DL: Sitarjeva hiša - S ponudbo poživila trg

3.12.2021 | 11:00

Lepo prenovljena Sitarjeva hiša v soboto odpira svoja vrata. (foto: A. Peterlin)

Lepo prenovljena Sitarjeva hiša v soboto odpira svoja vrata. (foto: A. Peterlin)

Slikovita Sitarjeva hiša na levem bregu Sušice v centru Dolenjskih Toplic je dobila novo podobo. V obnovljeni hiši bo zaživel projekt Sitarjeva hiša, na izvirih tradicije.

»Prostor, namenjen turizmu, športu, kulinaričnim doživetjem in kulturi bo okrepil ponudbo kraja in prispeval k njegovi lepši podobi. Na enem mestu bomo obiskovalcem predstavili lokalno ponudbo domačih dobrot, obrti, storitev in doživetij, ponudnikom pa zagotovili tako prostor za predstavitev, saj bo v hiši tudi kuhinja z jedilnico, v kateri bo prostor za degustacije, delavnice, predavanja in tematska srečanja, kot tudi večjo prepoznavnost in prodajni kotiček. Tako bomo povezali tradicionalno z modernim in mlado s starejšim, saj želimo zagotoviti spoznavanje in ohranjanje kulturne dediščine ter prenos številnih znanj s starejših generacij na mlajše in tudi obratno. Med drugimi bodo v Sitarjevi hiši domači izdelki ponudnikov, ki so hkrati sodelujoči v projektu, in sicer izdelki iz kokošjih jajc kmetije Pršina, mlečni izdelki Andreje Gril Novak, produkti iz industrijske konoplje Roynar Hemp, izdelki iz jabolk sadjarstva Bučar, čebelji izdelki čebelarstva Šercelj, čokoladne dobrote iz destilarne in čokoladnice Berryshka …,« je pojasnila vodja topliškega TIC Polona Vrtar. V prenovljeni hiši bo zaživela tudi s ponudbo obogatena infotočka v Turistično-informacijskem centru, ki bo na začetku vezana na lokalno ponudbo, sčasoma pa se bo širila tudi izven meja regije.

Z omenjenim projektom so uspeli na razpisu LAS Stik, ta je vreden nekaj več kot 135.400 evrov. Sto tisoč evrov sta sofinancirala Evropski kmetijski sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije, preostalo je občinski denar. Sama obnova Sitarjeve hiše, ki so jo začeli sredi lanskega leta, pa je občino stala nekaj manj kor 450.000 z DDV. Naložba je bila lani sofinancirana z denarjem po 23. členu Zakona o financiranju občin, preostalo pa je iz občinskega proračuna. Ker gre za objekt, ki ima status kulturnega spomenika lokalnega pomena, je bil v prenovo vključen tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine.

Vrhunec projekta, s katerim bodo Sitarjevi hiši vdihnili vsebino, bo predvidoma sredi prihodnjega leta, ko bodo predstavili sladki turistični spominek občine Dolenjske Toplice.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 14. oktobra 2021

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava