Obisk APT v Novem mestu

23.10.2021 | 10:40

                                      Obisk APT v Novem mestu
                                      Obisk APT v Novem mestu
                                      Obisk APT v Novem mestu

Z učenci obveznega izbirnega predmeta Gledališki klub (OŠ Dolenjske Toplice) smo si v četrtek, 21. oktobra 2021, ogledali naše edino poklicno gledališče na Dolenjskem, APT v Novem mestu. Sprejel nas je gospod Mitja Sosič, ki nam je gledališče tudi razkazal, povedal nekaj o nastanku in naporih, ki so botrovali temu, saj smo zadnja regija v državi, ki smo dobili poklicno gledališče.

Edini zaposleni igralec v tem gledališči Pavle Ravnohrib pa je spregovoril je o igralskem poklicu in še o ostalih poklicih, ki jih zaposlujejo v APT-ju in ostalih gledališčih. Povedal nam je tudi o šolanju za poklicne igralce. Za vpis na igralsko akademijo je predhodno potrebno opraviti gimnazijo in opraviti splošno maturo. Nato sledi na akademiji preizkus »sposobnosti« in šele potem pride na vrsto šolanje, ki je individualno s profesorjem. V posameznem študijskem letu izberejo največ pet študentov, ker je tudi slovenski igralski trg zelo majhen, saj imamo malo gledališč; Ljubljana, Maribor, Celje, Ptuj, Kranj, Koper in naše najmlajše Novo mesto. Pa tudi nas Slovencev je samo dva milijona.

Povedal nam je tudi, da se lahko v gledališče prideš tudi z avdicijo - izborom in igraš samo v določeni predstavi. Pri pripravi besedil za igranje pa moramo pri še živečih avtorjih dobiti najprej soglasje za uprizoritev. Če pa besedilo spreminjamo, moramo obvezno napisati prirejeno po literarni predlogi …

V APT-ju smo preživeli res lepo in poučno urico. Takih srečanj in ogledov v živo si želimo še veliko.

Učenci Gledališkega kluba z mentorico Marijo Andrejčič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava