto: M. L.)

Trideset let uspešnega poslovanja podjetja Gostinstvo in turizem Metlika so zaznamovali s slovesnostjo v metliškem hotelu Bela krajina. Na fotografiji: člani družine – ustanoviteljica in prva direktorica Vera Pešelj (druga z desne), direktor Matjaž Pešelj v sredini, Petra Pešelj (levo) in Vinko Pešelj (desno) ter zaposleni, med njimi Duška Gršič (ob direktorju). (foto: M. L.)

Zaznamovali tridesetletnico podjetja Gostinstvo in turizem Metlika – Največji turistični ponudnik na tem območju, več kot polovica vseh nočitev v občini Metlika

Pred tridesetimi leti so ustanovili podjetje Gostinstvo in turizem Metlika (GTM) in s slovesnostjo v metliškem hotelu Bela krajina so zaznamovali jubilej.

»Danes ne govorim veliko o številkah. Pot je življenje, številke so samo markerji ob poti,« je na slovesnosti rekel direktor podjetja Matjaž Pešelj. Ta pot pa pomeni, kot pravijo v GTM, da so majhno podjetje, ki se je razvilo že toliko, da v Beli krajini predstavlja največjega turističnega ponudnika, ustvari več kot polovico vseh nočitev v občini Metlika ter s ponudbo sodeluje na raznih manjših in večjih dogodkih. Podjetje, ki ima 21 redno zaposlenih, poleti daje delo dijakom in študentom ter vsako leto omogoča tudi strokovno prakso za dijake in študente gostinsko-turističnih smeri.

»Vsako podjetje ima začetek, plamen, ki zažene motor. In ta plamen v našem podjetju je bila Vera Pešelj, moja mama. Je soustanoviteljica in prva direktorica podjetja,« je rekel Pešelj.

Vera Pešelj je povedala, da so pred tridesetimi leti razdelili podjetje Gostinstvo in turizem Bela krajina, ki je imelo sedež v Črnomlju, ona pa je takrat postala direktorica metliškega dela, Gostinskega podjetje Metlika. »Naše podjetje, ko je začelo delovati pred tridesetimi leti, ni imelo najboljše popotnice,« je poudarila. Z razdelitvijo podjetja je metliški del dobil tudi 40 odstotkov izgube prejšnjega skupnega podjetja, hotel v Metliki in še nekatere objekte. Ti objekti so bili vsi potrebni temeljite prenove, podjetje ni imelo osnovnih sredstev, bilo pa je v njem, kot je rekla, veliko res pridnih in zares delovnih rok zaposlenih, s katerimi so začrtali prihodnjo poslovno pot. »Moje prvo delo ob ustanovitvi leta 1991 je bilo napisati sanacijski načrt. Ampak še preden smo ga začeli izvajati, je nastala vojna v Sloveniji, zaprle so se meje, naše poslovanje se je popolnoma spremenilo. Vseeno smo to leto sklenili s pozitivnim poslovanjem. To nam je dalo voljo in potrditev, da smo na pravi poti, in smo nadaljevali,« je povedala.

Tako so sredi devetdesetih let ustanovili in uredili ob Kolpi kamp Podzemelj. Leta 2000 so hotel Bela krajina v Metliki obnovili v trizvezdičnega. Njegova kuhinja zdaj dnevno pripravlja več kot 200 obrokov, hotel ima 26 sob, konferenčni prostor in restavracijo. V letih 2017–2021 je podjetje preuredilo kamp Podzemelj, s čimer so tam zdaj na voljo naslednje kapacitete: 100 mest za kampiranje ter 22 mobilnih in glamping hišk, adrenalinski park in drugo. Kamp ima štiri zvezdice in je nosilec certifikata Ecocamping; uvrstili so ga med najboljše kampe v Sloveniji. Po sprejetih najnovejših načrtih bo podjetje energetsko obnovilo hotel. S tem GTM dopolnjuje svojo zeleno usmeritev, ki med drugim vključuje uvedbo električnih dostavnih vozil, sončno ogrevanje, pridobitev novega okoljskega znaka in drugo.

Vera Pešelj se je zahvalila vsem za sodelovanje, pri čemer je posebej omenila podjetje Kolpa in njegovega nekdanjega direktorja Mirjana Kulovca. Matjaž Pešelj se je zahvalil zaposlenim, pri tem posebej Duški Gršič in – kot rečeno – Veri Pešelj za zvestobo podjetju od ustanovitve.

GTM je ob jubileju podelilo pet donacij. Prejeli so jih društvo Proteus, okoljsko gibanje za Belo krajino, Društvo kmečkih žena Metlika skupina za samopomoč bolnikom z rakom Črnomelj, ki deluje v okviru Društva onkoloških bolnikov Slovenije in skrbi za območje celotne Bele krajine, Klub belokranjskih študentov in območno združenje Rdečega križa Metlika. Kot je v zahvali povedala sekretarka območnega združenja Zalka Klemenčič, bo metliški Rdeči križ skupaj s podjetjem GTM v decembru omogočil topel obrok vsem, ki tega nimajo. Lani sta že izvedla tako človekoljubno akcijo. Klemenčičeva je tudi povedala, da v sodelovanju s tem podjetjem Rdeči križ že sedemnajst let organizira poletno taborjenje otrok.

V jubilejno slovesnost so vključili tudi kulturni spored. V njem so nastopili Jan Zaletelj na tubi in Žiga Jerina s trobento ob klavirski spremljavi profesorja Andreja Kuniča iz Glasbene šole Črnomelj ter kantavtorica ClaudiZu.

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista 25. novembra 2021

M. Luzar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

11.1.2022+1     + (1)     – (0)     Oceni vl 

Družina Pešelj je znana daleč naokoli tako v občini Črnomelj, Metlika in v celi Beli krajini, pa še bi se marsikdo s pohvalami našel tudi izven Bele krajine. Želimo jim še dosti uspehov, volje in hoje po pravi poti jim ne zmanjka. Čestitke ob jubileju! (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava