Tudi v Novem mestu obeležili 6. oktober - svetovni dan cerebralne paralize

8.10.2021 | 11:25

Tudi v Novem mestu obeležili 6. oktober - svetovni dan cerebralne paralize

Društvo Sonček Dolenjske in Bele krajine in Zveza Sonček so.p. sta v Novem mestu in drugih večjih mestih Slovenije z aktivnostmi v zelenih majicah in z zeleno barvo obeležila 6. oktober – svetovni dan cerebralne paralize.

Uporabniki in zaposleni Centra Sonček Novo mesto so v vitrinah trgovskega centra Supernove pripravili razstavo izdelkov in gradiv, s katerimi so seznanjali javnost s položajem osebe s cerebralno paralizo in cilji za katere se zavzemamo.

Že dopoldan so se sprehodili med ljudmi na Novem in Glavnem trgu ter jih z letaki seznanjali z zahtevami in pričakovanji oseb s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi, ki bi jih morali udejanjiti država in lokalna skupnost za dostojno in enakopravno življenje vseh v skupnosti.

Popoldanskemu sprehodu po Glavnem trgu, ki ga je Mestna občina Novo mesto osvetlila v zeleno barvo, so se kljub dežju pridružili člani Društva Sonček Dolenjske in Bele krajine, ki so sicer maloštevilnim mimoidočim delili letake s poslanico in zahtevami za vključujočo družbo, v kateri bodo vse družine z otroci s CP in drugimi oviranostmi deležne ustrezne podpore in pomoči, vsi otroci imeli možnost obiskovati isti vrtec, vsi učenci hodili v skupno osnovno šolo v domačem kraju, odrasli lahko uresničevali svoje potenciale v poklicnem življenju in živeli neodvisno in samostojno po lastni izbiri. V poslanici je izpostavljena tudi zahteva za polnopravno vključenost odraslih z vsemi državljanskimi pravicami, vključno z volilno pravico.

Sprehoda se je udeležil tudi veveriček Čopko iz slikanice Svetlane Makarovič »Veveriček posebne sorte«, ki je nekaj mlajšim otrokom podaril slikanico, s katero Zveza Sonček so.p. že več kot 25 let ozavešča otroke in javnost o nujnosti »ene šole za vse« in skupnega odraščanja in življenja vseh otrok, ne glede njihove oviranosti ali cerebralno paralizo.

Sonček – Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine

Galerija

_zzzznm__01_
_zzzznm__02_
_zzzznm__03_
_zzzznm__04_
_zzzznm__05_
_zzzznm__06_
_zzzznm__07_
_zzzznm__08_
_zzzznm__09_
_zzzznm__10_
_zzzznm__11_
_zzzznm__12_
_zzzznm__13_
_zzzznm__14_
_zzzznm__15_
_zzzznm__16_
_zzzznm__17_
_zzzznm__18_
_zzzznm__19_
@@@_zzzznm__20_
_zzzznm__21_
_zzzznm__22_
_zzzznm__23_
_zzzznm__24_
_zzzznm__25_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava