Od trsa do vina - v družbi treh kraljev cvička, Aleksandre Pivec in Matjaža Pavlina

16.10.2021 | 15:40

Od trsa do vina - v družbi treh kraljev cvička, Aleksandre Pivec in Matjaža Pavlina
Od trsa do vina - v družbi treh kraljev cvička, Aleksandre Pivec in Matjaža Pavlina
Od trsa do vina - v družbi treh kraljev cvička, Aleksandre Pivec in Matjaža Pavlina

V sklopu že osme prireditve Jesen na vasi je bila osrednja prireditev v nedeljo, 10. oktobra, v Malusovi zidanici na Malkovcu. Prireditev smo poimenovali »Od trsa do vina«, saj je bila rdeča nit dogodka trta, vinogradništvo in priprava vina.

V gosteh smo imeli kar tri kralje cvička z Malkovca. Menda je to edina vinska gorica v Sloveniji s tremi kronanimi glavami na kupu. Letošnji aktualni kralj cvička je Matjaž Golob. Z nami pa sta bila tudi Marjan Pirc, kralj cvička leta 2006, in Andrej Tratar, kralj cvička 2009. Kralji so z nami podelili svoje dolgoletne znanje in izkušnje, ki jih imajo z obdelavo vinograda in pripravo odlične vinske kapljice, za kar so prejeli že številna priznanja in naslove. Prisotni na prireditvi pa smo imeli čast to odlično vino tudi pokušati.

Na Malkovcu pa smo gostili še dva posebna gosta. Aleksandro Pivec, bivšo ministrico za kmetijstvo ter predsednico stranke Naša Dežela, ter Matjaža Pavlina, predstavnika Konzorcija Turizem v zidanicah. Aleksandra Pivec izhaja iz vinogradniške družine, zato sta ji trta in delo v vinogradu zelo domača. Izrazila je skrb zaradi opuščanja in krčenja malih vinogradov in vlila upanje, da bo tudi politika našla posluh za ta del kmetijstva, ki je pomemben za ohranjanje krajine.

Matjaž Pavlin pa je vinogradnike z Malkovca pozval, naj svoje zidanice ponudijo tudi gostom v turistične namene, kar bi jim omogočilo dodaten zaslužek in večjo prepoznavnost kraja tudi širše.

Za odličen kulturni program in razvedrilo so poskrbele Mlade žurerke, pa Mažoretna skupina Osnovne šole Tržišče, harmonikarja Žan in Valentin Knez ter Pevski zbor Društva vinogradnikov Malkovec.

Prireditev je povezovala predsednica TD Tržišče Milena Knez.

Po končani prireditvi smo poskrbeli še za pogostitev obiskovalcev in gostov. Iskrena hvala članicam Aktiva kmečkih žena Tržišče, ki vedno priskočijo na pomoč pri pripravi dobrot! Najlepše se zahvaljujemo tudi članom Vinogradniškega društva Malkovec, ki so pomagali pri izvedbi dogodka, predvsem pa Matjažu in Alenki Golob, ki sta nas gostila v svoji zidanici.

Se kmalu ponovno vidimo, na Martinovem pohodu 13. novembra.

Janja Seničar Tratar
TD Tržišče

Galerija

_zzzzztrs (1)
_zzzzztrs (2)
_zzzzztrs (3)
_zzzzztrs (4)
_zzzzztrs (5)
_zzzzztrs (6)
_zzzzztrs (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava