Onstran svetlobe

10.1.2022 | 08:45

Rezka Arnuš, Dolenjske Toplice, Očiščevanje, akril na platnu

Rezka Arnuš, Dolenjske Toplice, Očiščevanje, akril na platnu

Tinka Šetina, Novo mesto, Zimska idila, akvarel

Tinka Šetina, Novo mesto, Zimska idila, akvarel

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto bo ob svetovnem dnevu brajeve pisave in 140. obletnici rojstva Minke Skaberne na ogled razstava slik in fotografij slepih in slabovidnih avtorjev z naslovom Onstran svetlobe.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto skupaj z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije vabi na ogled gostujoče razstave slik in fotografij z naslovom Onstran svetlobe, na kateri sodeluje 20 slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev iz različnih krajev Slovenije. Razstava je nastala ob stoletnici ustanovitve Podpornega društva slepih, ki je bilo kot prvo slovensko invalidsko društvo ustanovljeno 7. novembra 1920.

Z razstavo bodo v novomeški knjižnici obeležili dogodka v januarju, pomembna za bralno pismenost slepih in slabovidnih. Prvi je svetovni dan brajeve pisave, pisave za slepe, ki jo sestavljajo različne kombinacije pik. 4. januarja 1809 se je namreč rodil avtor brajice Louis Braille, zato je Generalna skupščina združenih narodov s sprejetjem resolucije Svetovne zveze slepih razglasila 4. januar kot svetovni dan brajeve pisave. 10. januarja pa bo minilo 140 let od rojstva slovenske učiteljice in profesorice Minke Skaberne, ki je velik del življenja posvetila skrbi za slepe. Kot prva pri nas je organizirala prepisovanje številnih knjig v brajico in na ta način omogočila ustanovitev prve in edine slovenske knjižnice za slepe in slabovidne, ki deluje še danes in se po njej tudi imenuje.

Hkrati je namen razstave predstaviti širši javnosti ustvarjalnost slepih in slabovidnih ter spodbujati empatijo videčih do naših slepih in slabovidnih sodržavljanov. Razstava bo v razstavnem prostoru novomeške knjižnice na ogled od 10. januarja 2022, ko bodo ob 18. uri s predstavniki Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije simbolično odprli razstavo.

Vabljeni k ogledu razstave do konca meseca januarja.

Knjižnica Mirana Jarca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava