Če vas stročnice napenjajo, poskusite ta trik
27.7.2021 | 14:15
Če ste stročnice pozabili namočiti dan prej, lahko postopek pohitrite z mikrovalovno pečico. (Dreamstime)
Se zaradi težav z napihnjenostjo izogibate kratkim poletnim majčkam, ozkim oblekicam in kopalkam? Za vas smo pripravili naravne rešitve, ki vam bodo pomagale pregnati to nadležno napihnjenost.
Ingver
Nastrgajte nekaj sveže ingverjeve korenine tako, da dobite čajno žličko ingverjeve kaše. Kaši dodajte žličko limonovega soka in mešanico pojejte takoj po jedi.
Kumina in janež
Po vsakem obroku lahko za manj napenjanja in napihnjenosti prežvečite in nato poplaknete s približno pol skodelice tople vode polovičko do eno žličko posebne začimbne mešanice, ki jo pripravite tako, da v enakovrednem razmerju zmešate pražena semena kumine, janeža in ajovana (semena indijske zelene).
Oglje
Tablete iz oglja niso uporabne samo na potovanju. Če boste po kosilu, ki vam po navadi povzroča veliko težav z napenjanjem, zaužili dve tableti iz oglja, bo to absorbiralo pline in pomagalo preprečiti napenjanje.
Dodatek k stročnicam
Če ste že ugotovili, da so glavni vzrok napenjanja in napihnjenosti stročnice, jih pred kuhanjem vedno dobro namočite, saj boste tako odpravili največji del težave. Med kuhanjem jim obvezno dodajte lovorov list, proti koncu priprave pa še sol in druge začimbe, ki bodo olajšale prebavo: baziliko, majaron, timijan, šetraj in meto, pa tudi čili.
Čebula in por
Velikokrat sta za prebavne težave kriva čebula in por, ki ju nekateri zaradi tovrstnih težav raje sploh ne jedo. Pa ni treba, da je tako. Če že uporabljate čebulo in por, ju nikoli preveč ne cvrite, temveč ju pecite na mlačnem olju in le tako dolgo, da rahlo spremenita barvo oziroma ju zavonjate. Predvsem preveč ocvrta čebula je zelo težko prebavljiva, zato lahko povzroča različne prebavne motnje, tudi napihnjenost.
Čudežna kumina
Kumina je odlična začimba, ki poleg tega, da deluje antibiotično, olajša prebavljanje zeljevk (zelje, ohrovt, brokoli, cvetača in podobno). Zeljevke namreč gostijo različne vrste bakterij, ki v prebavilih, milo rečeno, podivjajo in zato rade napenjajo. Da bo kumina zares delovala, jo pred uporabo strite in zmeljite ter jo dodajte že v času kuhanja, da bo lahko sprostila vse svoje pozitivne učinkovine. Podoben učinek imajo tudi bazilika, cimet, čili, janež, klinčki in semena koriandra.
Svet24
DL: Inšpektorica na bolniški, redarja ni
FranciD: Pa toliko ciganov na socialni!
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
DL: Tatovi so se lotili vežice - Brez...
FranciD: Obvezno napisat ime zavarovalnice!
Irena Yebuah Tiran: Moža spoznala že v osnovni šoli
pet, 26.4.2024
DL: Novosti na kmetiji Karlovček - Jabolka brez ostankov škropiv
čet, 25.4.2024
Magnifico jo išče že 30 let: Katera je rekla ''Magnifico, I love you?''
pet, 26.4.2024
Srečanje upokojenih članov SVIZ OO Novo mesto
čet, 25.4.2024
DL: Nasmejane novomeške 'kabinetke'
pet, 26.4.2024