DL: KD Severina Šalija - Kljub brezvladju načrtujejo

4.1.2022 | 09:45

Franci Koncilija

Franci Koncilija

Kulturno društvo Severina Šalija ostaja brez predsednika, kljub temu načrtujejo izdajo zajetnega zbornika poezije, proze in likovne umetnosti – V petih letih petnajst knjig in številni dogodki

Kulturno društvo Severina Šalija ostaja brez predsednika. Akademiku prof. dr. Milčku Komelju je namreč potekel petletni mandat, vodstvu društva pa, kot je na občnem zboru povedal podpredsednik društva Franci Koncilija, ni uspelo najti njegovega naslednika. Vendar ne glede na razplet »vladne« krize v društvu ob 110-letnici rojstva in 30-letnici smrti pesnika Severina Šalija načrtujejo izdajo bogatega zbornika poezije, proze in likovne umetnosti.

Ko je skupina Novomeščanov na čelu z nekdanjim novomeškim županom Francijem Koncilijo v Novem mestu pred petimi leti ustanavljala kulturno društvo Severina Šalija, je bil njihov namen popularizirati in približati kulturo v najširšem pomenu te besede čim več ljudem. Za predsedovanje društvu so se obrnili na akademika in novomeškega rojaka Milčka Komelja, ki je ponudbo tedaj z veseljem sprejel, vendar zdaj zaradi obveznosti, ki jih ima kot podpredsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, novega mandata ni mogel sprejeti.

»Duhovno dediščino novomeškega pesnika, prevajalca in urednika ter mojega nekdanjega soseda Severina Šalija smo vpletli v vse kulturne dogodke, ki smo jih v teh letih pripravljali in poimenovali Šalijevi večeri. Vse do zaprtja društvenega življenja zaradi epidemije smo Šalijeve večere pripravljali dvakrat spomladi in dvakrat jeseni,« pove Franci Koncilja, ki je kot podpredsednik društva opravil večino organizacijskih nalog. Na Šalijevih večerih so predstavljali knjige, ki jih je društvo izdajalo predvsem ob velikodušni pomoči tovarne zdravil Krka in novomeške občine ter nekaterih drugih donatorjev, in zaznamovali nekatere pomembne obletnice različnih umetnikov.

Poleg dveh obsežnih in bogatih društvenih kronik, v katerih so se ob poročilih o društvenih in lokalnih kulturnih dogodkih znašle tudi kulturne vesti iz Slovenije in vsega sveta ter različni avtorski prispevki, je Kulturno društvo Severina Šalija izdalo tudi dve knjigi novomeške pisateljice Ivanke Mestnik, sicer tudi članice društva (Krka, zelena žila do srca in Gorjanski škrati med ljudmi), knjigo Marinke Marije Miklič V kamen vklesano, pesniško zbirko novomeške gimnazijke Eve Novak Preden odrastem, sedem pesniških zbirk Smiljana Trobiša, pesniško zbirko Lojzeta Podobnika Nakopičene sence in izbor pesmi Valentina Bruna Razveseljevanje.

V petih letih delovanja društva je Franci Koncilija kot namestnik predsednika dal tudi enajst pobud, med drugim pobudo za ureditev Šalijeve spominske sobe v Knjižnici Mirana Jarca ali v njegovi hiši v Rozmanovi ulici, pobudo za uvrstitev reke Krke na Unescov seznam svetovne dediščine, pobudo za prepoved gradenj malih hidroelektrarn na zgornjem toku reke Krke, pobudo za kandidaturo Novega mesta za evropsko mesto kulture v letu 2025, pobudo za poimenovanje nove ulice v Novem mestu po katalonski partnerski občini Vilafranca del Penedes, saj tam že obstaja ulica Novo mesto (Calle Novo Mesto), pobudo za postavitev spomenika žrtvam prve svetovne vojne v Novem mestu, pobudo za ustanovitev Academie Operosorum Neovidium (Akademijo delavnih Novomeščanov) in pobudo Društvu Slovenija Rusija za prevod Šalijevih pesmi v ruščino. Nobena od teh pobud do danes ni bila uresničena.

Posebno pozornost pa si zaslužita dve izjemno bogati in obsežni monografiji. Prva je bila Milček Komelj – Življenje z umetnostjo, druga pa Severin Šali – Popotnik, zaljubljen v življenje. Kot rečeno, v društvu snujejo še izdajo bogatega zbornika poezije, proze in likovne umetnosti, ki naj bi prihodnje leto izšla ob 110. obletnici rojstva in 30. obletnici smrti pesnika Severina Šalija. Kot pove Koncilija, so se nekateri ustvarjalci, ki jih je povabil k sodelovanju, predvsem likovniki, odzvali z navdušenjem, manj navdušenja pa za zdaj kažejo donatorji, brez katerih prispevkov zbornika ne bodo mogli izdati.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 11. novembra 2021

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava