KZ Metlika: Ponosni sponzor kraljice metliške črnine Tjaše Rus

13.10.2021 | 13:15

KZ Metlika: Ponosni sponzor kraljice metliške črnine Tjaše Rus<strong><br /></strong>
KZ Metlika: Ponosni sponzor kraljice metliške črnine Tjaše Rus<strong><br /></strong>

V KZ Metliki je potekala tiskovna konferenca in predstavitev uradnega vina ter podpis pogodbe za Kraljico metliške črnine za leto 2021/2022. Pogodbo o sponzorstvu kraljičinega vina so v Vinski kleti Metlika podpisali: direktorica Kmetijske zadruge Metlika z.o.o., Tatjana Malešič, Kraljica metliške črnine, Tjaša Rus, župan občine Metlika, Darko Zevnik in direktorica Zavoda Metlika, dr. Marjetka Pezdirc.

Poleg podpisa pogodbe o sponzorstvu Kraljice metliške črnine za leto 2021/2022 so predstavili tudi pomembne dosežke z letošnjih ocenjevanj vin tako doma kot po svetu ter potek letošnje trgatve.

Ponosni so, da so lahko sponzor kraljičinega vina, saj vidijo v tem posebno trženjsko priložnost in verjamejo, da bo Tjaša Rus s ponosom predstavljala belokranjsko vinorodno področje, s poudarkom na promociji metliške črnine. Z gotovostjo je mogoče reči, da je bilo za vsemi zaslužnimi, ki so že daljnega 1968. leta v metliški kleti pridelali prvo steklenico metliške črnine, nepremagljivo leto! Želijo si, da v sklopu tega projekta povzdignejo metliško črnino še na višji nivo kot si ga tudi zasluži.

Projekt kraljica metliške črnine je v lasti Zavoda za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika in je kot tak tudi zaščiten. Kraljica metliško črnino promovira na različnih dogodkih, predvsem na vinogradniško obarvanih in ostalih prireditvah skozi celo leto, še posebej pestro pa je v času trgatve in martinovanja.

PREDSTAVITEV URADNEGA VINA KRALJICE METLIŠKE ČRNINE

Vino Vinske kraljice Metliške črnine 2021/2022

Metliška črnina PTP, zaščiteno vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, je suho mirno vino srednje globoke vijolične barve, z opaženo primarno aromo rdečih sort. Največ bogastva polnega okusa v vinu prispeva modra frankinja, prijetnost svežine, sadnost in lahkotnost okusa podarja žametna črnina. Vonj spominja na gozdne sadeže in na drobno jagodičevje (maline, jagode). Prijetno pitno, sveže vino za najrazličnejše priložnosti. Metliška črnina PTP je izjemna rdeča zvrst z edinstvenim karakterjem, bogato zgodovino pridelave in izraženimi značilnostmi sort grozdja, tradicije in belokranjskega prostora. Zelo dobro se poda k jedem z ražnja, žara in domačim mesninam. Vino ponudimo ohlajeno na 13 do 15 stopinj Celzija.

V letošnjem letu so v Vinski kleti Metlika prejeli naziv ŠAMPION za vino metliška črnina PTP, letnik 2020, na ocenjevanju vin Vinska vigred 2021, BRONASTO medaljo na ocenjevanju vin Great American International Wine Competition ter ZLATO medaljo na Vino Slovenija v Gornji Radgoni.

O kakovosti vin metliške kleti zgovorno pričajo številna priznanja in nagrade

Njihova vina imajo poseben žlahtni značaj, kar dokazujejo številna priznanja, ki so jim letos dodali še nova, osvojena na ocenjevanjih tako doma kot v tujini. Lahko se pohvalijo z najvišjim priznanjem »ŠAMPION med belimi suhimi mirnimi vini nearomatičnih sort« ki ga je prejelo vino Chardonnay, letnik 2020, na letošnjem ocenjevanju vin, Vino Slovenija v Gornji Radgoni. Poleg tega so prejeli še 5 zlatih in 2 srebrni medalji.

Zmagovalka modrih frankinj v Ameriki je postala modra frankinja prestige

Na letošnjem priznanem mednarodnem ocenjevanju vin, Great American International Wine Competition, si je najvišjo oceno ,,BEST IN SHOW,, prislužila modra frankinja prestige iz Vinske kleti Metlika. Gre za eno izmed največjih mednarodnih tekmovanj, kjer vina ocenjujejo najvplivnejši vinski strokovnjaki iz celega sveta.

Poleg omenjene nagrade, na katero so v metliški kleti neizmerno ponosni, so še tri njihova vina prejela bronasto medaljo, in sicer metliška črnina PTP, letnik 2017, sauvignon, letnik 2019 ter rumeni muškat, letnik 2019.

Številna priznanja in medalje na najprestižnejših tekmovanjih po svetu potrjujejo, da je kakovost njihovih vin na najvišjem nivoju tako pri zrelih kot svežih, sadnih vinih. Prejete nagrade za odlična vina, jim dajejo dodaten zagon in optimizem za naprej. S tem potrjujejo izjemno kakovost njihovih vin in so hkrati hvaležni, da za tem stoji predana ekipa sodelavcev, ki s trdim in strokovnim delom ustvarja odlične rezultate.

Posebej so ponosni na tri ŠAMPIONE, ki so jih osvojili na ocenjevanju vin za Vinsko vigred 2021. Skupno so osvojili 12 zlatih ter 2 srebrni medalji. Največji uspeh na letošnjem ocenjevanju vin za Vinsko vigred 2021 je zagotovo šampionski naziv za Chardonnay l.2020, ki je prejel absolutno najvišjo oceno suhih vin tekočega letnika. Najviše odličje šampionski naziv sta prejela še Metliška črnina PTP ter Belokranjec PTP, l.2020.

Izjemen uspeh so letos dosegli na prestižnem mednarodnem ocenjevanju vin in žganih pijač, IWSC - International Wine and Spirit Competition v Londonu, kjer so prejeli srebrno medaljo za 8 let stari vinjak Mathia de Luca, na kar so neizmerno ponosni.

V Vinski kleti Metlika ponovno smelo načrtujejo odlična nova vina in penine, s katerimi vas nameravajo razveseljevati v prihodnje. V kratkem bodo na tržišče lansirali novo polsuho penino po charmat metodi, s katero boste lahko nazdravili v prihajajočih prazničnih dneh.

Zaključek redne trgatve v Vinski kleti Metlika

V največji belokranjski kleti se je trgatev začela nekoliko pozneje glede na povprečja zadnjih let, predvsem zaradi spomladanske pozebe, ki je močno prizadela vinograde v Beli krajini. Letošnji pridelek je za približno 50% manjši od povprečja zadnjih let, vendar je grozdje zdravo, lepo, tako da bo tisto, kar so pobrali zelo dobre kakovosti. Iz letošnje letine grozdja, ki ima tudi višje sladkorne stopnje, si obetajo kakovostna in vrhunska vina. Prvo obrano grozdje so namenili za portugalko, iz katere bodo v oktobru pridelali prvo mlado vino letnika 2021. Čeprav so z redno trgatvijo že zaključili, so nekaj najboljšega grozdja še pustili na trtah za vina posebne kakovosti. Od članov kooperantov so odkupili dobrih 200 ton grozdja, kar predstavlja približno dve tretjini celotnega pridelka, in sicer 60% rdečih sort ter 40% belih sort grozdja.

TJAŠA RUS, Kraljica metliške črnine 2021/2022

''V čast mi je, da vas lahko pozdravim in nagovorim kot letošnja kraljica metliške črnine. Moje enoletno poslanstvo, kot promotorka belokranjskih vin, kulture in turizma se je pričelo s kronanjem na Vinski vigredi.

Sem edinka in prihajam iz majhne vasi Vidošiči, kateri so obdani z vinogradi. Po končani osnovni šoli sem se vpisala v srednjo kmetijsko šolo v Novem mestu, kjer sem zaključila program kmetijsko-podjetniški tehnik.

Z vinogradi sem v stiku že od malih nog, saj sem odraščala na domači kmetiji, kjer nikoli ni manjkalo dela, moja radovednost pa ni poznala meja. Doma imamo zasajenih 7.500 trsov. V Beli krajini smo znani po dvema PTP vinoma, to sta metliška črnina in belokranjec. Tako da imamo tudi mi, kot skoraj vsak vinogradnik pri nas zasajene sorte, ki so njun glavni sestavni del. Ker pa smo želeli slediti trendom in današnjim potrebam smo zasadili tudi kar nekaj rumenega muškata, ki pa je znano po svoji prekrasni aromi, zaradi česar pa je priljubljeno med nežnejšim spolom. A to ni edina dejavnost na naši kmetiji. Pred kratkim smo se pobližje spoznali z drobnico, saj imamo trenutno na kmetiji okoli 60 koz. Med njimi so tudi molznice, tako da smo radovedno stopili tudi v predelavo mleka, katero nameravamo v prihodnosti tudi povečati.

V preostalem delu svojega mandata želim ljudem še bolj približati domačnost in dobrosrčnost belokranjcev, med tem pa jih tudi če ne drugače smo v mislih popeljati v odlično kulinariko bele krajine in pa njeno lepoto, katero dopolnjujeta bele breze in reka Kolpa.''

Kmetijska zadruga Metlika

Galerija

_zzmetlika (1)
_zzmetlika (2)
_zzmetlika (3)
_zzmetlika (4)
_zzmetlika (5)
_zzmetlika (6)
_zzmetlika (7)
_zzmetlika (8)
_zzmetlika (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava