DL: 3ROS - Belokranjcem smo povedali, da se bo v Novem mestu zataknilo

16.10.2021 | 16:45

Prometna gneča proti mejnemu prehodu Metlika bo trajala še leta in leta, je prepričan Slobodan Novaković. (foto: arhiv DL)

Prometna gneča proti mejnemu prehodu Metlika bo trajala še leta in leta, je prepričan Slobodan Novaković. (foto: arhiv DL)

Simulacija predvidene hitre ceste s potekom nad Šmarješko cesto v Novem mestu (Vir: CI 3ROS-jug)

Simulacija predvidene hitre ceste s potekom nad Šmarješko cesto v Novem mestu (Vir: CI 3ROS-jug)

Prometna gneča na cesti proti mejnemu prehodu Metlika je problem, ki bo trajal še leta in leta, je prepričan Slobodan Novaković iz Novega mesta. Omenil je zapis v Dolenjskem listu o protestnem shodu v Metliki. Tudi v izjavah v zapisu je govor o tem, da so v Novem mestu težave s soglasji v zvezi z gradnjo tretje razvojne osi, ugotavlja tokratni sogovornik. »Mi ne nasprotujemo gradnji tretje razvojne osi,« je poudaril Novaković, ki je član sveta novomeške krajevne skupnosti Ločna - Mačkovec in član lokalne civilnodružbene skupine, ustanovljene prav v zvezi z gradnjo osi na območju Ločne oziroma Mačkovca. Kot je rekel, pa se zavzemajo za drugačno umestitev trase v novomeški prostor, kot jo zdaj ponujajo uradne ustanove. Po Novakovićevem mnenju protesti v Metliki proti prometni gneči ne morajo celovito rešiti prometnih razmer, ne morejo odpraviti zastojev pri mejnem prehodu Metlika. »Obvoznica mimo Metlike do mejnega prehoda bo res prevzela kolono vozil, ki gre zdaj skozi Metliko. Ampak vseeno ne bo ustreznega pretoka prometa, če se ne bodo uspeli dogovoriti, ali bodo promet usmerili na mejni prehod Metlika ali Vinica,« je prepričan Novaković. Te smeri Slovenija še ne izbere, ker čaka na dokončno odločitev Hrvaške, kod natančno bo ta država usmerila na svojem ozemlju v prihodnje tranzitni promet od belokranjske meje Slovenije v notranjost Hrvaške oziroma v obratni smeri. Hrvaška nekako še daje prednost Vinici, ker želi promet speljati po najkrajši poti na svojo avtocesto.

Novaković je še rekel, da je odveč nezadovoljstvo, češ odseka tretje razvojne osi v Beli krajini ne morejo graditi, ker Novomeščani ustavljajo postopke. Kot je poudaril, so predstavniki novomeške civilne pobude že pred približno sedmimi leti takratne belokranjske župane opozorili, da bodo v Novem mestu zapleti in da naj se zato zavzamejo za prednostno gradnjo belokranjskega dela osi, če glede tega ni nasprotovanj.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista 12. avgusta 2021 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava