DL: Med občinama se iskri - Radi bi izstopili, a ne iz zavoda

29.11.2021 | 11:50

Alojzij Kastelic

Alojzij Kastelic

Občina Šentrupert želi izstopiti iz galerijske dejavnosti javnega zavoda CIK Trebnje – Trebanjski župan predlagal, da naj iz javnega zavoda izstopijo v celoti – Bo šel CIK Trebnje v tožbo? – Na nasprotnih bregovih tudi glede knjižnice

Zaradi finančnih težav želi Občina Šentrupert izstopiti iz galerijske dejavnosti javnega zavoda Center za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje. O tem so ponovno razpravljali na zadnji seji občinskega sveta, ki se je je udeležil tudi župan Trebnjega Alojzij Kastelic, kajti trebanjska občina ima med štirimi občinami ustanoviteljicami zavoda večinski delež. Po njegovih besedah je CIK Trebnje enoten zavod, zato ne podpira namere Šentruperta. »Če želite izstopiti, izstopite v celoti iz ustanoviteljstva zavoda,« je predlagal šentrupertskim svetnikom in županu.

Andrej Martin Kostelec

Andrej Martin Kostelec

Občina Šentrupert je že lani na svetu ustanoviteljic omenjenega zavoda podala namero o izstopu iz galerijske dejavnosti. Kot je za naš časopis povedal župan Šentruperta Andrej Martin Kostelec, so se za to odločili, ker jih bremenijo dolgovi iz preteklosti, poleg tega pa so ocenili, da med občani ni velikega zanimanja za galerijsko dejavnost. »Ta je locirana v Trebnjem, mi pa imamo svoj zavod Dežela kozolcev, pod okriljem katerega deluje tudi istoimenski muzej, ki ga občani veliko bolj obiskujejo. Ker imamo finančne težave, je logično, da vlagamo denar v zavod, v katerem imajo občani večje koristi,« poudarja šentrupertski župan. Z izstopom iz galerijske dejavnosti bi letno prihranili okoli 20.000 evrov.

V Šentrupertu letos niso zagotovili denarja za galerijsko dejavnost CIK Trebnje.

Na svetu ustanoviteljic javnega zavoda CIK Trebnje so se strinjali z izstopom Občine Šentrupert ob pogoju, da se sprejme ustrezen odlok, ki bo to urejal. V Šentrupertu so pripravili predlog odloka, za katerega pa trebanjski župan ocenjuje, da je v veliki meri nedorečen, zlasti v določanju upraviteljskih pristojnosti občin ustanoviteljic. Tudi direktorica CIK Trebnje Patricija Pavlič meni, da so predlagane spremembe pomanjkljive in bi kot take ogrozile zakonitost delovanja zavoda. »Nič nimam proti temu, da Šentrupert izstopi iz galerijske dejavnosti našega zavoda. Treba pa je pripraviti primeren odlok, ki bo urejal, kako se ustanoviteljske pravice in obveznosti razdelijo,« je poudarila za naš časopis.

Trebanjski župan Alojzij Kastelic je na seji med drugim tudi poudaril, da ima Občina Šentrupert ob morebitnem izstopu možnost, da druge izobraževalne dejavnosti, ki jih izvaja CIK Trebnje, urejajo vsako leto s pogodbo. »Tako ne boste nič poslabšali položaja svojih občanov,« meni trebanjski župan.

Šentrupertski svetnik Alojz Gregorčič meni, da je galerijska dejavnost  CIK Trebnje samo del turistične ponudbe trebanjske občine. (foto: R. N.)

Šentrupertski svetnik Alojz Gregorčič meni, da je galerijska dejavnost CIK Trebnje samo del turistične ponudbe trebanjske občine. (foto: R. N.)

Nad njegovim predlogom svetniki pa tudi župan Šentruperta niso bili navdušeni. Trdijo, da jih Kastelic ovira pri njihovi odločitvi in so prepričani, da imajo pravico izstopiti samo iz galerijske dejavnosti zavoda. Svetnik Alojzij Gregorčič je dejal, da jim trebanjski župan samovoljno vsiljuje svoje mnenje. To se po njegovem mnenju kaže tudi v tem, da predloga odloka, ki ga je pripravila Občina Šentrupert, ni uvrstil na sejo, da bi o njem razpravljali člani trebanjskega občinskega sveta. Gregorčič je še dodal, da je galerijska dejavnost CIK Trebnje turistična ponudba trebanjske občine. »Treba je razumeti tudi naše želje in potrebe,« je poudaril.

Kastelic je zanikal, da bi komu vsiljeval svoje mnenje. Želi si dobrega sodelovanja z vsemi občinami ustanoviteljicami in stabilno poslovanja skupnih zavodov. Seznanjen je s finančnimi težavami Šentruperta, zato jim je, kot je dejal, prišel predstavit rešitev.

V Šentrupertu so predvidevali, da bodo izstopili že letos, zato za galerijsko dejavnost CIK Trebnje v občinskem proračunu niso zagotovili sredstev. Pavličeva je za naš časopis povedala, da so Občino Šentrupert opozorili na nespoštovanja veljavnega odloka. Če ne bodo našli skupnega jezika, bodo šli verjetno v tožbo, dodaja.

KAMEN SPOTIKE TUDI KNJIŽNICA

Na zadnji seji so v Šentrupertu razpravljali tudi o spremembi odloka o ustanovitvi javnega zavoda Knjižnica Pavla Golia Trebnje. Župan Kostelec je pojasnil, da je revizijsko poročilo iz leta 2018 pokazalo na nekatere nepravilnosti. Ena izmed ugotovitev je bila, da deleži, po katerih občine zagotavljajo denar za pokrivanje skupnih stroškov knjižnice, niso skladni z Zakonom o knjižničarstvu. Občine si zdaj stroške razdelijo na podlagi dogovorjenih ustanoviteljskih deležev, Kostelec pa opozarja, da je revizorka poudarila, da bi moral biti ključ delitve stroškov število prebivalcev.

Stroški za pokrivanje skupnih stroškov knjižnice bi se morali deliti glede na število prebivalcev.

CIK Trebnje (foto: R. N.)

CIK Trebnje (foto: R. N.)

»Že od takrat opozarjamo, da odlok uskladimo z zakonom. Občina Mokronog - Trebelno, ki je lani predsedovala svetu ustanoviteljic, je pripravila spremenjen predlog odloka, ki bi ga morale, da bi stopil v veljavo, sprejeti vse štiri občine. V Trebnjem in na Mirni so ga potrdili, Občina Mokronog - Trebelno še ne, na našem občinskem svetu pa so bile podane pripombe. V predlogu odloka je namreč zapisano, da se ustanoviteljski deleži za tekoče koledarsko leto določajo premo sorazmerno glede na število prebivalcev v občinah. Mi menimo, da morajo ustanoviteljski deleži ostati nespremenjeni, vztrajamo pa, da se skupni stroški za delovanje knjižnice razdelijo glede na število prebivalcev v posameznih občinah, tako kot veleva zakon. Vsako leto bi se to urejalo s pogodbo. V enem letu se mogoče ne pozna povečanje oz. zmanjšanje števila prebivalcev, v desetih letih pa morda že,« pojasnjuje Kostelec, ki je obenem tudi izpostavil, da bi bilo treba natančneje opredeliti stroške za plače zaposlenih v knjižnici.

Njihove pripombe je trebanjska občina zavrnila. Trebanjski župan Kastelic pojasnjuje, da ustanoviteljstvo javnega zavoda obsega pravice in tudi obveznosti. »Te morajo biti pravično, predvsem pa v enakem razmerju razdeljene med vse ustanoviteljice. Ne more imeti ena ustanoviteljica več pravic in manj obveznosti oz. nasprotno,« je zatrdil trebanjski župan in dodal, da ne bi imel nič proti, če bi Šentrupert izstopil iz javnega zavoda Knjižnica Pavla Golia Trebnje. »To, kar ste povedali, je po metodi vzemi ali pusti,« je trebanjskemu županu očital Gregorčič.

Šentrupertski župan Kostelec je po seji povedal, da bodo popravljen predlog odloka z njihovimi pripombami poslali v sprejetje preostalim občinam. Če ne bodo našli skupnega jezika, se bodo obrnili na pristojno ministrstvo, saj so prepričani o svojem prav.

Članek je bil objavljen v 40. številki Dolenjskega lista 7. oktobra 2021

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava