DL: Junaška vadba dneva za Jerneja Molana

22.9.2021 | 11:40

Jernej Molan je v mladih letih treniral gimnastiko

Jernej Molan je v mladih letih treniral gimnastiko

Jerneja in njen partner Gábor med vadbo

Jerneja in njen partner Gábor med vadbo

Reebok CrossFit Duna iz Budimpešte, kjer se je vse začelo.

Reebok CrossFit Duna iz Budimpešte, kjer se je vse začelo.

Jerneja Molan med vadbo

Jerneja Molan med vadbo

Vadbi so se pridružili tudi v LevelUp Training Centru v Mariboru.

Vadbi so se pridružili tudi v LevelUp Training Centru v Mariboru.

Člani CrossFit Ljubljana

Člani CrossFit Ljubljana

V Sloveniji smo letos praznovali 30-letnico samostojnosti države, a spomin na tiste, ki so dali največ zanjo, to je svoje življenje, ne zbledi nikoli. Tako tudi ne bo zbledel spomin na Jerneja Molana iz Bukoška, ki je bil prva žrtev vojne za Slovenijo med pripadniki teritorialne obrambe v Sloveniji. Spomin nanj je na svojevrsten način obudila njegova hči Jerneja Molan, ki se ga spominja le po pripovedovanju, saj je bila tedaj stara komaj leto in pol. Kot del skupnosti CrossFit je za očeta organizirala junaško vadbo dneva v Budimpešti, kjer živi in dela od leta 2017, ki so se ji pridružili tudi drugi klubi in člani po Sloveniji.

»Moj oče je bil navdušen športnik in športni navijač, član več društev, vpet v lokalno skupnost, ki je vsakemu priskočil na pomoč. In ker skupnost CrossFit od leta 2005 organizira vadbo v spomin na padle junake – vojake, pa tudi gasilce, reševalce …, ki so življenje izgubili pri opravljanju svojih dolžnosti, poimenovane Hero WOD (workout of the day oziroma junaška vadba dneva), sem prišla na misel, da bi pripravila vadbo za svojega junaka, svojega očeta,« je povedala Jerneja.

HERO WOD PUBA

Vadbo, ki jo je poimenovala Hero WOD Puba, Puba je bil namreč vzdevek njenega očeta, je kreiral njen fant Gábor, ki je trener v Reebook CrosFit Duna, kjer je tudi sama vaditeljica. »Vanj je vključil tudi gimnastične elemente, saj je bil moj oče tudi gimnastičar. Tudi število ponovitev posameznih elementov v vadbi niso naključne, vsaka ima svoj pomen,« je pojasnila.

Jerneja Molan se je z vadbo CrossFit spoznala prvo leto življenja na Madžarskem. »Na Facebooku sem opazila oglas za največjo internacionalno telovadnico CrossFit Box v Budimpešti, in ker ne govorim madžarsko, je bila odločitev za vključitev lažja, saj so vadbe v angleščini. Prijavila sem se na začetni tečaj in že takoj sem se zaljubila v šport. Vsaka vadba je drugačna in te vedno znova izziva, največ pa mi je pomenilo, kar je tudi razlog, zakaj sem se vsak dan vračala v telovadnico, da je to skupnost. Reebok CrossFit Duna je res kot ena velika družina, sestavljena iz mnogo različnih nacionalnosti, porekla, karakterjev, kjer se vsi spoštujemo in spodbujamo. Tako sem tudi sama postala del te velike mednarodne družine,« je pripovedovala.

TELOVADILI TUDI V SLOVENIJI

V Budimpešti so za njihovo skupnost CrossFit junaško vadbo dneva organizirali v soboto, 26. junija, in kot je dejala Jerneja, je bilo odlično. »Odziv ljudi je bil izjemen! Po vadbi smo seveda imeli piknik, pekli smo na žaru in pili slovensko pivo iz brežiške pivovarne Reset, torej iz domačih krajev. Tako smo se spomnili na mojega očeta in praznovali samostojnost Slovenije,« je bila zadovoljna.

Vadbi Hero WOD Puba so se pridružili tudi v Sloveniji. »Vadbo sem delila s prijateljico Hano, ki je trenerka v CrossFit Ljubljana. In zelo hitro me je poklicala Marina Šink, lastnica omenjene telovadnice v Ljubljani, kjer so bili takoj za. Ona je šla še korak dlje in k sodelovanju povabila tudi druge telovadnice po Sloveniji. Tako so pri vadbi Puba poleg CrossFita Ljubljana sodelovali še v XGym iz Kranja, Fitzone iz Ljubljane, CF Celje, LevelUp Training Center iz Maribora, Nitru iz Ruš in Athlete Gym iz Škoflje Loke. Vadbo pa so izvajali tudi v Švici v CrossFitu Baden,« je še naštela Jerneja Molan in dodala, da je res ponosna na vse, ki so tudi na ta način pomagali obuditi spomin na njenega očeta Jerneja.

M. Žnidaršič, foto: osebni arhiv Jerneje Molan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava