DL: Najemna stanovanja samevajo; moteči romski sosedi?

8.12.2021 | 14:00

Stanovanja čakajo, veliko je še praznih ... (foto: Stanovanjski sklad RS)

Stanovanja čakajo, veliko je še praznih ... (foto: Stanovanjski sklad RS)

Razpis že ponovili - Poleg visokih najemnin so za nekatere moteči tudi sosedje – Stanovanji pridobili brezposelni romski družini z več otroki

Avgusta je stanovanjski sklad objavil razpis za oddajo 76 novozgrajenih stanovanj v mirni soseski Pri Unionu v Kočevju. Stanovanja imajo atrije ali balkone, vsem pa pripada shramba in vsaj eno nadkrito parkirno mesto. Površina stanovanj se giblje med 37,7 m2 in 88,8 m2.

Za najem posamezne enote je treba odšteti med 277 in 606 evri na mesec, kar pa je ne glede na prostorsko stisko mnogih mladih družin v Kočevju očitno preveč, saj je povpraševanje po stanovanjih manjše od pričakovanega. Oddanih naj bi bilo le dvajset stanovanj, zato je sklad razpis ponovil.

Na uspešnost v drugem krogu bo najbrž vplivalo tudi dejstvo, da naj bi dve stanovanji pod pogoji, ki jih je razpisal Stanovanjski sklad, pridobili brezposelni romski družini z več otroki. To naj bi postalo moteče za druge najemnike; nekateri naj bi pogodbe celo razdrli. Glas o tem se je bliskovito razširil po Kočevju. Prav tako naj bi ta dva najemnika že drugi dan z vlogo za uveljavljanje pravic iz javni sredstev preko centra za socialno delo poiskala subvenciji, kar je seveda v razpisnih pogojih vsem, ki jih izpolnjujejo, tudi omogočeno.

Na Občini Kočevje so že ob prvemu razpisu izpostavili, da je socialno šibkejših in tistih z nižjo kupno močjo in na sploh prosilcev za stanovanja veliko, kar pomeni, da bo večina njihovih najemnin subvencioniranih. Od novega leta bodo te v breme države.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 14. oktobra 2021

Najemna stanovanja: Dve tretjini praznih

Najemna stanovanja domnevno odklanjajo zaradi nekaterih sosedov – Pravica do mirnega in varnega življenjskega okolja

Stanovanjski sklad je v začetku avgusta v razpis za oddajo vključil 76 stanovanj na lokaciji Pri Unionu v Kočevju. Za najem med 37,7 m2 in 88,8 m2 velikih stanovanj je treba odšteti med 277 in 606 evri na mesec. V prvem pozivu so oddali le 20 stanovanj, kar je veliko manj kot so pričakovali, v drugemu konec prejšnjega meseca pa še sedem.

Na manjši odziv naj bi poleg višine najemnin pomembno vplivalo dejstvo, da sta med najemniki tudi dve romski družini z več otroki. Ob tem nekateri sosedje iz bližnjih blokov, ki jih je pred leti zgradilo podjetje Grča, opozarjajo, da so njihove nepremičnine zaradi novih sosedov čez noč izgubile tržno vrednost. S takimi pogledi so seznanili Stanovanjski sklad, Varuha človekovih pravic in seveda tudi Občino Kočevje. Od tam so sporočili, da so se z njimi že sestali, jim prisluhnili, hkrati pa pojasnili, da občina nima pristojnosti za posredovanje, saj gre za stanovanja državnega sklada. Kljub temu so skladu posredovali vse s strani stanovalcev predstavljene skrbi.

Kot pravijo na Občini Kočevje, ima pravico do bivanja v stanovanjih vsakdo, ki je uspel na razpisu, ne glede na etnično ali versko pripadnost. »Vsekakor pa imajo tudi vsi pravico do mirnega in varnega življenjskega okolja. In to pričakujemo, da bo zagotovljeno,« so še zapisali na Občini Kočevje.

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista 25. novembra 2021

M. Glavonjić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

9.12.2021+2     + (2)     – (0)     Oceni delec 

Hahaha, blamaža na kubik. Realno stanje v naši državi ali kako se je slabim pristopom poskrbelo za absolutno neintegriranje romske populacije. Naj bodo samo ti dve družini v tem celotnem kompleksu in naj z leti propade pa se bodo zavedali te problematike.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava