DL: Sevniška voščenka se vrača - Spet dobiva veljavo

2.1.2022 | 15:30

Direktor Sadjarstva Blanca Jože Ratajc je tudi na novinarski konferenci ob občinskem prazniku spregovoril o sevniški voščenki. (foto: Pavel Perc)

Direktor Sadjarstva Blanca Jože Ratajc je tudi na novinarski konferenci ob občinskem prazniku spregovoril o sevniški voščenki. (foto: Pavel Perc)

Sadjarstvo Blanca je lani posadilo 4.000 jablan sevniške voščenke – Nekoč so jo jedli tudi na angleškem, ruskem in dunajskem dvoru

Sevniška občina že nekaj let izvaja projekt Sevniška voščenka, s katerim želi popularizirati to nekoč zelo priljubljeno in cenjeno sorto jabolk.

Kot pravi Jože Ratajc, direktor Sadjarstva Blanca, je bila sevniška voščenka nekoč zelo iskano jabolko: »Nastala je z naključnim križanjem domačega genskega materiala na tem našem območju Sevnice in Dolenjske, bila je zelo razširjena že ob koncu 19. stoletja. Ime so ji dali sevniški trgovci s sadjem, ki so jo prodajali dejansko po vsej Evropi; viri govorijo, da je prišla celo do Anglije in tudi do Rusije, v tamkajšnje dvore, ne le na dunajskega. Zaradi izjemno dobrega okusa in čvrstosti je bila zelo iskana.«

Za časa Avstro-Ogrske in kraljevine Jugoslavije je bilo sadjarstvo na območju zdajšnje sevniške občine razmeroma dobro razvito. Veliko zaslugo za to je imel tudi župnik Ferdinand Dragotin Ripšl, ki je od leta 1864 služboval v Loki pri Zidanem Mostu in je zelo animiral kmete, da so sadili sadje in ga tudi vzgajali. »Voščenka je dobila ime po voščeni prevleki, rastlinskih ali karnauba voskih; plod jih izloča v užitni zrelosti, da prekrije kotikulo in zaščitijo plod pred dehidracijo. Ti voski niso škodljivi, še več, uporabljajo se v kozmetični industriji. Težava sevniške voščenke je izmenična rodnost, saj (ob)rodi vsako drugo leto. Za resno proizvodnjo to ni dobra lastnost. Je pa ohranjanje teh starih sort pomembno za ohranjanje kulturne krajine,« razlaga Ratajc.

Sevniška voščenka zori po 20. septembru, ima drobnozrnato strukturo mesa, je sladko-kiselkastega okusa. Kar se okusa tiče, je primerljiva s sortami zdajšnjega časa. Sploh pa je ob uvajanju novih sort prav, da se ohranja tudi dediščina, jabolko, ki ima dolge korenine na teh tleh. Na Dolenjskem jo imenujejo tudi dolenjska voščenka. Sadjarstvo Blanca je lani posadilo 4.000 jablan nekoč zelo cenjene sevniške voščenke.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 11. novembra 2021

P. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava