Franci Kek: ''Nisem si mislil, da bomo to še gledali po 30. letih''

16.9.2021 | 14:10

Marjeta Bregar in Franci Kek

Marjeta Bregar in Franci Kek

Franci Kek: ''Nisem si mislil, da bomo to še gledali po 30. letih''

V Dolenjskem muzeju Novo mesto smo v torek, 14. 9. 2021 pripravili dogodek »A lahku snemam?«, na katerem smo gostili Francija Keka, snemalca in zunanjega sodelavca novomeške televizije Vaš kanal v obdobju slovenske osamosvojitve in vojne za Slovenijo v letu 1991 na Dolenjskem ter predstavili njegove dokumentarne videoposnetke, ki jih danes v arhivu TV Vaš kanal hrani novomeška televizija.

V pogovoru s kustodinjo Marjeto Bregar je Franci Kek opisal tako okoliščine snemanja kot tudi komentiral vsebino videoposnetkov, pri izboru katerih je bil poudarek na prikazu vsakdanjega življenja v Novem mestu in okolici v dneh med 26. junijem in koncem julija 1991. Obiskovalci so tako spoznali utrip vojnega vsakdana v Novem mestu in okolici, se soočili s pripovedjo pripadnika TO o doživljanju letalskega napada na Medvedjek, pripovedjo Slovenca, vojaka JLA, ki je prestopil k TO in postal inštruktor za bojno oklepno vozilo, osebne stiske vojakov novomeške vojašnice JLA in pogled Romov iz Žabjaka na takratne dogodke.

Prireditev je bila izvedena ob razstavi 1991 - Dolenjska: sledi umetnosti na obeležjih, ki je v Mali dvorani na ogled samo še do nedelje, 19. 9. 2021.

Franci Kek o tem, ali se je kot avtor že ob samem snemanju v letu 1991 zavedal pomembnosti posnetkov pravi: »Ne, nikoli. Takrat sem snemal samo zato, ker mi je bilo to zanimivo. Čutil sem, da je to nekaj posebnega v novo nastajajoči državi. Ampak, da bi bilo to nekaj zelo velikega … saj ni, no … Nisem si mislil, da bomo to še gledali po tridesetih letih.«

O namenu dogodka in gradivu za proučevanje in predstavitev obdobja vojne za Slovenijo 1991 na Dolenjskem pravi kustodinja Dolenjskega muzeja Novo mesto Marjeta Bregar:

»Dogodek s predstavitvijo dokumentarnih videoposnetkov iz obdobja vojne za Slovenijo leta 1991 na Dolenjskem smo pripravili  zato, ker ti posnetki so zelo pomemben vir za proučevanje in predstavitev te teme. Drugih virov namreč, kot so npr. fotografije, predmeti, dokumenti, jih je izredno malo, še posebej ta velik manjko za predstavitev področja vsakdanjega življenja. In s takšnimi aktivnostmi želimo obiskovalce ne le seznanjati s tem časom, obdobjem, pač pa jih aktivno vključiti in predvsem tudi spodbuditi k ohranjanju in zbiranju tovrstne dediščine.« 

Zakaj v Dolenjskem muzeju pripravljamo obrazstavne dogodke pove direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasna Dokl Osolnik naslednje:

»O delu muzeja si ljudje največkrat predstavljajo razstave, na katere pridejo in za katere je potrebno ogromno nekega raziskovalnega dela. Seveda se tam lahko prikaže samo en segment, ki je projekcija skozi oči kustosa, ki razstavo postavlja. Velikokrat se zgodi, da k sodelovanju pozneje povabimo določene osebe, ki so zaznamovale tisti čas, ali pa, ki o takih tematikah še posebej veliko vejo. In ponavadi se na teh spontanih pogovorih in dogodkih izve še veliko novega z drugega zornega kota in predvsem gre za neko izmenjavo mnenj, tudi seveda z določenimi vprašanji, se odpre nove teme. Vsekakor pa je to nadgradnja neke razstave, ki je postavljena in je na ogled obiskovalcem.«

J. J.; Dolenjski muzej

Zvočni zapisi

Franci Kek

Marjeta Bregar

Jasna Dokl Osolnik

Galerija

_zzmuzej (1)
_zzmuzej (2)
_zzmuzej (3)
_zzmuzej (4)
_zzmuzej (5)
_zzmuzej (6)
_zzmuzej (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava