Obnova spominskih obeležij v Trebnjem

14.10.2021 | 12:15

Obnova spominskih obeležij v Trebnjem

Leto 2021 je zelo nenavadno. Naše življenje kroji bolezen, ki je še dokaj neznana, in ukrepi, ki jih sprejemajo stihijsko in spreminjajo iz dneva v dan. Onemogočeno nam je druženje in organizirajne večjih slovesnosti in proslav, zato pa smo v letošnjem letu večjo pozornost posvetili obnovi spomenikov in spominskih obeležij.

S pomočjo ljudi, ki spoštujejo vrednote NOB in so člani ter simpatizerji naše organizacije smo dokončali obnovo spomenika sredi trebajskega pokopališča. V grobišču je pokopanih dvainpetdeset znanih partizanov iz nekdanje skupne občine Trebnje in dvainšestdeset neznanih partizanov, ki so padli v Trebnjem in okolici. Pokopanih je tudi dvanajst žrtev fašističnega nasilja. Na spomeniku, ki so ga odkrili na grobišču 8.9.1963, je vklesano naslednje posvetilo: "Življenje je eno samo. Kdor ga je žrtvoval za srečo drugih, je smisel življenja dosegel." Spomenik je bil večkrat deloma obnovljen, letos pa je doživel celostno obnovo in tako ponosno opozarja na strahote druge svetovne vojne sredi pokopališča v Trebnjem.

Obenem s to obnovo pa je potekala obnova spomenika talcem pod pokopališčem v Trebnjem. Spomenik je bil postavljen tridesetim znanim in trem neznanim talcem, kot večen opomin proti vojni in njenim grozotam. Postavljen je bil 15.5. 1964, na mestu, kjer so okupatorji streljali talce med narodno-osvobodilno vojno. Med njimi so bili ljudje iz raznih krajev Slovenije. Fašisti so jih polovili na območju Trebnjega ali pa jih pripeljali iz zaporov ter jih postrelili iz golega maščevanja, bojazni in lastne nemoči. Ob obnovi pokopališča je bil spomenik prestavljen na sedanje mesto in opominja, da se grozote vojne ne smejo več ponoviti.

Boštjan Sladič

Galerija

_spomeniki (1)
_spomeniki (2)
_spomeniki (3)
_spomeniki (4)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava